Tillbaka till startsidan
Söndag 27 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 26 januari 2018
En lång kulturdags färd mot natt
Kulturnatten brukar bjuda på ett fyrverkeri av upplevelser.
Kulturnatten har blivit en manifestation för Växjös kulturliv i bred mening. År efter år imponerar kvällen med den bredd som visas upp. I år kan man besöka 64 olika utställningsplatser med över 200 programpunkter medan en lång kulturdag går mot natt.

VÄXJÖ. Kulturnatten imponerar med alla sina scener men det är lika imponerande att det tycks finnas publik till allt. För en kväll fylls staden av nyfikna som både kan se någon favorit och upptäcka något man inte ens visste fanns. Som vanligt är det många platser som nöjer sig med en aktivitet eller genre medan andra platser blir öppna kulturscener med många programpunkter.

Årets tema är tid och tidpunkterna är också många i det omfattande programmet. Årets invigning sker vid Ringsberg/Kristineberg. Invigningstalare är Kultur- och fritidsnämndens ordförande Eva Johansson. Då bjuds också på en eldshow av Act of Emotion, en show som, trots årets tema, sägs ska få oss att glömma både tid och rum.

När det är dags för invigning har evenemanget redan varit igång några timmar. Redan klockan 12 kan de yngre gå på disco på Kafé de luxe och den dansintresserade kan fortsätta till Kulturama Preparandum där man kan testa olika dansstilar under eftermiddagen. För de yngre finns det under eftermiddagen långt fler programpunkter med bland annat musik och teater, slöjd och pyssel under samlingsnamnet Kulturknatten.

På Regionteatern kan man under eftermiddagen se den berörande pjäsen Mirabell och Astrakan, lämplig från fyra år.  Som så mycket annat under Kulturnatten är det fri entré men det är en god idé att boka biljett i förväg. Isabell Boström är en av skådespelarna i Mirabell och Astrakan. Tillsammans med Amanda Jansson möter man henne ett par timmar senare som konferencierer vid teaterns scenkväll.

– De är komiker och värdar för hela kvällen, säger Björn Johansson Boklund som i år håller i Regionteaterns program.

Honom kan man se när teatern bjuder på smakprov ur vårens repertoar med utdrag ur pjäserna Bibliotekarien och Hissvägraren.

– Det blir spännande med ett skiftande program. Till exempel kommer den skicklige oudspelaren Xalid Sofi hit. Ensemblen bjuder på en show som utgår från temat tid innan kvällen avslutas av elever från Katedralskolans estetiska program. Jag tycker att det känns som en skön kväll med lite av allt, säger Björn Johansson Boklund.

Lite av allt hittar man också på Växjö stadsbibliotek som under Kulturnatten brukar myllra av besökare, utställare och evenemang. Så lär det bli även i år.

– Det är roligt att folk vill vara hos oss. Från klockan sexton till tjugotre händer det nästan hela tiden något på två olika ställen på biblioteket. Det är lite pyssel med planera så att det inte är några som stör varandra, säger Kerstin Steen som tillsammans med Jocke Granlund och Ella Styf bildar en planeringsgrupp för kvällen. Någon större svårighet att fylla programmet har de inte.

– De som är här vill vara här och vi behöver inte ringa för att få hit utställare, säger Jocke Granlund...
LÄS MER I VK 4, UTE 26/1


TORE SJÖQVIST
Barnen tar ton

Barnkören, som vid första repetitionen består av Astrid Lindskog, Simon Berg, Ragnhild Holger, Emanuel Berg och Hedda Holgersson, tar sina första steg mot operascenen.

I sommar ger Smålandsoperan Bizets Carmen i Åseda Folkets park. Operan är förvisso ingen berättelse för barn. Men en barnkör är med och i veckan träffades de för en första repetition.
Läs mer...
Samspel och biologisk mångfald
180526
Den biologiska mångfaldens dag vill påminna oss om vårt beroende av fungerande ekosystem. Dagen uppmärksammas på många sätt. I Ormesberga en bit utanför Ör bjöd Jenny och Tobias Ivarsson in till en helg i mångfaldens tecken. Och nog bjöd dagarna på mångfald. Inte minst i småkrypens värld.

Läs mer...
Spännande sommarkonsert
180526
Om en dryg vecka kan man fira in sommaren med en spännande och varierad konsert i Växjö domkyrka. I centrum står den Zoltán Kodálys kraftfulla Psalmus hungaricus men konserten har också plats för mer somriga körklassiker.
Läs mer...
Om jakt och fiske i Älghult
180526
I samband med Uppvidinge natur- och kulturrunda öppnade Älghults hembygdsförening i helgen sommarens utställning. I år vänder föreningen blicken mot jakt och fiske.
Läs mer...
> I tidningspojkarnas värld (180525)
> Tonsatt målning (180524)
> Elever bjuder på triss i musik (180522)
> Mångsidig man firar 200 år (180519)
> Musikalisk utflykt i tid och rum (180518)
> Musica Vitae spelar Fanny på stan (180517)
> Lyfter fram handens kunskap (180513)
> Musiken växer ur dansen (180513)
> Sexton strängar lockar barnen att smaka på språket (180512)
> Textilt hantverk till lust och nytta (180511)

 
FAMILJ
Växjö firade den biologiska mångfalden
22 maj firas Den internationella dagen för biologisk mångfald, något...
Läs mer...
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen

Ta del av våra nya användarvillkor.

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.