Tillbaka till startsidan
Söndag 27 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 24 januari 2018
Muntligt berättande på Café Fontaine
Ann-Karin Ånman skulle gärna se en större publik vid berättarkvällarna på Café Fontaine.
Ann-Karin Ånman skulle gärna se en större publik vid berättarkvällarna på Café Fontaine.
Det muntliga berättandet har fått en renässans under de senaste årtiondena. Ljungby är något av berättandets huvudstad i Sverige och välkänt för sin berättarfestival.  I Växjö kan man, i ett mindre format, både berätta och lyssna vid berättarkvällarna på Café Fontaine. På torsdag besöks årets första berättarkväll av Ulf Palmenfelt, berättare och professor i etnologi och folkloristik.

VÄXJÖ. Det muntliga berättandet har följt människan genom historien men tycktes under 1900-talet vara på väg att försvinna i Västvärlden. Berättandet tog nya former med det skrivna ordet, film, radio och tv. Berättandet och högläsning kom att kopplas till sagor för barn och de som hävdade att det muntliga berättandet hade en viktig roll att spela även för vuxna kunde bemötas med viss skepsis. Men att berättandet har något särskilt att erbjuda är tydligt. Berättarfestivalen i Ljungby som startade 1990 samlar allt fler besökare, Berättarnätet Kronoberg har uppmärksammats av UNESCO för sitt arbete med det immateriella kulturarvet och vid Linnéuniversitetet kan man läsa en universitetskurs i muntligt berättande.

I Växjö kan man ta del av, eller vara en del av, det muntliga berättandet vid berättarkvällarna på Café Fontaine.

– Det är sjätte året vi håller på. Vi har tre berättarkvällar per termin och under de kvällarna får den som vill berätta, säger Ann-Karin Ånman som varit med på berättarkvällarna sedan starten 2013.

Under åren har det blivit åtskilliga berättelser. I allmänhet har berättelserna en tidsbegränsning på tio minuter och under ett år hinner man med drygt 50 berättelser.

– Vid berättarkvällarna kan berättelserna vara av många olika slag. Det kan handla om berättelser ur livet, rena påhitt eller traditionella berättelser. Vår ledare Pelle Olsson vill ha olika berättelser varje gång men efter sex år börjar det sina, säger Ann-Karin Ånman.

Berättarkvällarna brukar locka mellan 25 och 35 personer. Ann-Karin Ånman tror att betydligt fler skulle ha glädje av berättandet och vill gärna se en större publik.

Riktigt vad som är det speciella med det muntliga berättandet är svårt att definiera. Men att det är här och nu och öga mot öga är en stor del.

– Det är svårt att förklara men det händer något i triangeln berättare, berättelse och lyssnare.

I berättandet speglas berättarens erfarenheter och samma berättelse kan med olika berättare få olika skepnad och valör.

– Ett av värdena är att det är så fritt. Man måste hitta sitt sätt att berätta.

Vid vårens första berättarkväll är professor Ulf Palmenfelt gästberättare.

– Det är fantastiskt att han ställer upp. Det ska bli kul att höra honom berätta, säger Ann-Karin Ånman. 

TORE SJÖQVIST
Barnen tar ton

Barnkören, som vid första repetitionen består av Astrid Lindskog, Simon Berg, Ragnhild Holger, Emanuel Berg och Hedda Holgersson, tar sina första steg mot operascenen.

I sommar ger Smålandsoperan Bizets Carmen i Åseda Folkets park. Operan är förvisso ingen berättelse för barn. Men en barnkör är med och i veckan träffades de för en första repetition.
Läs mer...
Samspel och biologisk mångfald
180526
Den biologiska mångfaldens dag vill påminna oss om vårt beroende av fungerande ekosystem. Dagen uppmärksammas på många sätt. I Ormesberga en bit utanför Ör bjöd Jenny och Tobias Ivarsson in till en helg i mångfaldens tecken. Och nog bjöd dagarna på mångfald. Inte minst i småkrypens värld.

Läs mer...
Spännande sommarkonsert
180526
Om en dryg vecka kan man fira in sommaren med en spännande och varierad konsert i Växjö domkyrka. I centrum står den Zoltán Kodálys kraftfulla Psalmus hungaricus men konserten har också plats för mer somriga körklassiker.
Läs mer...
Om jakt och fiske i Älghult
180526
I samband med Uppvidinge natur- och kulturrunda öppnade Älghults hembygdsförening i helgen sommarens utställning. I år vänder föreningen blicken mot jakt och fiske.
Läs mer...
> I tidningspojkarnas värld (180525)
> Tonsatt målning (180524)
> Elever bjuder på triss i musik (180522)
> Mångsidig man firar 200 år (180519)
> Musikalisk utflykt i tid och rum (180518)
> Musica Vitae spelar Fanny på stan (180517)
> Lyfter fram handens kunskap (180513)
> Musiken växer ur dansen (180513)
> Sexton strängar lockar barnen att smaka på språket (180512)
> Textilt hantverk till lust och nytta (180511)

 
FAMILJ
Växjö firade den biologiska mångfalden
22 maj firas Den internationella dagen för biologisk mångfald, något...
Läs mer...
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen

Ta del av våra nya användarvillkor.

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.