Tillbaka till startsidan
Lördag 24 februari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 20 januari 2018
Sångfåglar vid Kloster
Per Darell ser många möjligheter att öka den biologiska mångfalden i Alvesta. Bland annat vid våtmarken Västermad.
Per Darell ser många möjligheter att öka den biologiska mångfalden i Alvesta. Bland annat vid våtmarken Västermad.
Att Alvesta naturskyddsförening bjuder in till soppkväll i januari har blivit tradition. I år kommer kvällen att handla om natur och kultur vid Kloster strax intill sjön Salens nordvästra strand.

Alvesta tätort ligger vid sjön Salens norra ände. Att sjön och stränderna är tätortsnära innebär både problem och möjligheter. Inte minst är den nära naturen viktig genom sin tillgänglighet. Ett skäl till att årets soppkväll handlar om Kloster vid Salens nordvästra strand är att det nu ligger ett förslag om hur området, som är intressant både för sin natur och sin kulturhistoria, ska kunna bli mer tillgängligt.

Salens stränder handlar inte bara om natur. Soppkvällen har fått namnet Kloster – ett paradis för sångfåglar. Och visst kan naturen vid Kloster strax söder om Alvesta ge rum åt många fåglar. Men Kloster gav under flera decennier också plats åt Klosters röstskola. Hit kom mängder av skådespelare, sångare och lärare för att lära sig hantera sin röst tills skolans huvudbyggnad brändes ner i ett pyromandåd 1952. Under soppkvällen berättar Harald Petersson om röstskolans verksamhet och om de fantastiska byggnader som efterhand uppfördes i området.

Naturen kring Salen har inventerats av Per Darell och det är också han som under kvällen berättar om Klosters naturvärden. Per Darell sätter gärna in Kloster och Salen i ett större sammanhang och önskar att Alvesta på olika sätt kan bidra till en ökad biologisk mångfald. Bland annat önskar han att kommunen fick tillgång till en kommunekolog som kan bevaka naturens intressen.

Salen, som ingår i Mörrumsåns vattensystem, är starkt påverkad av näringsämnen och har för tillfället inte en ekologiskt godtagbar status. Sjön påverkas av hur tillståndet är uppströms och utflykten kring Salen tar sin början norr om samhället vid våtmarken Västermad som både fångar upp näringsämnen och bidrar till att reglera vattennivån i Tvärån och längre nedströms i Salen. Samtidigt blir våtmarken en lämplig miljö för många fåglar.

– Här finns ett förslag på att utöka området tre, fyra gånger. Det skulle öka den biologiska mångfalden. Våtmarken ligger nära samhället och i naturskyddsföreningen skulle vi gärna ha en gång- och cykel-runda hit via Hagaparken för att göra området lite mer tillgängligt, säger Per Darell...
LÄS MER I VK 3, UTE 19/1


TORE SJÖQVIST
En pjäs som gör skillnad

Indra Linderoths Superwoman utropar ett rike fritt från förtryck. I bakgrunden Anders Jacob.
Foto Lina Alriksson


Föreställningen Hetero, som turnerat sedan i höstas, behandlar roller, identitet och det svårhanterade begreppet normal. Antalet föreställningar hade redan passerat hundra när föreställningen i veckan hade sin första offentliga föreställning i Växjö.
Läs mer...
Mobergläsare delar med sig
180224
Mobergs utvandrarepos tycks ständigt aktuellt. I veckan delade Mobergläsarna från Algutsboda hembygdsförening med sig av favoritstycken ur verket vid en läsning på Lessebo bibliotek.
Läs mer...
Om kamp mot ensamhet och samtal med en hiss
180222
I den korta men innehållsrika monologen Hissvägraren ger skådespelaren Olof Bergström liv åt den vanligaste av människor. Bara till synes lite ensammare, lite mer uppfinningsrik och lite bättre på att berätta.

Läs mer...
Stilla möten med skönhet
180219
Med mobiltelefonens kamera går konstnären Ulla Lundegård på upptäcktsfärd bland färger, mönster och spännande detaljer. En del av alla hennes bilder kan man nu se i de tre vackra fotoböckerna Älskade jord, Älskade strandlinje och Rost.
Läs mer...
> Musik för Fru Johansson (180217)
> En ny chans till Örongodis (180216)
> Om kultur och demokrati (180216)
> Om kärlek och försoning (180215)
> På spaning efter lindormen (180213)
> Ett åttonde underverk (180211)
> Växjö gospelfest jubilerar (180210)
> Dubbelt upp på Kafé de luxe (180210)
> Kärleksfullt med Rösträtt (180208)
> Vardagsmänniskan i fokus (180207)

 
LEDAREN
Öl i ett mikroperspektiv
Mikrotillverkarna av alkohol har på kort tid skapat fler än 2000 arb...
Läs mer...
FAMILJ
Countrydrottning med rosa skimmer
Växjös egen rosaskimrande dansbands- och countrydrottning Mona G gäs...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - februari 2018
Cupkryss för Öster, Alvestaseger mot Rögle och mängder av Åryd Cup i...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen