Tillbaka till startsidan
Söndag 27 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 20 januari 2018
Sångfåglar vid Kloster
Per Darell ser många möjligheter att öka den biologiska mångfalden i Alvesta. Bland annat vid våtmarken Västermad.
Per Darell ser många möjligheter att öka den biologiska mångfalden i Alvesta. Bland annat vid våtmarken Västermad.
Att Alvesta naturskyddsförening bjuder in till soppkväll i januari har blivit tradition. I år kommer kvällen att handla om natur och kultur vid Kloster strax intill sjön Salens nordvästra strand.

Alvesta tätort ligger vid sjön Salens norra ände. Att sjön och stränderna är tätortsnära innebär både problem och möjligheter. Inte minst är den nära naturen viktig genom sin tillgänglighet. Ett skäl till att årets soppkväll handlar om Kloster vid Salens nordvästra strand är att det nu ligger ett förslag om hur området, som är intressant både för sin natur och sin kulturhistoria, ska kunna bli mer tillgängligt.

Salens stränder handlar inte bara om natur. Soppkvällen har fått namnet Kloster – ett paradis för sångfåglar. Och visst kan naturen vid Kloster strax söder om Alvesta ge rum åt många fåglar. Men Kloster gav under flera decennier också plats åt Klosters röstskola. Hit kom mängder av skådespelare, sångare och lärare för att lära sig hantera sin röst tills skolans huvudbyggnad brändes ner i ett pyromandåd 1952. Under soppkvällen berättar Harald Petersson om röstskolans verksamhet och om de fantastiska byggnader som efterhand uppfördes i området.

Naturen kring Salen har inventerats av Per Darell och det är också han som under kvällen berättar om Klosters naturvärden. Per Darell sätter gärna in Kloster och Salen i ett större sammanhang och önskar att Alvesta på olika sätt kan bidra till en ökad biologisk mångfald. Bland annat önskar han att kommunen fick tillgång till en kommunekolog som kan bevaka naturens intressen.

Salen, som ingår i Mörrumsåns vattensystem, är starkt påverkad av näringsämnen och har för tillfället inte en ekologiskt godtagbar status. Sjön påverkas av hur tillståndet är uppströms och utflykten kring Salen tar sin början norr om samhället vid våtmarken Västermad som både fångar upp näringsämnen och bidrar till att reglera vattennivån i Tvärån och längre nedströms i Salen. Samtidigt blir våtmarken en lämplig miljö för många fåglar.

– Här finns ett förslag på att utöka området tre, fyra gånger. Det skulle öka den biologiska mångfalden. Våtmarken ligger nära samhället och i naturskyddsföreningen skulle vi gärna ha en gång- och cykel-runda hit via Hagaparken för att göra området lite mer tillgängligt, säger Per Darell...
LÄS MER I VK 3, UTE 19/1


TORE SJÖQVIST
Barnen tar ton

Barnkören, som vid första repetitionen består av Astrid Lindskog, Simon Berg, Ragnhild Holger, Emanuel Berg och Hedda Holgersson, tar sina första steg mot operascenen.

I sommar ger Smålandsoperan Bizets Carmen i Åseda Folkets park. Operan är förvisso ingen berättelse för barn. Men en barnkör är med och i veckan träffades de för en första repetition.
Läs mer...
Samspel och biologisk mångfald
180526
Den biologiska mångfaldens dag vill påminna oss om vårt beroende av fungerande ekosystem. Dagen uppmärksammas på många sätt. I Ormesberga en bit utanför Ör bjöd Jenny och Tobias Ivarsson in till en helg i mångfaldens tecken. Och nog bjöd dagarna på mångfald. Inte minst i småkrypens värld.

Läs mer...
Spännande sommarkonsert
180526
Om en dryg vecka kan man fira in sommaren med en spännande och varierad konsert i Växjö domkyrka. I centrum står den Zoltán Kodálys kraftfulla Psalmus hungaricus men konserten har också plats för mer somriga körklassiker.
Läs mer...
Om jakt och fiske i Älghult
180526
I samband med Uppvidinge natur- och kulturrunda öppnade Älghults hembygdsförening i helgen sommarens utställning. I år vänder föreningen blicken mot jakt och fiske.
Läs mer...
> I tidningspojkarnas värld (180525)
> Tonsatt målning (180524)
> Elever bjuder på triss i musik (180522)
> Mångsidig man firar 200 år (180519)
> Musikalisk utflykt i tid och rum (180518)
> Musica Vitae spelar Fanny på stan (180517)
> Lyfter fram handens kunskap (180513)
> Musiken växer ur dansen (180513)
> Sexton strängar lockar barnen att smaka på språket (180512)
> Textilt hantverk till lust och nytta (180511)

 
FAMILJ
Växjö firade den biologiska mångfalden
22 maj firas Den internationella dagen för biologisk mångfald, något...
Läs mer...
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen

Ta del av våra nya användarvillkor.

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.