Tillbaka till startsidan
Måndag 19 mars 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 13 januari 2018
Söker efter vinterns fåglar
När Per Fogelström började inventera låg punkt 17 i gammal skog. Idag ligger punkten på ett hygge.
När Per Fogelström började inventera låg punkt 17 i gammal skog. Idag ligger punkten på ett hygge.
Att söka efter vinterns fåglar kan man göra av olika skäl. För sin egen vetgirighet och nöje eller för att öka kunskapen om fågelfaunan och därigenom också kring förändringar i den miljö vi alla ska leva i.

LÄNET. Sedan länge har fågelskådare varit duktiga på att registrera vad de ser. Sedan början av 1900-talet har man ringmärkt fåglar i Sverige för att få kunskap kring vart fåglar flyttar eller hur gamla de kan bli. 1946 startade Ottenby fågelstation som sedan dess varje år arbetar med ringmärkning vilket gör att de har världens längsta obrutna serie. Genom att ringmärka på samma sätt varje år skapas förutsättningar för att man ska kunna se hur olika arter utvecklar sig över tid.

Medan flyttning och ålder stod i centrum när ringmärkningen inleddes har frågor kring klimat och miljöpåverkan blivit allt viktigare. Ett skäl till att fåglar är intressanta är att de reagerar på miljöförändringar. Värdet förstärks av att det finns många ornitologer som med stor kunskap är beredda att bidra med information om vilka fåglar som finns runt om i landet.

Ett nytt år har börjat och vi går mot ljusare tider. För många fågelskådare innebär det nya året att man plockar fram nya listor för att registrera vad man ser under 2018. Visserligen har många arter lämnat landet för att övervintra i varmare miljöer och visst har fågelsången i stort sett tystnat. Men många fåglar finns kvar. I Växjö ägnade ett antal fågelskådare den gångna helgen åt det så kallade Trettondagsrallyt, en tävling där man mer eller mindre på allvar tävlar om vilket lag som ser flest antal fågelarter i Växjö kommun under en dag. Under rallyt väger alla arter lika. En talgoxe räknas lika mycket som en kungsörn även om chansen att se en talgoxe är oändligt mycket större. Många av skådarna har en imponerande kunskap om fågellokaler och vad man kan förvänta sig att se var. Men hur stor kunskap man än har blir resultatet lite slumpmässigt och det går knappast att dra några allvarligare slutsatser om utvecklingen över tid.

Mer systematisk är den vinterfågeltaxering som genomförs runt om i landet med hjälp av amatörornitologer som lägger tid och kunskap på att samla information om vilka fåglar som finns kvar i landet under vintern. En av dem som deltagit är fågelskådaren Per Fogelström från Berg.

– Den standardiserade fågelövervakningen besår av tre delar. Ringmärkningen, sträckfågelräkningen vid Falsterbo och inventering via olika rutter.

Runt jul genomförs den största vinterfågelinventeringen, en räkning som genomförts varje år sedan 1975. En del inventerare har varit med alla gånger. För Per Fogelström är det tredje vintern han deltar och han ser ett värde just i att observationerna standardiseras.

– Standardiserade metoder kan skapa ordning och ge en grund för statistik...
LÄS MER I VK 2, UTE 12/1


TORE SJÖQVIST
När hantverk blir konst

Siv Salomonssons bilder är ofta inspirerade av barndomen och trakterna kring Gällivare.

Var gränserna går mellan hantverk, konsthantverk och konst är inte alltid så lätt att säga. När svarvaren Ulf Jansson och textilkonstnären Siv Salomonsson nu ställer ut i Alvesta konsthall känns frågan ointressant. För här handlar hantverket om att skapa konst.
Läs mer...
Firar med spel och dans
180317
Att musiken står i centrum när Smålands spelmansförbund firar jubileum är ingen överraskning. Redan kvällen innan tjuvstartar festligheterna när föreningen Valshuset bjuder in till konsert och dans till sex stycken småländska storspelmän.
Läs mer...
Berättare på utflykt till sagornas land
180316
Berättat har människor gjort i alla tider. Om vardagens glädje och vedermödor, om gud och om märkliga väsen. Berättelsen är en resa i sig men i helgen tog en grupp studenter hjälp av en buss för att komma till sagans och sägnernas land.
Läs mer...
Fest kring domkyrkans orglar
180314
I Växjö domkyrka finns flera orglar. Mäktigast  är den stora läktarorgeln, en barockorgel med fasad från 1779 men med utbytt innanmäte. När kyrkan i helgen bjöd in till orgelfest kom också orglarna nere i kyrkorummet till användning.
Läs mer...
> Taggade elever bakom kulisserna på Bröderna Lejonhjärta (180314)
> Malin Broman gästar Växjö symfoniorkester (180311)
> Med en smak av Småland (180311)
> Mellan krav och frihet (180310)
> Mat för många sinnen (180309)
> Vårdcentral invigde nya och större lokaler (180308)
> Tankar kring mörker och ljus (180307)
> Skratt och allvar på biblioteket (180304)
> Smålandsoperan som entreprenörer (180304)
> När fotograferna lämnar jobbet (180303)

 
LEDAREN
Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass
Det är ju så när vi varit ute och rest, det är svårt att inte prata ...
Läs mer...
KULTUR & NÖJE
Taggade elever bakom kulisserna på Bröderna Lejonhjärta
En storslagen och berörande föreställning med fantastiska scenpres...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - mars 2018
Serieseger för Rottne, snöpligt cuputtåg för Öster, seger för HF-dam...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen