Tillbaka till startsidan
Tisdag 16 januari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 13 januari 2018
Söker efter vinterns fåglar
När Per Fogelström började inventera låg punkt 17 i gammal skog. Idag ligger punkten på ett hygge.
När Per Fogelström började inventera låg punkt 17 i gammal skog. Idag ligger punkten på ett hygge.
Att söka efter vinterns fåglar kan man göra av olika skäl. För sin egen vetgirighet och nöje eller för att öka kunskapen om fågelfaunan och därigenom också kring förändringar i den miljö vi alla ska leva i.

LÄNET. Sedan länge har fågelskådare varit duktiga på att registrera vad de ser. Sedan början av 1900-talet har man ringmärkt fåglar i Sverige för att få kunskap kring vart fåglar flyttar eller hur gamla de kan bli. 1946 startade Ottenby fågelstation som sedan dess varje år arbetar med ringmärkning vilket gör att de har världens längsta obrutna serie. Genom att ringmärka på samma sätt varje år skapas förutsättningar för att man ska kunna se hur olika arter utvecklar sig över tid.

Medan flyttning och ålder stod i centrum när ringmärkningen inleddes har frågor kring klimat och miljöpåverkan blivit allt viktigare. Ett skäl till att fåglar är intressanta är att de reagerar på miljöförändringar. Värdet förstärks av att det finns många ornitologer som med stor kunskap är beredda att bidra med information om vilka fåglar som finns runt om i landet.

Ett nytt år har börjat och vi går mot ljusare tider. För många fågelskådare innebär det nya året att man plockar fram nya listor för att registrera vad man ser under 2018. Visserligen har många arter lämnat landet för att övervintra i varmare miljöer och visst har fågelsången i stort sett tystnat. Men många fåglar finns kvar. I Växjö ägnade ett antal fågelskådare den gångna helgen åt det så kallade Trettondagsrallyt, en tävling där man mer eller mindre på allvar tävlar om vilket lag som ser flest antal fågelarter i Växjö kommun under en dag. Under rallyt väger alla arter lika. En talgoxe räknas lika mycket som en kungsörn även om chansen att se en talgoxe är oändligt mycket större. Många av skådarna har en imponerande kunskap om fågellokaler och vad man kan förvänta sig att se var. Men hur stor kunskap man än har blir resultatet lite slumpmässigt och det går knappast att dra några allvarligare slutsatser om utvecklingen över tid.

Mer systematisk är den vinterfågeltaxering som genomförs runt om i landet med hjälp av amatörornitologer som lägger tid och kunskap på att samla information om vilka fåglar som finns kvar i landet under vintern. En av dem som deltagit är fågelskådaren Per Fogelström från Berg.

– Den standardiserade fågelövervakningen besår av tre delar. Ringmärkningen, sträckfågelräkningen vid Falsterbo och inventering via olika rutter.

Runt jul genomförs den största vinterfågelinventeringen, en räkning som genomförts varje år sedan 1975. En del inventerare har varit med alla gånger. För Per Fogelström är det tredje vintern han deltar och han ser ett värde just i att observationerna standardiseras.

– Standardiserade metoder kan skapa ordning och ge en grund för statistik...
LÄS MER I VK 2, UTE 12/1


TORE SJÖQVIST
Varierad jazzvår

Bronson B. Månsson kan, tillsammans med publiken, se fram emot en varierad jazzvår.

Under senaste säsongerna har samarbetet mellan Jazz i Växjö och Alvesta Jazz & Blues utökats. Tillsammans bjuder de två föreningarna i vår på ett varierat program presenterat på flera scener.
Läs mer...
Stark vårsäsong
180112
Imorgon, lördag, inleds Växjö teaterförenings vårsäsong med musikalen Bläck eller blod. Det blir starten på en vår fylld av scenkonst av många olika slag.
Läs mer...
Pompa och nyårsglädje
180107
Att Växjö symfoniorkester bjuder in till Nyårskonsert är tradition sedan länge. Som vanligt innehåller årets program på både pompa och sprudlande glädje. I morgon, lördag, fyller orkestern konserthuset två gånger om.
Läs mer...
Kaninen flyttar till Liljevalchs
180106
Simon Fergin kom till Grimslövs folkhögskola som möbelsnickare och lämnade den som textilkonstnär. En jättelik virkad kanin var ett av hans projekt. I sällskap med en morot i passande storlek har den nu tagit Simon Fergin till Liljevalchs Vårsalong som har vernissage om en vecka.
Läs mer...
> Dans med många möten (180106)
> Tågcentralen skapar en värld i miniatyr (180105)
> Skapar spel från grunden (180103)
> Innehållsrikt i kort format (171230)
> Arne smider Rydaholmsalnen (171226)
> Smedhalvan som känner sig hel till slut (171225)
> Mycket mer än tomtar (171224)
> Kärleksbudskapet det centrala i Anders julfirande (171223)
> Firar jul i öppen gemenskap (171222)
> Lekfull improvisationskväll (171221)

 
LEDAREN
Är storhet vansinne?
Är det så att byggbolag - påhejade av kommunen - fått storhetsvansin...
Läs mer...
FAMILJ
Elin blev Årets Kronobergare 2017
P4 Kronobergs utmärkelse Årets Kronobergare är en uppskattad traditi...
Läs mer...
LEDAREN
Brott och straff
Vi får tingsrättens handlingar mejlade till oss i en strid ström. Mång...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen