Tillbaka till startsidan
Lördag 21 april 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 30 december 2017
Innehållsrikt i kort format
I årets samling krönikor rör hon sig som vanligt fritt och obekymrat mellan det lilla kring hemmet och världspolitikens stora frågor.
 
För läsarna av Margareta Göthe-Dahlgrens krönikor Hvar 7:de Dag är Megs värld i stor utsträckning bekant. I årets samling krönikor rör hon sig som vanligt fritt och obekymrat mellan det lilla kring hemmet och världspolitikens stora frågor. I korta men innehållsrika texter delar hon med sig av sin glädje, sin oro och sina funderingar utan krav på att vi ska tycka precis detsamma.

VÄXJÖ. När man läser ett års krönikor slås man av hur väl förankrad Meg är i naturen och årets växlingar. Naturens alla mysterier möter hon med förundran och nyfiken glädje. Ofta med en förmåga att lägga märke till den lilla i tillvaron. I en krönika förundras hon över krokusar som kommer upp någon helt annanstans är där lökarna sattes och påskliljeblad som växer genom boklöven istället för att bara välta dem åt sidan.

– Det är väl inte meningen att man ska begripa allting – och det där med lökarna och löven tillhör det jag inte förstår, skriver hon i mars 2017.

Möter Meg den lilla världen med förundran och glädje gör den stora världen henne ofta orolig. Konflikter, sönderfallande stater och följande folkvandringar skapar oro och hon ser mot framtiden med ängslan.

– Vi har nog fått leva under den bästa tiden, citerar hon en vän.

I hela sitt liv har Margareta Göthe-Dahlgren levt i tidningarnas värld. Som skribent är hon hela tiden inriktad på kommunikation. Språket är enkelt och klart. Ofta återkommer hon till hur viktigt det fria ordet är. I år är hon också tydlig med att hon inte alltid är överens med hur media agerar. Bland annat vänder hon sig mot namnpubliceringar när det inte finns någon fällande dom.

– Tro inte allt ni hör och läser, skriver hon.

För ett år sedan firade Meg 50 år som krönikör. Året som gått har inte varit helt enkelt. I förordet konstaterar hon att hon legat på lasarettet fyra gånger och hunnit med sex lunginflammationer. Och dessutom fyllt 80. Men inget av detta har hindrat henne från att varje vecka leverera sina brev till läsarna. Däremot har erfarenheterna givit upphov till nya reflektioner.

Det där med ålder är svårbegripligt. Samtidigt som Meg i sina krönikor minns gångna tider, doften av apelsiner kan förflytta henne till barndomens upplevelser av prasslande apelsinpapper, tycks hon lite yrvaket konstatera att hon blivit äldre.

– Innan den här eländiga lunginflammationen slog till funderade jag knappast på min ålder, konstaterar hon i april.

Veckan efter reflekterar hon kring förebilder på gott och ont. Om tidens krav på att leva upp till ideal men också bristen på förebilder för den som passerat 80.

– Det är först när man blir gammal, man märker att man får klara sig utan förebilder.

Kanske är hon helt enkelt en pionjär. För visst kan hon själv vara en förebild med sin nyfikenhet på stort och smått och sin vilja att dela med sig.

TORE SJÖQVIST
Nära konsert i stor lokal

– Med musiken vill jag beröra och förmedla en berättelse, säger John Martin Bengtsson.

John Martin Bengtsson är kanske mest känd som musikalartist. Men repertoaren är bred. Det tänker han visa när han om en knapp vecka bjuder in till konsert i Växjö konserthus.
Läs mer...
När kedjan får en ny LÄNK
180420
Projektet LÄNK handlar om att skapa aktuell och angelägen dramatik för unga teatergrupper. Vid helgens regionala festival kunde man under ett par intensiva dygn se tre nyskrivna pjäser och sex föreställningar vid Regionteatern i Växjö.
Läs mer...
Hemslöjdare bevarar unik hantverkskunskap
180418
De Curmanska villorna i Lysekil är byggda i fornnordisk stil.  Husen byggdes när Carl Curman var badläkare i Lysekil och var med och utvecklade orten till ett av Europas förnämsta havsbad.
Läs mer...
Berättar om Spetsamossens hemlighet
180415
Idag är Spetsamossen i Växjö ett förhållandevis litet grönområde i stadens mitt. Men namnet avslöjar att det en gång rört sig om en våtmark. Med boken Spetsamossens hemlighet berättar Thomas Lissing om hur området förvandlades till odlingsmark av lantmätaren Liedberg.
Läs mer...
> 60 år som poet (180414)
> På besök vid Ölands norra ände (180413)
> Varm berättelse om identitet och tillhörighet (180412)
> 100 år med den händige mannen (180408)
> Siv Salomonsson på Smålands lincentrum (180407)
> Fågelskådning för tappra och välklädda (180406)
> En värld av stjärnstoft (180406)
> En skimrande bubbla av glas (180404)
> Musikfestival i auktionshallen (180401)
> Möter livet med knutna händer (180331)

 
LEDAREN
Växer ingen mossa på stenar som rullar
På senare tid har många saker hänt på det, sedan många år, omdiskutera...
Läs mer...
FAMILJ
Bejublad och välsignad cirkuskonst
Ute i Europa är cirkusgudstjänster ett vanligt fenomen men här i Sve...
Läs mer...
LEDAREN
Tjuv och polis
Varje år stjäls det för fyra miljarder kronor ur svenska butiker. Or...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen