Tillbaka till startsidan
Lördag 20 januari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 30 december 2017
Innehållsrikt i kort format
I årets samling krönikor rör hon sig som vanligt fritt och obekymrat mellan det lilla kring hemmet och världspolitikens stora frågor.
 
För läsarna av Margareta Göthe-Dahlgrens krönikor Hvar 7:de Dag är Megs värld i stor utsträckning bekant. I årets samling krönikor rör hon sig som vanligt fritt och obekymrat mellan det lilla kring hemmet och världspolitikens stora frågor. I korta men innehållsrika texter delar hon med sig av sin glädje, sin oro och sina funderingar utan krav på att vi ska tycka precis detsamma.

VÄXJÖ. När man läser ett års krönikor slås man av hur väl förankrad Meg är i naturen och årets växlingar. Naturens alla mysterier möter hon med förundran och nyfiken glädje. Ofta med en förmåga att lägga märke till den lilla i tillvaron. I en krönika förundras hon över krokusar som kommer upp någon helt annanstans är där lökarna sattes och påskliljeblad som växer genom boklöven istället för att bara välta dem åt sidan.

– Det är väl inte meningen att man ska begripa allting – och det där med lökarna och löven tillhör det jag inte förstår, skriver hon i mars 2017.

Möter Meg den lilla världen med förundran och glädje gör den stora världen henne ofta orolig. Konflikter, sönderfallande stater och följande folkvandringar skapar oro och hon ser mot framtiden med ängslan.

– Vi har nog fått leva under den bästa tiden, citerar hon en vän.

I hela sitt liv har Margareta Göthe-Dahlgren levt i tidningarnas värld. Som skribent är hon hela tiden inriktad på kommunikation. Språket är enkelt och klart. Ofta återkommer hon till hur viktigt det fria ordet är. I år är hon också tydlig med att hon inte alltid är överens med hur media agerar. Bland annat vänder hon sig mot namnpubliceringar när det inte finns någon fällande dom.

– Tro inte allt ni hör och läser, skriver hon.

För ett år sedan firade Meg 50 år som krönikör. Året som gått har inte varit helt enkelt. I förordet konstaterar hon att hon legat på lasarettet fyra gånger och hunnit med sex lunginflammationer. Och dessutom fyllt 80. Men inget av detta har hindrat henne från att varje vecka leverera sina brev till läsarna. Däremot har erfarenheterna givit upphov till nya reflektioner.

Det där med ålder är svårbegripligt. Samtidigt som Meg i sina krönikor minns gångna tider, doften av apelsiner kan förflytta henne till barndomens upplevelser av prasslande apelsinpapper, tycks hon lite yrvaket konstatera att hon blivit äldre.

– Innan den här eländiga lunginflammationen slog till funderade jag knappast på min ålder, konstaterar hon i april.

Veckan efter reflekterar hon kring förebilder på gott och ont. Om tidens krav på att leva upp till ideal men också bristen på förebilder för den som passerat 80.

– Det är först när man blir gammal, man märker att man får klara sig utan förebilder.

Kanske är hon helt enkelt en pionjär. För visst kan hon själv vara en förebild med sin nyfikenhet på stort och smått och sin vilja att dela med sig.

TORE SJÖQVIST
Sångfåglar vid Kloster

Per Darell ser många möjligheter att öka den biologiska mångfalden i Alvesta. Bland annat vid våtmarken Västermad.

Att Alvesta naturskyddsförening bjuder in till soppkväll i januari har blivit tradition. I år kommer kvällen att handla om natur och kultur vid Kloster strax intill sjön Salens nordvästra strand.
Läs mer...
Börjar våren med fagott
180119
När Musica Vitae startar vårsäsongen är det tillsammans med fagottisten Sebastian Stevensson och violinisten och dirigenten Katarina Andreasson. Ikväll, fredag, kan man höra dem i Utvandrarnas Hus i Växjö.
Läs mer...
Levande byar
180118
Det är fullt kring borden på Ryssbygården när Ljungby kommun och Leader Linné bjudit in till en kväll kring byutveckling. Maja Söderberg och Maria Richter Simsek berättade om byar som lyckats och deltagarna hann också fundera på vad som just deras byar behöver för att bli mer levande.
Läs mer...
Populärkulturens giganter
180117
När musikern, producenten och filmaren Lasse Zackrisson kommer till Hovmantorp för att visa film om någon vecka är det två av 1900-talets stora röster som står i centrum. Under en intensiv dag kan publiken komma både Alice Babs och Ulla Billquist närmare.

Läs mer...
> Varierad jazzvår (180115)
> Söker efter vinterns fåglar (180113)
> Stark vårsäsong (180112)
> Pompa och nyårsglädje (180107)
> Kaninen flyttar till Liljevalchs (180106)
> Dans med många möten (180106)
> Tågcentralen skapar en värld i miniatyr (180105)
> Skapar spel från grunden (180103)
> Arne smider Rydaholmsalnen (171226)
> Smedhalvan som känner sig hel till slut (171225)

 
LEDAREN
Titta det snöar
Det står allt mer klart att snö på våra breddgrader har blivit något ...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - januari 2018
Alvestatriumf i U16-SMkvalet, klättring och biljard i veckans sportgal...
Läs mer...
FAMILJ
Bakom kulisserna på Växjörevyn
Växjörevyn med Nils Åkesson i spetsen lockar sin vana troget fram ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen