Tillbaka till startsidan
Lördag 21 april 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 15 december 2017
Konst i ny belysning
Lars Brunströms hyenor verkar inte bry sig om betraktarnas ficklampor.
Lars Brunströms hyenor verkar inte bry sig om betraktarnas ficklampor.
Kanske är det namnet Night Side of Nature som inspirerat till en ficklampsvandring i Växjö konsthall. Ett tiotal personer har lockats och samlas inför vandringen kring konsthallens provisoriska lägereld.

VÄXJÖ. Det kan tyckas självklart att en utställning kring naturens nattsidor bör visas när mörkret fallit. Ändå känns det lite märkligt att samlas i den nedsläckta konsthallen. Ändå är mörkret på inget sätt kompakt. Brasan, som den här gången består av en samling ljus, lockar besökarna till sig. Konsthallschefen Filippa de Vos berättar om utställningen och vi hinner fundera på mörkrets betydelse för upplevelsen av naturen innan vi med ficklamporna som belysning ger oss in i Max Books och Lars Brunströms världar.

Konsten kan ofta hjälpa oss att se på ett nytt sätt. Men även konstupplevelser faller gärna in i ett visst mönster, ett mönster som den här gången bryts av den ovanliga visningen. Och visst blir det en ny upplevelse. Medan lägerelden flammar en bit ifrån oss möter vi Lars Brunströms mörka hyenor som, uppfyllda av varandra, helt tycks strunta i de lampor som riktas mot dem. Kanske kan deras ointresse stå som symbol för vad utställningen handlar om. Naturen för sig själv och bortom människans behov och symboler.

Det är knappast en slump att Lars Brunströms två installationer visar asätare och inte gulliga jättepandor. Hyenornas huvuden rör sig i små mjuka rörelser, lätta att missa om man inte är uppmärksam. Då är gamen tydligare när den med sina ögon tycks följa besökaren. Ficklampsljuset ger fantastiska skuggor och den magiska musiken skapar en ödesmättad stämning i den nedsläckta hallen.

Max Books Darktis, en bild av en isbjörn, faller väl in i tanken om naturen för sig även om isbjörnen här tycks påverkad av människan och ett varmare klimat. I ficklampsbelysningen ser isbjörnen mer ensam ut är någonsin. Punktbelysningen får målningens detaljer att träda fram en efter en.

– Det är lite så han arbetar. Han sätter ihop detaljer från olika håll, säger Filippa de Vos...
LÄS MER I VK 50, UTE 15/12


TORE SJÖQVIST
Nära konsert i stor lokal

– Med musiken vill jag beröra och förmedla en berättelse, säger John Martin Bengtsson.

John Martin Bengtsson är kanske mest känd som musikalartist. Men repertoaren är bred. Det tänker han visa när han om en knapp vecka bjuder in till konsert i Växjö konserthus.
Läs mer...
När kedjan får en ny LÄNK
180420
Projektet LÄNK handlar om att skapa aktuell och angelägen dramatik för unga teatergrupper. Vid helgens regionala festival kunde man under ett par intensiva dygn se tre nyskrivna pjäser och sex föreställningar vid Regionteatern i Växjö.
Läs mer...
Hemslöjdare bevarar unik hantverkskunskap
180418
De Curmanska villorna i Lysekil är byggda i fornnordisk stil.  Husen byggdes när Carl Curman var badläkare i Lysekil och var med och utvecklade orten till ett av Europas förnämsta havsbad.
Läs mer...
Berättar om Spetsamossens hemlighet
180415
Idag är Spetsamossen i Växjö ett förhållandevis litet grönområde i stadens mitt. Men namnet avslöjar att det en gång rört sig om en våtmark. Med boken Spetsamossens hemlighet berättar Thomas Lissing om hur området förvandlades till odlingsmark av lantmätaren Liedberg.
Läs mer...
> 60 år som poet (180414)
> På besök vid Ölands norra ände (180413)
> Varm berättelse om identitet och tillhörighet (180412)
> 100 år med den händige mannen (180408)
> Siv Salomonsson på Smålands lincentrum (180407)
> Fågelskådning för tappra och välklädda (180406)
> En värld av stjärnstoft (180406)
> En skimrande bubbla av glas (180404)
> Musikfestival i auktionshallen (180401)
> Möter livet med knutna händer (180331)

 
LEDAREN
Växer ingen mossa på stenar som rullar
På senare tid har många saker hänt på det, sedan många år, omdiskutera...
Läs mer...
FAMILJ
Bejublad och välsignad cirkuskonst
Ute i Europa är cirkusgudstjänster ett vanligt fenomen men här i Sve...
Läs mer...
LEDAREN
Tjuv och polis
Varje år stjäls det för fyra miljarder kronor ur svenska butiker. Or...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen