Tillbaka till startsidan
Lördag 20 januari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 15 december 2017
Konst i ny belysning
Lars Brunströms hyenor verkar inte bry sig om betraktarnas ficklampor.
Lars Brunströms hyenor verkar inte bry sig om betraktarnas ficklampor.
Kanske är det namnet Night Side of Nature som inspirerat till en ficklampsvandring i Växjö konsthall. Ett tiotal personer har lockats och samlas inför vandringen kring konsthallens provisoriska lägereld.

VÄXJÖ. Det kan tyckas självklart att en utställning kring naturens nattsidor bör visas när mörkret fallit. Ändå känns det lite märkligt att samlas i den nedsläckta konsthallen. Ändå är mörkret på inget sätt kompakt. Brasan, som den här gången består av en samling ljus, lockar besökarna till sig. Konsthallschefen Filippa de Vos berättar om utställningen och vi hinner fundera på mörkrets betydelse för upplevelsen av naturen innan vi med ficklamporna som belysning ger oss in i Max Books och Lars Brunströms världar.

Konsten kan ofta hjälpa oss att se på ett nytt sätt. Men även konstupplevelser faller gärna in i ett visst mönster, ett mönster som den här gången bryts av den ovanliga visningen. Och visst blir det en ny upplevelse. Medan lägerelden flammar en bit ifrån oss möter vi Lars Brunströms mörka hyenor som, uppfyllda av varandra, helt tycks strunta i de lampor som riktas mot dem. Kanske kan deras ointresse stå som symbol för vad utställningen handlar om. Naturen för sig själv och bortom människans behov och symboler.

Det är knappast en slump att Lars Brunströms två installationer visar asätare och inte gulliga jättepandor. Hyenornas huvuden rör sig i små mjuka rörelser, lätta att missa om man inte är uppmärksam. Då är gamen tydligare när den med sina ögon tycks följa besökaren. Ficklampsljuset ger fantastiska skuggor och den magiska musiken skapar en ödesmättad stämning i den nedsläckta hallen.

Max Books Darktis, en bild av en isbjörn, faller väl in i tanken om naturen för sig även om isbjörnen här tycks påverkad av människan och ett varmare klimat. I ficklampsbelysningen ser isbjörnen mer ensam ut är någonsin. Punktbelysningen får målningens detaljer att träda fram en efter en.

– Det är lite så han arbetar. Han sätter ihop detaljer från olika håll, säger Filippa de Vos...
LÄS MER I VK 50, UTE 15/12


TORE SJÖQVIST
Sångfåglar vid Kloster

Per Darell ser många möjligheter att öka den biologiska mångfalden i Alvesta. Bland annat vid våtmarken Västermad.

Att Alvesta naturskyddsförening bjuder in till soppkväll i januari har blivit tradition. I år kommer kvällen att handla om natur och kultur vid Kloster strax intill sjön Salens nordvästra strand.
Läs mer...
Börjar våren med fagott
180119
När Musica Vitae startar vårsäsongen är det tillsammans med fagottisten Sebastian Stevensson och violinisten och dirigenten Katarina Andreasson. Ikväll, fredag, kan man höra dem i Utvandrarnas Hus i Växjö.
Läs mer...
Levande byar
180118
Det är fullt kring borden på Ryssbygården när Ljungby kommun och Leader Linné bjudit in till en kväll kring byutveckling. Maja Söderberg och Maria Richter Simsek berättade om byar som lyckats och deltagarna hann också fundera på vad som just deras byar behöver för att bli mer levande.
Läs mer...
Populärkulturens giganter
180117
När musikern, producenten och filmaren Lasse Zackrisson kommer till Hovmantorp för att visa film om någon vecka är det två av 1900-talets stora röster som står i centrum. Under en intensiv dag kan publiken komma både Alice Babs och Ulla Billquist närmare.

Läs mer...
> Varierad jazzvår (180115)
> Söker efter vinterns fåglar (180113)
> Stark vårsäsong (180112)
> Pompa och nyårsglädje (180107)
> Kaninen flyttar till Liljevalchs (180106)
> Dans med många möten (180106)
> Tågcentralen skapar en värld i miniatyr (180105)
> Skapar spel från grunden (180103)
> Innehållsrikt i kort format (171230)
> Arne smider Rydaholmsalnen (171226)

 
LEDAREN
Titta det snöar
Det står allt mer klart att snö på våra breddgrader har blivit något ...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - januari 2018
Alvestatriumf i U16-SMkvalet, klättring och biljard i veckans sportgal...
Läs mer...
FAMILJ
Bakom kulisserna på Växjörevyn
Växjörevyn med Nils Åkesson i spetsen lockar sin vana troget fram ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen