Tillbaka till startsidan
Lördag 21 april 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 15 december 2017
Store mosse i vinterdräkt
I brist på örnar blev de trumpetande sångsvanarna en av dagens upplevelser.
I brist på örnar blev de trumpetande sångsvanarna en av dagens upplevelser.
Naturupplevelser kommer sällan på beställning. Den eftersökta örnen kanske inte dyker upp. Istället kan mötet med en tiograms trädkrypare eller den stora mossens händelselöshet fylla den korta vinterdagen med upplevelser.

STORE MOSSE. Vi närmar oss årets kortaste dag. Det kan kännas som om naturen gått till vila och det är lätt att välja att stanna inne. Och för den som stannar inne kan vintern innebära nära naturupplevelser. Inte minst bjuder fågelmatningen på nära naturupplevelser. Vid nationalparken Store mosse är det inte bara de små fåglarna som matas. Sedan många år matas örnar under vintern. Årets matning är nu igång och den som vill kan spana efter de mäktiga fåglarna från ett gömsle ungefär 400 meter från matningen. För så nära som fågelbordets domherrar eller talgoxar kommer knappast de mäktiga men skygga örnarna.

Store mosse ligger ett par mil nordväst om Värnamo. Även om nationalparken mest består av just högmosse innehåller nationalparken också skog, sjöar och kärr. Naturen är säregen och att vandra över de stora, till synes tomma, ytorna är en alldeles speciell upplevelse. Men den här dagen börjar med en stunds örnspaning i det offentliga gömslet.

Örnmatningen vid Store mosse sker vid en liten byggnad där kött läggs ut. Matningen började 1978 och var en del i försöken att rädda de stora rovfåglarna som var svårt drabbade av miljögifter. Inledningsvis var det främst kungsörnar som sökte sig till matningen vid Store mosse men med åren har matningen också lockat till sig havsörn. En bra restaurang kan locka många gäster. Duvhök och kråkfåglar besöker ofta platsen. Inte minst är de uppmärksamma korparna viktiga. Det tycks som om örnarna använder dem som ett slags spejare. Sitter korparna lugnt är det också fritt fram för örnar.

Idag är situationen för örnarna förbättrad och många matningar har avbrutits. Men vid Store mosse fortsätter matningen i ett samarbete mellan Länsstyrelsen Jönköping och Värnamo fågelklubb.

Det har snöat under natten men inte tillräckligt för att täcka mossen vars färgskala har gått till vilsamt grågul. Genom gömslets gluggar har snön drivit in och täckt den enkla bänken med snö. Genom gluggarna kan man se bort mot matningen. Avståndet är så långt att det först är svårt att hitta den ute på mossen och den som vill titta närmare på det som rör sig kring matningen behöver en bra kikare.

Den här morgonen hjälper inte ens det. Matningen är förunderligt tom. I observationsboken kan man läsa att både havsörn och kungsörn setts någon dag tidigare men nu är varken rovfåglar eller kråkfåglar på plats...
LÄS MER I VK 50, UTE 15/12


TORE SJÖQVIST
Nära konsert i stor lokal

– Med musiken vill jag beröra och förmedla en berättelse, säger John Martin Bengtsson.

John Martin Bengtsson är kanske mest känd som musikalartist. Men repertoaren är bred. Det tänker han visa när han om en knapp vecka bjuder in till konsert i Växjö konserthus.
Läs mer...
När kedjan får en ny LÄNK
180420
Projektet LÄNK handlar om att skapa aktuell och angelägen dramatik för unga teatergrupper. Vid helgens regionala festival kunde man under ett par intensiva dygn se tre nyskrivna pjäser och sex föreställningar vid Regionteatern i Växjö.
Läs mer...
Hemslöjdare bevarar unik hantverkskunskap
180418
De Curmanska villorna i Lysekil är byggda i fornnordisk stil.  Husen byggdes när Carl Curman var badläkare i Lysekil och var med och utvecklade orten till ett av Europas förnämsta havsbad.
Läs mer...
Berättar om Spetsamossens hemlighet
180415
Idag är Spetsamossen i Växjö ett förhållandevis litet grönområde i stadens mitt. Men namnet avslöjar att det en gång rört sig om en våtmark. Med boken Spetsamossens hemlighet berättar Thomas Lissing om hur området förvandlades till odlingsmark av lantmätaren Liedberg.
Läs mer...
> 60 år som poet (180414)
> På besök vid Ölands norra ände (180413)
> Varm berättelse om identitet och tillhörighet (180412)
> 100 år med den händige mannen (180408)
> Siv Salomonsson på Smålands lincentrum (180407)
> Fågelskådning för tappra och välklädda (180406)
> En värld av stjärnstoft (180406)
> En skimrande bubbla av glas (180404)
> Musikfestival i auktionshallen (180401)
> Möter livet med knutna händer (180331)

 
LEDAREN
Växer ingen mossa på stenar som rullar
På senare tid har många saker hänt på det, sedan många år, omdiskutera...
Läs mer...
FAMILJ
Bejublad och välsignad cirkuskonst
Ute i Europa är cirkusgudstjänster ett vanligt fenomen men här i Sve...
Läs mer...
LEDAREN
Tjuv och polis
Varje år stjäls det för fyra miljarder kronor ur svenska butiker. Or...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen