Tillbaka till startsidan
Lördag 20 januari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 15 december 2017
Store mosse i vinterdräkt
I brist på örnar blev de trumpetande sångsvanarna en av dagens upplevelser.
I brist på örnar blev de trumpetande sångsvanarna en av dagens upplevelser.
Naturupplevelser kommer sällan på beställning. Den eftersökta örnen kanske inte dyker upp. Istället kan mötet med en tiograms trädkrypare eller den stora mossens händelselöshet fylla den korta vinterdagen med upplevelser.

STORE MOSSE. Vi närmar oss årets kortaste dag. Det kan kännas som om naturen gått till vila och det är lätt att välja att stanna inne. Och för den som stannar inne kan vintern innebära nära naturupplevelser. Inte minst bjuder fågelmatningen på nära naturupplevelser. Vid nationalparken Store mosse är det inte bara de små fåglarna som matas. Sedan många år matas örnar under vintern. Årets matning är nu igång och den som vill kan spana efter de mäktiga fåglarna från ett gömsle ungefär 400 meter från matningen. För så nära som fågelbordets domherrar eller talgoxar kommer knappast de mäktiga men skygga örnarna.

Store mosse ligger ett par mil nordväst om Värnamo. Även om nationalparken mest består av just högmosse innehåller nationalparken också skog, sjöar och kärr. Naturen är säregen och att vandra över de stora, till synes tomma, ytorna är en alldeles speciell upplevelse. Men den här dagen börjar med en stunds örnspaning i det offentliga gömslet.

Örnmatningen vid Store mosse sker vid en liten byggnad där kött läggs ut. Matningen började 1978 och var en del i försöken att rädda de stora rovfåglarna som var svårt drabbade av miljögifter. Inledningsvis var det främst kungsörnar som sökte sig till matningen vid Store mosse men med åren har matningen också lockat till sig havsörn. En bra restaurang kan locka många gäster. Duvhök och kråkfåglar besöker ofta platsen. Inte minst är de uppmärksamma korparna viktiga. Det tycks som om örnarna använder dem som ett slags spejare. Sitter korparna lugnt är det också fritt fram för örnar.

Idag är situationen för örnarna förbättrad och många matningar har avbrutits. Men vid Store mosse fortsätter matningen i ett samarbete mellan Länsstyrelsen Jönköping och Värnamo fågelklubb.

Det har snöat under natten men inte tillräckligt för att täcka mossen vars färgskala har gått till vilsamt grågul. Genom gömslets gluggar har snön drivit in och täckt den enkla bänken med snö. Genom gluggarna kan man se bort mot matningen. Avståndet är så långt att det först är svårt att hitta den ute på mossen och den som vill titta närmare på det som rör sig kring matningen behöver en bra kikare.

Den här morgonen hjälper inte ens det. Matningen är förunderligt tom. I observationsboken kan man läsa att både havsörn och kungsörn setts någon dag tidigare men nu är varken rovfåglar eller kråkfåglar på plats...
LÄS MER I VK 50, UTE 15/12


TORE SJÖQVIST
Sångfåglar vid Kloster

Per Darell ser många möjligheter att öka den biologiska mångfalden i Alvesta. Bland annat vid våtmarken Västermad.

Att Alvesta naturskyddsförening bjuder in till soppkväll i januari har blivit tradition. I år kommer kvällen att handla om natur och kultur vid Kloster strax intill sjön Salens nordvästra strand.
Läs mer...
Börjar våren med fagott
180119
När Musica Vitae startar vårsäsongen är det tillsammans med fagottisten Sebastian Stevensson och violinisten och dirigenten Katarina Andreasson. Ikväll, fredag, kan man höra dem i Utvandrarnas Hus i Växjö.
Läs mer...
Levande byar
180118
Det är fullt kring borden på Ryssbygården när Ljungby kommun och Leader Linné bjudit in till en kväll kring byutveckling. Maja Söderberg och Maria Richter Simsek berättade om byar som lyckats och deltagarna hann också fundera på vad som just deras byar behöver för att bli mer levande.
Läs mer...
Populärkulturens giganter
180117
När musikern, producenten och filmaren Lasse Zackrisson kommer till Hovmantorp för att visa film om någon vecka är det två av 1900-talets stora röster som står i centrum. Under en intensiv dag kan publiken komma både Alice Babs och Ulla Billquist närmare.

Läs mer...
> Varierad jazzvår (180115)
> Söker efter vinterns fåglar (180113)
> Stark vårsäsong (180112)
> Pompa och nyårsglädje (180107)
> Kaninen flyttar till Liljevalchs (180106)
> Dans med många möten (180106)
> Tågcentralen skapar en värld i miniatyr (180105)
> Skapar spel från grunden (180103)
> Innehållsrikt i kort format (171230)
> Arne smider Rydaholmsalnen (171226)

 
LEDAREN
Titta det snöar
Det står allt mer klart att snö på våra breddgrader har blivit något ...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - januari 2018
Alvestatriumf i U16-SMkvalet, klättring och biljard i veckans sportgal...
Läs mer...
FAMILJ
Bakom kulisserna på Växjörevyn
Växjörevyn med Nils Åkesson i spetsen lockar sin vana troget fram ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen