Tillbaka till startsidan
Tisdag 24 april 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 12 december 2017
Bibliotekarier ger klapptips
Sofie Petersson och Paula Högström tycker att det gärna kan ligga några platta paket under granen.
Sofie Petersson och Paula Högström tycker att det gärna kan ligga några platta paket under granen.
Vid Kulturparken Smålands julmarknad hade bibliotekarierna Paula Högström och Sofie Peterson fyllt ett rum med hundra boktips. VK passade på att ta med sig några.

VÄXJÖ. Böcker är viktiga året om men julen ger extra möjligheter att dela med sig av läsupplevelser och platta paket. Hundra böcker är bara ett litet personligt urval av alla möjliga böcker. Förutom att vara personliga favoriter är boktipsen förhållandevis nya och bör finnas att få tag på i bokhandeln.

– Det är den bästa blandningen. Det är femtio böcker riktade till barn och unga och femtio böcker för vuxna, säger Paula Högström.

Som vanligt menar hon att en bok som är bra för barn också med stor behållning kan läsas av en vuxen.

– Godnattsagor för Rebelltjejer är en typiskt bra allåldersbok. Det är så många tjejer man inte har en aning om, säger Paula Högström om boken som presenterar 100 fantastiska kända och okända kvinnor.

Tidenboken av Pernilla Stalfelt är en annan bok som kan läsas av alla åldrar.

– Den vänder sig till den nyfikna fyra, femåringen. Den tycker jag att man ska ge bort, säger Paula Högström som för de yngsta också rekommenderar bilderboken Dumma teckning om det problematiska och underbara med att ha syskon.

För nybörjarläsaren plockar hon fram Handbok för superhjältar och Grattis Svea Fors. Mellanstadiebarnen, eller det man kallar slukaråldern behöver egentligen många tips.

– Den förskräckliga historien om Lilla Hon är mörk men med humor. Det är en fantastisk bok. Om jag får stanna är en annan väldigt bra bok för slukaråldern. Den handlar om ett par kompisar i sexan. Den ena lever ett vanligt liv medan den andra bor gömd på ett kloster, säger Paula Högström.

För de vuxna plockar Sofie Petersson fram klassikern Rebecca av Daphne du Maurier.

– Den är fantastisk. Den räknas inte som en thriller men det är den. Den är välskriven, jättespännande och stämningen byggs upp skickligt.

Bland favoriterna plockar hon också fram en av årets Augustvinnare, biografin Ett jävla solsken om journalisten Ester Blenda Nordström.

– Hon wallraffade långt innan begreppet var uppfunnet. Hon var en fascinerande kvinna och borde vara med i Godnattsagor för Rebelltjejer. Det är en bok som är väl värd sitt Augustpris.

Spänningslitteratur lockar många och Sofie Petersson tipsar om ett par nyare svenska deckare.

– Annabelle av debutanten Lina Bengtsdotter handlar om en 17-åring som försvinner i det lilla samhället Gullspång. En Stockholmspolis, uppväxt på orten, återvänder för att försöka reda upp försvinnandet. Dåtid och nutid blandas i en jättebra debut.

Slutligen rekommenderar hon Anders de la Mottes roman Höstdåd.

– Tidigare har han skrivit med fart och högt tempo men i Höstdåd söker han sig också ut på landsbygden. Han tar ner tempot och jobbar mer med att bygga upp en stämning kring den lilla orten, säger Sofie Petersson.

TORE SJÖQVIST
Berättar med ord och bild

Genom åren har Britt Larsson Hjelmberg fyllt bok efter bok med tankar, bilder och dikter.

För Britt Larsson Hjelmberg började skapandet i det textila. Där har det också fortsatt men genom åren har det textila kompletterats med både bild och, kanske framför allt, ord.

Läs mer...
Nära konsert i stor lokal
180421
John Martin Bengtsson är kanske mest känd som musikalartist. Men repertoaren är bred. Det tänker han visa när han om en knapp vecka bjuder in till konsert i Växjö konserthus.
Läs mer...
När kedjan får en ny LÄNK
180420
Projektet LÄNK handlar om att skapa aktuell och angelägen dramatik för unga teatergrupper. Vid helgens regionala festival kunde man under ett par intensiva dygn se tre nyskrivna pjäser och sex föreställningar vid Regionteatern i Växjö.
Läs mer...
Hemslöjdare bevarar unik hantverkskunskap
180418
De Curmanska villorna i Lysekil är byggda i fornnordisk stil.  Husen byggdes när Carl Curman var badläkare i Lysekil och var med och utvecklade orten till ett av Europas förnämsta havsbad.
Läs mer...
> Berättar om Spetsamossens hemlighet (180415)
> 60 år som poet (180414)
> På besök vid Ölands norra ände (180413)
> Varm berättelse om identitet och tillhörighet (180412)
> 100 år med den händige mannen (180408)
> Siv Salomonsson på Smålands lincentrum (180407)
> Fågelskådning för tappra och välklädda (180406)
> En värld av stjärnstoft (180406)
> En skimrande bubbla av glas (180404)
> Musikfestival i auktionshallen (180401)

 
LEDAREN
Växer ingen mossa på stenar som rullar
På senare tid har många saker hänt på det, sedan många år, omdiskutera...
Läs mer...
FAMILJ
Bejublad och välsignad cirkuskonst
Ute i Europa är cirkusgudstjänster ett vanligt fenomen men här i Sve...
Läs mer...
LEDAREN
Tjuv och polis
Varje år stjäls det för fyra miljarder kronor ur svenska butiker. Or...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen