Tillbaka till startsidan
Lördag 20 januari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 12 december 2017
Bibliotekarier ger klapptips
Sofie Petersson och Paula Högström tycker att det gärna kan ligga några platta paket under granen.
Sofie Petersson och Paula Högström tycker att det gärna kan ligga några platta paket under granen.
Vid Kulturparken Smålands julmarknad hade bibliotekarierna Paula Högström och Sofie Peterson fyllt ett rum med hundra boktips. VK passade på att ta med sig några.

VÄXJÖ. Böcker är viktiga året om men julen ger extra möjligheter att dela med sig av läsupplevelser och platta paket. Hundra böcker är bara ett litet personligt urval av alla möjliga böcker. Förutom att vara personliga favoriter är boktipsen förhållandevis nya och bör finnas att få tag på i bokhandeln.

– Det är den bästa blandningen. Det är femtio böcker riktade till barn och unga och femtio böcker för vuxna, säger Paula Högström.

Som vanligt menar hon att en bok som är bra för barn också med stor behållning kan läsas av en vuxen.

– Godnattsagor för Rebelltjejer är en typiskt bra allåldersbok. Det är så många tjejer man inte har en aning om, säger Paula Högström om boken som presenterar 100 fantastiska kända och okända kvinnor.

Tidenboken av Pernilla Stalfelt är en annan bok som kan läsas av alla åldrar.

– Den vänder sig till den nyfikna fyra, femåringen. Den tycker jag att man ska ge bort, säger Paula Högström som för de yngsta också rekommenderar bilderboken Dumma teckning om det problematiska och underbara med att ha syskon.

För nybörjarläsaren plockar hon fram Handbok för superhjältar och Grattis Svea Fors. Mellanstadiebarnen, eller det man kallar slukaråldern behöver egentligen många tips.

– Den förskräckliga historien om Lilla Hon är mörk men med humor. Det är en fantastisk bok. Om jag får stanna är en annan väldigt bra bok för slukaråldern. Den handlar om ett par kompisar i sexan. Den ena lever ett vanligt liv medan den andra bor gömd på ett kloster, säger Paula Högström.

För de vuxna plockar Sofie Petersson fram klassikern Rebecca av Daphne du Maurier.

– Den är fantastisk. Den räknas inte som en thriller men det är den. Den är välskriven, jättespännande och stämningen byggs upp skickligt.

Bland favoriterna plockar hon också fram en av årets Augustvinnare, biografin Ett jävla solsken om journalisten Ester Blenda Nordström.

– Hon wallraffade långt innan begreppet var uppfunnet. Hon var en fascinerande kvinna och borde vara med i Godnattsagor för Rebelltjejer. Det är en bok som är väl värd sitt Augustpris.

Spänningslitteratur lockar många och Sofie Petersson tipsar om ett par nyare svenska deckare.

– Annabelle av debutanten Lina Bengtsdotter handlar om en 17-åring som försvinner i det lilla samhället Gullspång. En Stockholmspolis, uppväxt på orten, återvänder för att försöka reda upp försvinnandet. Dåtid och nutid blandas i en jättebra debut.

Slutligen rekommenderar hon Anders de la Mottes roman Höstdåd.

– Tidigare har han skrivit med fart och högt tempo men i Höstdåd söker han sig också ut på landsbygden. Han tar ner tempot och jobbar mer med att bygga upp en stämning kring den lilla orten, säger Sofie Petersson.

TORE SJÖQVIST
Sångfåglar vid Kloster

Per Darell ser många möjligheter att öka den biologiska mångfalden i Alvesta. Bland annat vid våtmarken Västermad.

Att Alvesta naturskyddsförening bjuder in till soppkväll i januari har blivit tradition. I år kommer kvällen att handla om natur och kultur vid Kloster strax intill sjön Salens nordvästra strand.
Läs mer...
Börjar våren med fagott
180119
När Musica Vitae startar vårsäsongen är det tillsammans med fagottisten Sebastian Stevensson och violinisten och dirigenten Katarina Andreasson. Ikväll, fredag, kan man höra dem i Utvandrarnas Hus i Växjö.
Läs mer...
Levande byar
180118
Det är fullt kring borden på Ryssbygården när Ljungby kommun och Leader Linné bjudit in till en kväll kring byutveckling. Maja Söderberg och Maria Richter Simsek berättade om byar som lyckats och deltagarna hann också fundera på vad som just deras byar behöver för att bli mer levande.
Läs mer...
Populärkulturens giganter
180117
När musikern, producenten och filmaren Lasse Zackrisson kommer till Hovmantorp för att visa film om någon vecka är det två av 1900-talets stora röster som står i centrum. Under en intensiv dag kan publiken komma både Alice Babs och Ulla Billquist närmare.

Läs mer...
> Varierad jazzvår (180115)
> Söker efter vinterns fåglar (180113)
> Stark vårsäsong (180112)
> Pompa och nyårsglädje (180107)
> Kaninen flyttar till Liljevalchs (180106)
> Dans med många möten (180106)
> Tågcentralen skapar en värld i miniatyr (180105)
> Skapar spel från grunden (180103)
> Innehållsrikt i kort format (171230)
> Arne smider Rydaholmsalnen (171226)

 
LEDAREN
Titta det snöar
Det står allt mer klart att snö på våra breddgrader har blivit något ...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - januari 2018
Alvestatriumf i U16-SMkvalet, klättring och biljard i veckans sportgal...
Läs mer...
FAMILJ
Bakom kulisserna på Växjörevyn
Växjörevyn med Nils Åkesson i spetsen lockar sin vana troget fram ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen