Tillbaka till startsidan
Fredag 23 februari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 4 december 2017
Musikaliska klappar
Kvintetten består av Sofia Dahlén, Jessica Pettersson, Elena Nicolaidis, Styrbjörn Lindberg och Johanna Nordliden. Sofia Dahlén har tillfälligt bytt flöjten mot en cello.
Kvintetten består av Sofia Dahlén, Jessica Pettersson, Elena Nicolaidis, Styrbjörn Lindberg och Johanna Nordliden. Sofia Dahlén har tillfälligt bytt flöjten mot en cello.
Julen närmar sig och med den all den musik som hör högtiden till. Musik som med sin envishet kan jaga ut oss ur köptempel men också få oss att koppla av och njuta i en tid som paradoxalt nog ofta fylls av stress och krav.

VÄXJÖ. På S:t Sigfrids folkhögskola har julförberedelserna redan pågått i veckor inför konserter, gudstjänster och Luciatåg. Musikundervisningen vid skolan sträcker sig över många genrer och det gör också deras julkonserter där delar av musiken knyter an direkt till julen medan annat är valt för musikens skönhet och kvalitet.

I en av skolans salar har en stråkkvintett samlats för att tillsammans med läraren Gabriel Szamosi arbeta vidare med delar av Bachs svit i H-moll.

För många av musikeleverna är skolan ett steg på vägen mot vidare musikstudier. Men det kan finnas andra skäl att ägna ett år eller två åt skolans musikkurser. Sofia Dahlén gick ett år vid skolan för några år sedan. Hon har gått vidare till organistutbildningen vid en musikhögskola men är nu tillbaka vid S:t Sigfrid med tvärflöjten som huvudinstrument.

– Jag går mitt andra år. Orgel är kul men det är inte som tvärflöjt, säger hon.

Sofia Dahlén är inte den enda återvändaren i kvintetten. Förstaviolinisten Jessica Pettersson läste musik vid skolan för ungefär tio år sedan. Sedan dess har hon hunnit utbilda sig till läkare men nu tagit tjänstledigt för att åter få ägna sig åt musiken. Kvintetten består också av violinisten Elena Nicolaidis, violasten Styrbjörn Lindberg och cellisten Johanna Nordliden...
LÄS MER I VK 48, UTE 1/12


TORE SJÖQVIST
Om kamp mot ensamhet och samtal med en hiss

Att Hissvägraren är jämngammal med prinsessan Diana spelar en viss roll i föreställningen.
Foto Lina Alriksson


I den korta men innehållsrika monologen Hissvägraren ger skådespelaren Olof Bergström liv åt den vanligaste av människor. Bara till synes lite ensammare, lite mer uppfinningsrik och lite bättre på att berätta.

Läs mer...
Stilla möten med skönhet
180219
Med mobiltelefonens kamera går konstnären Ulla Lundegård på upptäcktsfärd bland färger, mönster och spännande detaljer. En del av alla hennes bilder kan man nu se i de tre vackra fotoböckerna Älskade jord, Älskade strandlinje och Rost.
Läs mer...
Musik för Fru Johansson
180217
För många är säkert den så kallade klassiska sången främmande och svårförståelig. Det ville sångerskan och pedagogen Dorothy Irving ändra på. I Växjö konsertförenings serie Håll musiken igång berättade Catarina Ericson-Roos om henne och hennes verk med hjälp av sopranen Elin Skorup och pianisten Fabienne Romer.
Läs mer...
En ny chans till Örongodis
180216
Örongodis i Alvesta är en populär tradition. Efter ett års uppehåll är de tillbaka med samma koncept men ny musik. Om en vecka är det premiär för årets upplaga där tre sångare och bandet Sega gubbar bjuder in till en föreställning fylld av energi och musikglädje.
Läs mer...
> Om kultur och demokrati (180216)
> Om kärlek och försoning (180215)
> På spaning efter lindormen (180213)
> Ett åttonde underverk (180211)
> Växjö gospelfest jubilerar (180210)
> Dubbelt upp på Kafé de luxe (180210)
> Kärleksfullt med Rösträtt (180208)
> Vardagsmänniskan i fokus (180207)
> Rickard Söderberg som Gaytenor (180205)
> Med funktion och Elak form (180204)

 
LEDAREN
Öl i ett mikroperspektiv
Mikrotillverkarna av alkohol har på kort tid skapat fler än 2000 arb...
Läs mer...
FAMILJ
Countrydrottning med rosa skimmer
Växjös egen rosaskimrande dansbands- och countrydrottning Mona G gäs...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - februari 2018
Cupkryss för Öster, Alvestaseger mot Rögle och mängder av Åryd Cup i...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen