Tillbaka till startsidan
Måndag 11 december 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 4 december 2017
Musikaliska klappar
Kvintetten består av Sofia Dahlén, Jessica Pettersson, Elena Nicolaidis, Styrbjörn Lindberg och Johanna Nordliden. Sofia Dahlén har tillfälligt bytt flöjten mot en cello.
Kvintetten består av Sofia Dahlén, Jessica Pettersson, Elena Nicolaidis, Styrbjörn Lindberg och Johanna Nordliden. Sofia Dahlén har tillfälligt bytt flöjten mot en cello.
Julen närmar sig och med den all den musik som hör högtiden till. Musik som med sin envishet kan jaga ut oss ur köptempel men också få oss att koppla av och njuta i en tid som paradoxalt nog ofta fylls av stress och krav.

VÄXJÖ. På S:t Sigfrids folkhögskola har julförberedelserna redan pågått i veckor inför konserter, gudstjänster och Luciatåg. Musikundervisningen vid skolan sträcker sig över många genrer och det gör också deras julkonserter där delar av musiken knyter an direkt till julen medan annat är valt för musikens skönhet och kvalitet.

I en av skolans salar har en stråkkvintett samlats för att tillsammans med läraren Gabriel Szamosi arbeta vidare med delar av Bachs svit i H-moll.

För många av musikeleverna är skolan ett steg på vägen mot vidare musikstudier. Men det kan finnas andra skäl att ägna ett år eller två åt skolans musikkurser. Sofia Dahlén gick ett år vid skolan för några år sedan. Hon har gått vidare till organistutbildningen vid en musikhögskola men är nu tillbaka vid S:t Sigfrid med tvärflöjten som huvudinstrument.

– Jag går mitt andra år. Orgel är kul men det är inte som tvärflöjt, säger hon.

Sofia Dahlén är inte den enda återvändaren i kvintetten. Förstaviolinisten Jessica Pettersson läste musik vid skolan för ungefär tio år sedan. Sedan dess har hon hunnit utbilda sig till läkare men nu tagit tjänstledigt för att åter få ägna sig åt musiken. Kvintetten består också av violinisten Elena Nicolaidis, violasten Styrbjörn Lindberg och cellisten Johanna Nordliden...
LÄS MER I VK 48, UTE 1/12


TORE SJÖQVIST
En personlig avslutning

Anders Olssons Min konsthistoria blir en hyllning till skaparglädje och kreativitet.

Efter över tjugo år som ansvarig för Alvesta utställningshall avslutar Anders Olsson med utställningen Min konsthistoria, en hyllning till skaparglädje, seende och kreativitet.
Läs mer...
Skapar med hand och tanke
171209
Om några dagar har linjen för Konsthantverk och design vid Grimslövs folkhögskola vernissage på sin julutställning på Växjö stadsbibliotek. I skolans verkstäder arbetar man intensivt för att bli klar. Men samtidigt som aktiviteten är hög möts man som besökare av ett förunderligt lugn.
Läs mer...
Tar tåget till tomten
171208
Intresset för veteranfordon av olika slag är stort. Inte minst gäller det veteranjärnvägar som lockar både personal och besökare. När Ohsabanan släppte biljetterna till årets Tomtetåg tog det mindre än ett dygn innan de drygt 1000 biljetterna var sålda.
Läs mer...
Hundarna intar catwalken
171207
Under hösten har Dramastudion vid Regionteatern arbetat med föreställningen Best in Show, en svart komedi om vad vi tycker är viktigt i livet. På fredag, har föreställningen premiär på Regionteatern i Växjö.
Läs mer...
> Kryddad adventsmusik (171207)
> Vetenskap med hisnande tidsperspektiv (171204)
> 90 år med Norra Allbo hembygdsförening (171202)
> Varmt och kallt på Riksglasskolan (171201)
> Storbandspärlor i Norrhult (171201)
> Ett äreminne över de som gått före (171129)
> En sagoskatt i bokform (171129)
> Akvarellkurs med många nyanser (171128)
> Om forna tiders topplistor (171126)
> Annorlunda läsmanifestation (171125)

 
LEDAREN
Ryktet om min död...
Ikeas grundare, Ingvar Kamprad, dödförklarades ju av SR:s Ekoredaktion...
Läs mer...
FAMILJ
Välklingande julkonsert
Musiken berikar våra liv, det är mottot för pianoläraren Marly Azave...
Läs mer...
LEDAREN
Vad väntar du på?
Till helgen är det ju första söndagen i advent. På många sätt starten ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen