Tillbaka till startsidan
Tisdag 16 januari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 29 november 2017
Ett äreminne över de som gått före
Det mesta av filmmaterialet skildrar tider som flytt. Men det finns också mer nutida material. – I morgon är det som sker idag historia, säger Roland Axelzon.
Det mesta av filmmaterialet skildrar tider som flytt. Men det finns också mer nutida material.
– I morgon är det som sker idag historia, säger Roland Axelzon.
Älganäs Viltvårdsområdesförening har genom åren visat att ett älgjaktlag kan ägna sig åt bra mycket mer än jakt och viltvård. På olika sätt har de beskrivit livet i sitt hörn av världen. Nu är de åter aktuella. Nu med en samling filmer som beskriver livet i Skoga rote.

HJORTSBERGA. Allt började med en studiecirkel om bygdens historia, en studiecirkel som snart fick vidare ambitioner.

– Vi samlades och pratade om tider som varit och vad som förändrats. Vi sparade lite anteckningar och bilder. Vi tyckte att vi skulle göra ett litet häfte. Men det blev en bok, säger Sven Karlsson som varit med i redaktionskommittén sedan arbetets början.

Under arbetet fick de in mer bilder än boken rymde. Men bilderna togs tillvara och gavs ett par senare ut på två DVD-skivor.

Med boken och bilderna har de berättat om sitt lilla hörn av världen under de senaste tvåhundra åren. Här möter man torpares och arrendatorers slit för att skapa ett värdigt liv i ett stenigt Småland men också modernisering och utflyttning. Som överallt annars går tiden obönhörligt vidare men med sitt arbete bygger jaktlaget inte bara ett minne, utan också ett äreminne, över de som gått före och skapat förutsättningar för det liv vi lever idag. Med filmerna tar jaktlaget ytterligare ett steg och även om filmerna inte sträcker sig så långt tillbaka i tiden ger de en levande bild av tider som flytt och människor som inte längre finns hos oss.

– Det är ganska unikt med det levande materialet. Det finns ju oändligt med film i byrålådorna. Men det är familjefilm. Film om föreningsliv och vardag är ganska sällsynt, säger föreningens ordförande Håkan Korsberg...
LÄS MER I VK 48, UTE 1/12


TORE SJÖQVIST
Varierad jazzvår

Bronson B. Månsson kan, tillsammans med publiken, se fram emot en varierad jazzvår.

Under senaste säsongerna har samarbetet mellan Jazz i Växjö och Alvesta Jazz & Blues utökats. Tillsammans bjuder de två föreningarna i vår på ett varierat program presenterat på flera scener.
Läs mer...
Söker efter vinterns fåglar
180113
Att söka efter vinterns fåglar kan man göra av olika skäl. För sin egen vetgirighet och nöje eller för att öka kunskapen om fågelfaunan och därigenom också kring förändringar i den miljö vi alla ska leva i.
Läs mer...
Stark vårsäsong
180112
Imorgon, lördag, inleds Växjö teaterförenings vårsäsong med musikalen Bläck eller blod. Det blir starten på en vår fylld av scenkonst av många olika slag.
Läs mer...
Pompa och nyårsglädje
180107
Att Växjö symfoniorkester bjuder in till Nyårskonsert är tradition sedan länge. Som vanligt innehåller årets program på både pompa och sprudlande glädje. I morgon, lördag, fyller orkestern konserthuset två gånger om.
Läs mer...
> Kaninen flyttar till Liljevalchs (180106)
> Dans med många möten (180106)
> Tågcentralen skapar en värld i miniatyr (180105)
> Skapar spel från grunden (180103)
> Innehållsrikt i kort format (171230)
> Arne smider Rydaholmsalnen (171226)
> Smedhalvan som känner sig hel till slut (171225)
> Mycket mer än tomtar (171224)
> Kärleksbudskapet det centrala i Anders julfirande (171223)
> Firar jul i öppen gemenskap (171222)

 
LEDAREN
Är storhet vansinne?
Är det så att byggbolag - påhejade av kommunen - fått storhetsvansin...
Läs mer...
FAMILJ
Elin blev Årets Kronobergare 2017
P4 Kronobergs utmärkelse Årets Kronobergare är en uppskattad traditi...
Läs mer...
LEDAREN
Brott och straff
Vi får tingsrättens handlingar mejlade till oss i en strid ström. Mång...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen