Tillbaka till startsidan
Lördag 24 mars 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 29 november 2017
Ett äreminne över de som gått före
Det mesta av filmmaterialet skildrar tider som flytt. Men det finns också mer nutida material. – I morgon är det som sker idag historia, säger Roland Axelzon.
Det mesta av filmmaterialet skildrar tider som flytt. Men det finns också mer nutida material.
– I morgon är det som sker idag historia, säger Roland Axelzon.
Älganäs Viltvårdsområdesförening har genom åren visat att ett älgjaktlag kan ägna sig åt bra mycket mer än jakt och viltvård. På olika sätt har de beskrivit livet i sitt hörn av världen. Nu är de åter aktuella. Nu med en samling filmer som beskriver livet i Skoga rote.

HJORTSBERGA. Allt började med en studiecirkel om bygdens historia, en studiecirkel som snart fick vidare ambitioner.

– Vi samlades och pratade om tider som varit och vad som förändrats. Vi sparade lite anteckningar och bilder. Vi tyckte att vi skulle göra ett litet häfte. Men det blev en bok, säger Sven Karlsson som varit med i redaktionskommittén sedan arbetets början.

Under arbetet fick de in mer bilder än boken rymde. Men bilderna togs tillvara och gavs ett par senare ut på två DVD-skivor.

Med boken och bilderna har de berättat om sitt lilla hörn av världen under de senaste tvåhundra åren. Här möter man torpares och arrendatorers slit för att skapa ett värdigt liv i ett stenigt Småland men också modernisering och utflyttning. Som överallt annars går tiden obönhörligt vidare men med sitt arbete bygger jaktlaget inte bara ett minne, utan också ett äreminne, över de som gått före och skapat förutsättningar för det liv vi lever idag. Med filmerna tar jaktlaget ytterligare ett steg och även om filmerna inte sträcker sig så långt tillbaka i tiden ger de en levande bild av tider som flytt och människor som inte längre finns hos oss.

– Det är ganska unikt med det levande materialet. Det finns ju oändligt med film i byrålådorna. Men det är familjefilm. Film om föreningsliv och vardag är ganska sällsynt, säger föreningens ordförande Håkan Korsberg...
LÄS MER I VK 48, UTE 1/12


TORE SJÖQVIST
Till Åseda och Sevilla

För den trogna publiken är Karin Kjellgren och Markus Kroon gamla bekanta.

Färden från idé till färdig opera är lång. I helgen tog resan mot sommarens uppsättning av Carmen ett nytt steg då en stor del av ensemblen samlades för en första genomgång av den dramatiska operan.
Läs mer...
Skogen tar plats på scen
180324
Skogen är en arena för många intressen. Framför allt handlar konflikterna om miljö och ekonomi. Den konflikten står också i centrum i Riksteaterns uppsättning av pjäsen Slutet enligt Rut.

Läs mer...
Tankar kring vårt småländska kulturarv
180323
Att Kulturarvscentrum Småland vårdar och visar vårt kulturarv är kanske självklart. Men vad man visar och på vilket sätt är inte givet. Det blev tydligt när Kulturarvscentrum i helgen höll öppet hus. Med samtal och föreläsningar belystes frågan och däremellan fanns tillfälle att titta närmare på delar av de samlingar som gömmer sig i det stora huset.
Läs mer...
Möten öppnar nya världar
180322
När världsmusikgruppen Tarabband möter Musica Vitae öppnar sig en värld av klanger, rytmer och berättelser. På fredag kväll kan man höra dem på Växjö konserthus.

Läs mer...
> En fest för konsten (180321)
> Ensemble Cor är på jakt efter Alice i Underlandet (180320)
> När hantverk blir konst (180318)
> Firar med spel och dans (180317)
> Berättare på utflykt till sagornas land (180316)
> Fest kring domkyrkans orglar (180314)
> Taggade elever bakom kulisserna på Bröderna Lejonhjärta (180314)
> Malin Broman gästar Växjö symfoniorkester (180311)
> Med en smak av Småland (180311)
> Mellan krav och frihet (180310)

 
LEDAREN
Utlämnande fakta
Till hösten är det val i Sverige. Vad har vi egentligen att förvänta...
Läs mer...
FAMILJ
Studenter höjde den politiska temperaturen inför valet
I höst är det som bekant val och den politiska temperaturen börjar s...
Läs mer...
LEDAREN
Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass
Det är ju så när vi varit ute och rest, det är svårt att inte prata ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen