Tillbaka till startsidan
Lördag 24 mars 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 28 november 2017
Akvarellkurs med många nyanser
Lena Enarsson och Maria Ahl Zanier reder ut vilka färger som tillsammans skapar brunt.
Det stora bordet är fyllt av akvarellfärger och penslar av många olika slag. Runt bordet sitter sex kvinnor som med Maria Ahl Zanier som vägvisare letar efter akvarellens alla möjligheter. Men innan de börjar måla på allvar har de en färgövning att genomföra.

BERG. Trots att novemberdagen utanför fönstren är ruggig och grådisig känns det ljust och varmt inne i Maria Ahl Zaniers ateljé. I fönstren blommar fortfarande de rosa pelargonerna och överallt i lokalen finns Maria Ahl Zaniers akvarellmålningar. Och akvarell är vad det handlar om när kursdeltagarna slagit sig ner runt det stora bordet. Det är terminens femte, och näst sista, träff men deltagarna har hållit på bra mycket längre än så. Sex, sju terminer har de alla varit med. Några betydligt längre än så. Maria Ahl Zanier inleder gärna med en teoriuppgift innan träffarna går över i målande på ett gemensamt tema.

– Varje gånga har jag hittat på en uppgift. Det börjar bli lite svårt. Många har gjort så mycket. Ofta när man går på målarkurs så målar man bara och läraren går runt och tittar och kommenterar men jag inleder gärna med lite teori.

Den här gången handlar uppgiften om färglära och färgen brun. Med hjälp av ett inte alldeles enkelt schema skapar deltagarna tre olika bruna nyanser som var och en är blandad av fyra olika färger. Fastnar någon deltagare i färgschemat är Maria strax där. Förklarar och leder vidare.

– Brun är faktiskt den svåraste färgen att blanda och vi är lite bortskämda med att det finns så mycket färger att köpa, säger Maria Ahl Zanier.

Trots det ser hon fördelar med att blanda egna färger. Och kursdeltagarna verkar hålla med.

– Det är roligt att blanda. Det blir så levande färger, säger Ninnie Jonsson som låter färgerna blanda sig direkt på pappret...
LÄS MER I VK 47, UTE 24/11


TORE SJÖQVIST
Till Åseda och Sevilla

För den trogna publiken är Karin Kjellgren och Markus Kroon gamla bekanta.

Färden från idé till färdig opera är lång. I helgen tog resan mot sommarens uppsättning av Carmen ett nytt steg då en stor del av ensemblen samlades för en första genomgång av den dramatiska operan.
Läs mer...
Skogen tar plats på scen
180324
Skogen är en arena för många intressen. Framför allt handlar konflikterna om miljö och ekonomi. Den konflikten står också i centrum i Riksteaterns uppsättning av pjäsen Slutet enligt Rut.

Läs mer...
Tankar kring vårt småländska kulturarv
180323
Att Kulturarvscentrum Småland vårdar och visar vårt kulturarv är kanske självklart. Men vad man visar och på vilket sätt är inte givet. Det blev tydligt när Kulturarvscentrum i helgen höll öppet hus. Med samtal och föreläsningar belystes frågan och däremellan fanns tillfälle att titta närmare på delar av de samlingar som gömmer sig i det stora huset.
Läs mer...
Möten öppnar nya världar
180322
När världsmusikgruppen Tarabband möter Musica Vitae öppnar sig en värld av klanger, rytmer och berättelser. På fredag kväll kan man höra dem på Växjö konserthus.

Läs mer...
> En fest för konsten (180321)
> Ensemble Cor är på jakt efter Alice i Underlandet (180320)
> När hantverk blir konst (180318)
> Firar med spel och dans (180317)
> Berättare på utflykt till sagornas land (180316)
> Fest kring domkyrkans orglar (180314)
> Taggade elever bakom kulisserna på Bröderna Lejonhjärta (180314)
> Malin Broman gästar Växjö symfoniorkester (180311)
> Med en smak av Småland (180311)
> Mellan krav och frihet (180310)

 
LEDAREN
Utlämnande fakta
Till hösten är det val i Sverige. Vad har vi egentligen att förvänta...
Läs mer...
FAMILJ
Studenter höjde den politiska temperaturen inför valet
I höst är det som bekant val och den politiska temperaturen börjar s...
Läs mer...
LEDAREN
Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass
Det är ju så när vi varit ute och rest, det är svårt att inte prata ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen