Tillbaka till startsidan
Tisdag 16 januari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 28 november 2017
Akvarellkurs med många nyanser
Lena Enarsson och Maria Ahl Zanier reder ut vilka färger som tillsammans skapar brunt.
Det stora bordet är fyllt av akvarellfärger och penslar av många olika slag. Runt bordet sitter sex kvinnor som med Maria Ahl Zanier som vägvisare letar efter akvarellens alla möjligheter. Men innan de börjar måla på allvar har de en färgövning att genomföra.

BERG. Trots att novemberdagen utanför fönstren är ruggig och grådisig känns det ljust och varmt inne i Maria Ahl Zaniers ateljé. I fönstren blommar fortfarande de rosa pelargonerna och överallt i lokalen finns Maria Ahl Zaniers akvarellmålningar. Och akvarell är vad det handlar om när kursdeltagarna slagit sig ner runt det stora bordet. Det är terminens femte, och näst sista, träff men deltagarna har hållit på bra mycket längre än så. Sex, sju terminer har de alla varit med. Några betydligt längre än så. Maria Ahl Zanier inleder gärna med en teoriuppgift innan träffarna går över i målande på ett gemensamt tema.

– Varje gånga har jag hittat på en uppgift. Det börjar bli lite svårt. Många har gjort så mycket. Ofta när man går på målarkurs så målar man bara och läraren går runt och tittar och kommenterar men jag inleder gärna med lite teori.

Den här gången handlar uppgiften om färglära och färgen brun. Med hjälp av ett inte alldeles enkelt schema skapar deltagarna tre olika bruna nyanser som var och en är blandad av fyra olika färger. Fastnar någon deltagare i färgschemat är Maria strax där. Förklarar och leder vidare.

– Brun är faktiskt den svåraste färgen att blanda och vi är lite bortskämda med att det finns så mycket färger att köpa, säger Maria Ahl Zanier.

Trots det ser hon fördelar med att blanda egna färger. Och kursdeltagarna verkar hålla med.

– Det är roligt att blanda. Det blir så levande färger, säger Ninnie Jonsson som låter färgerna blanda sig direkt på pappret...
LÄS MER I VK 47, UTE 24/11


TORE SJÖQVIST
Varierad jazzvår

Bronson B. Månsson kan, tillsammans med publiken, se fram emot en varierad jazzvår.

Under senaste säsongerna har samarbetet mellan Jazz i Växjö och Alvesta Jazz & Blues utökats. Tillsammans bjuder de två föreningarna i vår på ett varierat program presenterat på flera scener.
Läs mer...
Söker efter vinterns fåglar
180113
Att söka efter vinterns fåglar kan man göra av olika skäl. För sin egen vetgirighet och nöje eller för att öka kunskapen om fågelfaunan och därigenom också kring förändringar i den miljö vi alla ska leva i.
Läs mer...
Stark vårsäsong
180112
Imorgon, lördag, inleds Växjö teaterförenings vårsäsong med musikalen Bläck eller blod. Det blir starten på en vår fylld av scenkonst av många olika slag.
Läs mer...
Pompa och nyårsglädje
180107
Att Växjö symfoniorkester bjuder in till Nyårskonsert är tradition sedan länge. Som vanligt innehåller årets program på både pompa och sprudlande glädje. I morgon, lördag, fyller orkestern konserthuset två gånger om.
Läs mer...
> Kaninen flyttar till Liljevalchs (180106)
> Dans med många möten (180106)
> Tågcentralen skapar en värld i miniatyr (180105)
> Skapar spel från grunden (180103)
> Innehållsrikt i kort format (171230)
> Arne smider Rydaholmsalnen (171226)
> Smedhalvan som känner sig hel till slut (171225)
> Mycket mer än tomtar (171224)
> Kärleksbudskapet det centrala i Anders julfirande (171223)
> Firar jul i öppen gemenskap (171222)

 
LEDAREN
Är storhet vansinne?
Är det så att byggbolag - påhejade av kommunen - fått storhetsvansin...
Läs mer...
FAMILJ
Elin blev Årets Kronobergare 2017
P4 Kronobergs utmärkelse Årets Kronobergare är en uppskattad traditi...
Läs mer...
LEDAREN
Brott och straff
Vi får tingsrättens handlingar mejlade till oss i en strid ström. Mång...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen