Tillbaka till startsidan
Lördag 20 januari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 29 november 2017
En sagoskatt i bokform
Förläggaren Trygve Carlsson omgiven av författarna Per Gustavsson och Ulf Palmenfelt när de presenterade bokverket Folksagan i Sverige vid Gunnar Olof Hyltén-Cavallius födelsehem.
Förläggaren Trygve Carlsson omgiven av författarna Per Gustavsson och Ulf Palmenfelt när de presenterade bokverket Folksagan i Sverige vid Gunnar Olof Hyltén-Cavallius födelsehem.
I dagarna kommer bokverket Folksagan i Sverige ut till bokhandlarna. Verket som består av tre delar och 2000 sidor berättar om sagorna, de som berättat och de som samlat in berättelserna.

VISLANDA. Att bokverket Folksagan i Sverige presenteras i byn Hönetorp strax utanför Vislanda är ingen tillfällighet. Här föddes Gunnar Olof Hyltén-Cavallius för nästan 200 år sedan.

– Han var en viktig person. Kanske den viktigaste för insamlingarna av folksagor i Sverige. Han inspirerade många, säger sagoberättaren Per Gustavsson som skrivit böckerna tillsammans med Ulf Palmenfelt, professor emeritus i etnologi och folkloristik.

Författarna har båda varit viktiga delar av den renässans för muntligt berättande vi upplevt under de senaste decennierna där bland annat Sagomuseet och berättarfestivalen i Ljungby varit viktiga delar.

– De här två personerna är experter på berättande. Per som praktiker och bibliotekarie och Ulf som akademiker med folklore som en av sina specialiteter, säger Trygve Carlsson, bokförläggare på Carlssons förlag som ger ut böckerna i samarbete med Sagobygden, Sagumuseet och Vislanda hembygdsförening.

Bokverket tar ett stort grepp om folksagornas värld och arbetet bakom böckerna är också omfattande.

– Det är över fyra år sedan vi började prata om det här. Det kändes som ett övermäktigt projekt så jag blev nyfiken, säger Trygve Carlsson som nu nöjt kan konstatera att författarna inte bara rott projektet i hamn utan också hållit tidtabellen...
LÄS MER I VK 47, UTE 24/11


TORE SJÖQVIST
Sångfåglar vid Kloster

Per Darell ser många möjligheter att öka den biologiska mångfalden i Alvesta. Bland annat vid våtmarken Västermad.

Att Alvesta naturskyddsförening bjuder in till soppkväll i januari har blivit tradition. I år kommer kvällen att handla om natur och kultur vid Kloster strax intill sjön Salens nordvästra strand.
Läs mer...
Börjar våren med fagott
180119
När Musica Vitae startar vårsäsongen är det tillsammans med fagottisten Sebastian Stevensson och violinisten och dirigenten Katarina Andreasson. Ikväll, fredag, kan man höra dem i Utvandrarnas Hus i Växjö.
Läs mer...
Levande byar
180118
Det är fullt kring borden på Ryssbygården när Ljungby kommun och Leader Linné bjudit in till en kväll kring byutveckling. Maja Söderberg och Maria Richter Simsek berättade om byar som lyckats och deltagarna hann också fundera på vad som just deras byar behöver för att bli mer levande.
Läs mer...
Populärkulturens giganter
180117
När musikern, producenten och filmaren Lasse Zackrisson kommer till Hovmantorp för att visa film om någon vecka är det två av 1900-talets stora röster som står i centrum. Under en intensiv dag kan publiken komma både Alice Babs och Ulla Billquist närmare.

Läs mer...
> Varierad jazzvår (180115)
> Söker efter vinterns fåglar (180113)
> Stark vårsäsong (180112)
> Pompa och nyårsglädje (180107)
> Kaninen flyttar till Liljevalchs (180106)
> Dans med många möten (180106)
> Tågcentralen skapar en värld i miniatyr (180105)
> Skapar spel från grunden (180103)
> Innehållsrikt i kort format (171230)
> Arne smider Rydaholmsalnen (171226)

 
LEDAREN
Titta det snöar
Det står allt mer klart att snö på våra breddgrader har blivit något ...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - januari 2018
Alvestatriumf i U16-SMkvalet, klättring och biljard i veckans sportgal...
Läs mer...
FAMILJ
Bakom kulisserna på Växjörevyn
Växjörevyn med Nils Åkesson i spetsen lockar sin vana troget fram ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen