I dagarna kommer bokverket Folksagan i Sverige ut till bokhandlarna. Verket som består av tre delar och 2000 sidor berättar om sagorna, de som berättat och de som samlat in berättelserna.
VISLANDA. Att bokverket Folksagan i Sverige presenteras i byn Hönetorp strax utanför Vislanda är ingen tillfällighet. Här föddes Gunnar Olof Hyltén-Cavallius för nästan 200 år sedan.
– Han var en viktig person. Kanske den viktigaste för insamlingarna av folksagor i Sverige. Han inspirerade många, säger sagoberättaren Per Gustavsson som skrivit böckerna tillsammans med Ulf Palmenfelt, professor emeritus i etnologi och folkloristik.
Författarna har båda varit viktiga delar av den renässans för muntligt berättande vi upplevt under de senaste decennierna där bland annat Sagomuseet och berättarfestivalen i Ljungby varit viktiga delar.
– De här två personerna är experter på berättande. Per som praktiker och bibliotekarie och Ulf som akademiker med folklore som en av sina specialiteter, säger Trygve Carlsson, bokförläggare på Carlssons förlag som ger ut böckerna i samarbete med Sagobygden, Sagumuseet och Vislanda hembygdsförening.
Bokverket tar ett stort grepp om folksagornas värld och arbetet bakom böckerna är också omfattande.
– Det är över fyra år sedan vi började prata om det här. Det kändes som ett övermäktigt projekt så jag blev nyfiken, säger Trygve Carlsson som nu nöjt kan konstatera att författarna inte bara rott projektet i hamn utan också hållit tidtabellen...
LÄS MER I VK 47, UTE 24/11
TORE SJÖQVIST