Tillbaka till startsidan
Lördag 21 april 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 29 november 2017
En sagoskatt i bokform
Förläggaren Trygve Carlsson omgiven av författarna Per Gustavsson och Ulf Palmenfelt när de presenterade bokverket Folksagan i Sverige vid Gunnar Olof Hyltén-Cavallius födelsehem.
Förläggaren Trygve Carlsson omgiven av författarna Per Gustavsson och Ulf Palmenfelt när de presenterade bokverket Folksagan i Sverige vid Gunnar Olof Hyltén-Cavallius födelsehem.
I dagarna kommer bokverket Folksagan i Sverige ut till bokhandlarna. Verket som består av tre delar och 2000 sidor berättar om sagorna, de som berättat och de som samlat in berättelserna.

VISLANDA. Att bokverket Folksagan i Sverige presenteras i byn Hönetorp strax utanför Vislanda är ingen tillfällighet. Här föddes Gunnar Olof Hyltén-Cavallius för nästan 200 år sedan.

– Han var en viktig person. Kanske den viktigaste för insamlingarna av folksagor i Sverige. Han inspirerade många, säger sagoberättaren Per Gustavsson som skrivit böckerna tillsammans med Ulf Palmenfelt, professor emeritus i etnologi och folkloristik.

Författarna har båda varit viktiga delar av den renässans för muntligt berättande vi upplevt under de senaste decennierna där bland annat Sagomuseet och berättarfestivalen i Ljungby varit viktiga delar.

– De här två personerna är experter på berättande. Per som praktiker och bibliotekarie och Ulf som akademiker med folklore som en av sina specialiteter, säger Trygve Carlsson, bokförläggare på Carlssons förlag som ger ut böckerna i samarbete med Sagobygden, Sagumuseet och Vislanda hembygdsförening.

Bokverket tar ett stort grepp om folksagornas värld och arbetet bakom böckerna är också omfattande.

– Det är över fyra år sedan vi började prata om det här. Det kändes som ett övermäktigt projekt så jag blev nyfiken, säger Trygve Carlsson som nu nöjt kan konstatera att författarna inte bara rott projektet i hamn utan också hållit tidtabellen...
LÄS MER I VK 47, UTE 24/11


TORE SJÖQVIST
Nära konsert i stor lokal

– Med musiken vill jag beröra och förmedla en berättelse, säger John Martin Bengtsson.

John Martin Bengtsson är kanske mest känd som musikalartist. Men repertoaren är bred. Det tänker han visa när han om en knapp vecka bjuder in till konsert i Växjö konserthus.
Läs mer...
När kedjan får en ny LÄNK
180420
Projektet LÄNK handlar om att skapa aktuell och angelägen dramatik för unga teatergrupper. Vid helgens regionala festival kunde man under ett par intensiva dygn se tre nyskrivna pjäser och sex föreställningar vid Regionteatern i Växjö.
Läs mer...
Hemslöjdare bevarar unik hantverkskunskap
180418
De Curmanska villorna i Lysekil är byggda i fornnordisk stil.  Husen byggdes när Carl Curman var badläkare i Lysekil och var med och utvecklade orten till ett av Europas förnämsta havsbad.
Läs mer...
Berättar om Spetsamossens hemlighet
180415
Idag är Spetsamossen i Växjö ett förhållandevis litet grönområde i stadens mitt. Men namnet avslöjar att det en gång rört sig om en våtmark. Med boken Spetsamossens hemlighet berättar Thomas Lissing om hur området förvandlades till odlingsmark av lantmätaren Liedberg.
Läs mer...
> 60 år som poet (180414)
> På besök vid Ölands norra ände (180413)
> Varm berättelse om identitet och tillhörighet (180412)
> 100 år med den händige mannen (180408)
> Siv Salomonsson på Smålands lincentrum (180407)
> Fågelskådning för tappra och välklädda (180406)
> En värld av stjärnstoft (180406)
> En skimrande bubbla av glas (180404)
> Musikfestival i auktionshallen (180401)
> Möter livet med knutna händer (180331)

 
LEDAREN
Växer ingen mossa på stenar som rullar
På senare tid har många saker hänt på det, sedan många år, omdiskutera...
Läs mer...
FAMILJ
Bejublad och välsignad cirkuskonst
Ute i Europa är cirkusgudstjänster ett vanligt fenomen men här i Sve...
Läs mer...
LEDAREN
Tjuv och polis
Varje år stjäls det för fyra miljarder kronor ur svenska butiker. Or...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen