Tillbaka till startsidan
Tisdag 16 januari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 22 november 2017
Annika Thor om Vi och dom
Vid höstens sista Nyfiken torsdag pratade författaren Annika Thor  kring temat Vi och Dom.
Vid höstens sista Nyfiken torsdag pratade författaren Annika Thor kring temat Vi och Dom.
Med programmet Nyfiken torsdag lyfter Regionteatern fram aktuella ämnen av många olika slag. Höstens programserie avslutades med författaren Annika Thor som pratade om Vi och dom - om främlingshat och medmänsklighet då och nu, ett tema som känns aktuellare än man skulle önska.

VÄXJÖ. Författaren Annika Thor är i år aktuell vid Regionteatern genom att hon står som författare till föreställningen Mirabell och Astrakan. Men när hon besöker Växjö och Nyfiken torsdag är det med temat Vi och dom. Besöket sker på årsdagen av den så kallade Kristallnatten, eller Novemberprogromen 1938 då över 1400 synagogor och bönehus brändes och förstördes i det nazistiska Tyskland. Tusentals judiska affärer vandaliserades, många judar mördades eller misshandlades och 30000 judiska män arresterades och skickades till koncentrationslägren.

Annika Thor debuterade som författare 1996 med ungdomsromanen En ö i havet. Boken handlar om två judiska krigsflyktingar och man kan följa deras öden i ytterligare tre böcker. 2011 återkommer hon till temat i romanen ''Om inte nu så när'' där man lär känna några tjänstemän på Socialstyrelsens utlänningsbyrå och några av de flyktingar som, trots en strikt flyktingpolitik, tilläts inresa i Sverige.

Annika Thor bygger kvällen på romanen och det material hon byggt boken på. Trots att Sverige gav uppehållstillstånd åt mycket få flyktingar under 1930-talet var motståndet starkt.

– Under 1930-talet var det brist på arbete och de fackliga organisationerna hade stort inflytande på vilka som släpptes in i landet. Men rasismen var också ett viktigt skäl till en strikt flyktingpolitik. Vissa var uttalade antisemiter och man kunde tala om att skydda landet mot ett okontrollerat inflöde av oönskade befolkningselement.

Sveriges flyktingpolitik fortsatte att vara strikt och att ''känna vantrevnad i sitt hemland'' var ingen grund för flyktingstatus. Däremot var det fram till 1941 möjligt att lämna Tyskland även om de som lämnade det nazistiska Tyskland fick lämna sin egendom. Från 1941 stängdes gränserna och förintelsen blev alltmer intensivt omänsklig.

Med sina böcker vill Annika Thor lyfta fram händelser som riskerar att sjunka ner i glömskan. Men att minnas ställer också frågor till oss idag. För att uppmärksamma offer från tidigare är naturligtvis viktigt men att hedra de som riskerar att bli offer idag utmanar och är besvärligt.

Rätten att söka asyl är kanske det starkaste sättet att uppmärksamma de som riskerar att bli offer för förföljelse och inskränkningar i de mänskliga rättigheterna. Men någon enkel rätt är det knappast.

– Asylrätten finns i princip men man gör det så svårt som möjligt att använda den, säger Annika Thor.

TORE SJÖQVIST
Varierad jazzvår

Bronson B. Månsson kan, tillsammans med publiken, se fram emot en varierad jazzvår.

Under senaste säsongerna har samarbetet mellan Jazz i Växjö och Alvesta Jazz & Blues utökats. Tillsammans bjuder de två föreningarna i vår på ett varierat program presenterat på flera scener.
Läs mer...
Söker efter vinterns fåglar
180113
Att söka efter vinterns fåglar kan man göra av olika skäl. För sin egen vetgirighet och nöje eller för att öka kunskapen om fågelfaunan och därigenom också kring förändringar i den miljö vi alla ska leva i.
Läs mer...
Stark vårsäsong
180112
Imorgon, lördag, inleds Växjö teaterförenings vårsäsong med musikalen Bläck eller blod. Det blir starten på en vår fylld av scenkonst av många olika slag.
Läs mer...
Pompa och nyårsglädje
180107
Att Växjö symfoniorkester bjuder in till Nyårskonsert är tradition sedan länge. Som vanligt innehåller årets program på både pompa och sprudlande glädje. I morgon, lördag, fyller orkestern konserthuset två gånger om.
Läs mer...
> Kaninen flyttar till Liljevalchs (180106)
> Dans med många möten (180106)
> Tågcentralen skapar en värld i miniatyr (180105)
> Skapar spel från grunden (180103)
> Innehållsrikt i kort format (171230)
> Arne smider Rydaholmsalnen (171226)
> Smedhalvan som känner sig hel till slut (171225)
> Mycket mer än tomtar (171224)
> Kärleksbudskapet det centrala i Anders julfirande (171223)
> Firar jul i öppen gemenskap (171222)

 
LEDAREN
Är storhet vansinne?
Är det så att byggbolag - påhejade av kommunen - fått storhetsvansin...
Läs mer...
FAMILJ
Elin blev Årets Kronobergare 2017
P4 Kronobergs utmärkelse Årets Kronobergare är en uppskattad traditi...
Läs mer...
LEDAREN
Brott och straff
Vi får tingsrättens handlingar mejlade till oss i en strid ström. Mång...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen