Tillbaka till startsidan
Lördag 24 mars 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 22 november 2017
Annika Thor om Vi och dom
Vid höstens sista Nyfiken torsdag pratade författaren Annika Thor  kring temat Vi och Dom.
Vid höstens sista Nyfiken torsdag pratade författaren Annika Thor kring temat Vi och Dom.
Med programmet Nyfiken torsdag lyfter Regionteatern fram aktuella ämnen av många olika slag. Höstens programserie avslutades med författaren Annika Thor som pratade om Vi och dom - om främlingshat och medmänsklighet då och nu, ett tema som känns aktuellare än man skulle önska.

VÄXJÖ. Författaren Annika Thor är i år aktuell vid Regionteatern genom att hon står som författare till föreställningen Mirabell och Astrakan. Men när hon besöker Växjö och Nyfiken torsdag är det med temat Vi och dom. Besöket sker på årsdagen av den så kallade Kristallnatten, eller Novemberprogromen 1938 då över 1400 synagogor och bönehus brändes och förstördes i det nazistiska Tyskland. Tusentals judiska affärer vandaliserades, många judar mördades eller misshandlades och 30000 judiska män arresterades och skickades till koncentrationslägren.

Annika Thor debuterade som författare 1996 med ungdomsromanen En ö i havet. Boken handlar om två judiska krigsflyktingar och man kan följa deras öden i ytterligare tre böcker. 2011 återkommer hon till temat i romanen ''Om inte nu så när'' där man lär känna några tjänstemän på Socialstyrelsens utlänningsbyrå och några av de flyktingar som, trots en strikt flyktingpolitik, tilläts inresa i Sverige.

Annika Thor bygger kvällen på romanen och det material hon byggt boken på. Trots att Sverige gav uppehållstillstånd åt mycket få flyktingar under 1930-talet var motståndet starkt.

– Under 1930-talet var det brist på arbete och de fackliga organisationerna hade stort inflytande på vilka som släpptes in i landet. Men rasismen var också ett viktigt skäl till en strikt flyktingpolitik. Vissa var uttalade antisemiter och man kunde tala om att skydda landet mot ett okontrollerat inflöde av oönskade befolkningselement.

Sveriges flyktingpolitik fortsatte att vara strikt och att ''känna vantrevnad i sitt hemland'' var ingen grund för flyktingstatus. Däremot var det fram till 1941 möjligt att lämna Tyskland även om de som lämnade det nazistiska Tyskland fick lämna sin egendom. Från 1941 stängdes gränserna och förintelsen blev alltmer intensivt omänsklig.

Med sina böcker vill Annika Thor lyfta fram händelser som riskerar att sjunka ner i glömskan. Men att minnas ställer också frågor till oss idag. För att uppmärksamma offer från tidigare är naturligtvis viktigt men att hedra de som riskerar att bli offer idag utmanar och är besvärligt.

Rätten att söka asyl är kanske det starkaste sättet att uppmärksamma de som riskerar att bli offer för förföljelse och inskränkningar i de mänskliga rättigheterna. Men någon enkel rätt är det knappast.

– Asylrätten finns i princip men man gör det så svårt som möjligt att använda den, säger Annika Thor.

TORE SJÖQVIST
Till Åseda och Sevilla

För den trogna publiken är Karin Kjellgren och Markus Kroon gamla bekanta.

Färden från idé till färdig opera är lång. I helgen tog resan mot sommarens uppsättning av Carmen ett nytt steg då en stor del av ensemblen samlades för en första genomgång av den dramatiska operan.
Läs mer...
Skogen tar plats på scen
180324
Skogen är en arena för många intressen. Framför allt handlar konflikterna om miljö och ekonomi. Den konflikten står också i centrum i Riksteaterns uppsättning av pjäsen Slutet enligt Rut.

Läs mer...
Tankar kring vårt småländska kulturarv
180323
Att Kulturarvscentrum Småland vårdar och visar vårt kulturarv är kanske självklart. Men vad man visar och på vilket sätt är inte givet. Det blev tydligt när Kulturarvscentrum i helgen höll öppet hus. Med samtal och föreläsningar belystes frågan och däremellan fanns tillfälle att titta närmare på delar av de samlingar som gömmer sig i det stora huset.
Läs mer...
Möten öppnar nya världar
180322
När världsmusikgruppen Tarabband möter Musica Vitae öppnar sig en värld av klanger, rytmer och berättelser. På fredag kväll kan man höra dem på Växjö konserthus.

Läs mer...
> En fest för konsten (180321)
> Ensemble Cor är på jakt efter Alice i Underlandet (180320)
> När hantverk blir konst (180318)
> Firar med spel och dans (180317)
> Berättare på utflykt till sagornas land (180316)
> Fest kring domkyrkans orglar (180314)
> Taggade elever bakom kulisserna på Bröderna Lejonhjärta (180314)
> Malin Broman gästar Växjö symfoniorkester (180311)
> Med en smak av Småland (180311)
> Mellan krav och frihet (180310)

 
LEDAREN
Utlämnande fakta
Till hösten är det val i Sverige. Vad har vi egentligen att förvänta...
Läs mer...
FAMILJ
Studenter höjde den politiska temperaturen inför valet
I höst är det som bekant val och den politiska temperaturen börjar s...
Läs mer...
LEDAREN
Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass
Det är ju så när vi varit ute och rest, det är svårt att inte prata ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen