Tillbaka till startsidan
Torsdag 23 november 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 12 november 2017
Trumma och hummel
Erik Hector ackompanjerar sångerskan Gunilla Lundh-Tobiasson med sin hummel.
Erik Hector ackompanjerar sångerskan Gunilla Lundh-Tobiasson med sin hummel.
Smålands musikarkiv firar 25 år i år. Men det som fyller arkiven är ofta bra mycket äldre än så. Under jubileumsåret visas det på många olika sätt. Just nu med utställningen Trumma och hummel på Smålands museum.

VÄXJÖ. Utställningen om de gamla instrumenten passar bra i den så kallade orgelsalen som blad annat innehåller en orgel från slutet av 1600-talet. Under det århundradet tycks också hummeln dyka upp i Sverige. Ett förhållandevis enkelt stränginstrument med några spelsträngar och ett antal medklingande bordunsträngar.

Trumman lär väl höra till de allra mest ursprungliga instrumenten men den trumma som avses i utställningen är den så kallade Värendstrumman. Båda instrumenten har mer eller mindre dött ut men återuppstått i folkmusikkretsar.

– Det är kul att visa instrument som lever och som någon spelar, säger Mathias Boström, chef för musikarkivet, under invigningen.


Kanske finns det en dryg handfull spelmän som ägnar sig är hummeln. Instrumentet kan se lite olika ut. Vanligast tycks päronformade eller halvt päronformade. Erik Hector är en ur den exklusiva skaran och under invigningen spelar han både solo och tillsammans med sångerskan Gunilla Lundh-Tobiasson.

– Hummeln är ett diatoniskt instrument och går inte att spela kromatiskt, säger Erik Hector när han stämmer om för att spela i dur...
LÄS MER I VK 45, UTE 10/11


TORE SJÖQVIST
När övergrepp blir vardag

Skådespelarna Saskia Husberg, Mia Nilsson, Indra Linderoth, Frida Jansdotter, Catherine Westling, Isabelle Boström, Sara Glaser, Hannah Canvert och Rebecca Riggo läser en till synes oändlig rad av vittnesmål om övergrepp. Det är sorgligt men samtidigt hoppfullt. – Vi kommer inte längre att vara tysta, är budskapet.

Under kampanjen Metoo har kvinnor i snart sagt varje yrkeskategori vittnat om sexuella övergrepp. Under rubriken Tystnadtagning berättar över 700 kvinnliga skådespelare om branschens tystnadskultur kring sexuella övergrepp.
Läs mer...
Annika Thor om Vi och dom
171122
Med programmet Nyfiken torsdag lyfter Regionteatern fram aktuella ämnen av många olika slag. Höstens programserie avslutades med författaren Annika Thor som pratade om Vi och dom - om främlingshat och medmänsklighet då och nu, ett tema som känns aktuellare än man skulle önska.
Läs mer...
Om att se skogen för alla träd
171119
I skogen möts många intressen och konflikter kring hur den ska skötas är inte ovanliga. I veckan bjöd Naturskyddsföreningarna i Alvesta och Växjö in till en skogskväll där föreningens inställning till skog och skogsbruk presenterades.
Läs mer...
Naturen bortom människan
171117
Utställningen Night side of Nature består av två delar som båda tycks vilja lösa upp vår relation till naturen. Max Books skevande, collageartade målningar och Lars Brunströms installationer visar en råare natur som tar sig rätten att finnas helt bortom människan.
Läs mer...
> Barnens dag bland pirater och bokskatter (171117)
> Arkiven gömmer livsöden (171116)
> Kultursoppa värmer upp teaterpubliken (171116)
> Fönster för skönhet och ljus (171112)
> Vad ryms i en björk? (171111)
> Konst och hantverk i Gårdsby (171110)
> Allhelgonamusik med Växjö Vocalis (171110)
> Musikaliska vandringar (171108)
> Innehållsrikt café med Mohedarevyn (171106)
> Om Luther i Dädesjö (171105)

 
FAMILJ
Bakom kulisserna på Jesus Christ Superstar
Just nu spelas musikalen/rockoperan Jesus Christ Superstar på Växjö ...
Läs mer...
LEDAREN
Med plats längst bak i kön
Jag har kört bil i den här staden i många år, både i tjänsten och pr...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - november 2017
Bandyfest i Åby, basket och handboll i veckans bildgallerier....
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen