Tillbaka till startsidan
Torsdag 23 november 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 11 november 2017
Vad ryms i en björk?
Hemslöjdskonsulenten Simon Svennberg visar hur man använder en täljhäst.
Hemslöjdskonsulenten Simon Svennberg visar hur man använder en täljhäst.
Björk är ett av slöjdarnas mest omtyckta träslag. Men vad kan man egentligen göra av en enda björk. Den frågan ställde sig slöjdaren Knut Östgård. Svaret får man i utställningen Ur björk som just nu visas på Pukebergs utställningshall i Nybro.

NYBRO. Tillsammans med några slöjdvänner valde Knut Östgård ut en björk, 25 meter hög och 30 centimeter i diameter. 22 slöjdare deltog i arbetet och de 388 föremål som blev resultatet kan man nu se hos Hemslöjden i Kalmar.

Hushållsföremål samsas med möbler och skulpturer. Och som så ofta i slöjdens värld kan ett föremål både vara till nytta och till lyst, lusten och skönheten tycks mötas i skapandet oavsett om det handlar om en slev eller ett mer arbetat skåp.

– Björken är ett tacksamt träd som kan användas på så många sätt. Man kan använda rötterna, nävern, bladen och riset. Virket är mjukt och medgörligt när det är färskt och hårt i torrt tillstånd, säger Simon Svennberg, hemslöjdskonsulent vid Kalmar läns hemslöjd...
LÄS MER I VK 45, UTE 10/11


TORE SJÖQVIST
När övergrepp blir vardag

Skådespelarna Saskia Husberg, Mia Nilsson, Indra Linderoth, Frida Jansdotter, Catherine Westling, Isabelle Boström, Sara Glaser, Hannah Canvert och Rebecca Riggo läser en till synes oändlig rad av vittnesmål om övergrepp. Det är sorgligt men samtidigt hoppfullt. – Vi kommer inte längre att vara tysta, är budskapet.

Under kampanjen Metoo har kvinnor i snart sagt varje yrkeskategori vittnat om sexuella övergrepp. Under rubriken Tystnadtagning berättar över 700 kvinnliga skådespelare om branschens tystnadskultur kring sexuella övergrepp.
Läs mer...
Annika Thor om Vi och dom
171122
Med programmet Nyfiken torsdag lyfter Regionteatern fram aktuella ämnen av många olika slag. Höstens programserie avslutades med författaren Annika Thor som pratade om Vi och dom - om främlingshat och medmänsklighet då och nu, ett tema som känns aktuellare än man skulle önska.
Läs mer...
Om att se skogen för alla träd
171119
I skogen möts många intressen och konflikter kring hur den ska skötas är inte ovanliga. I veckan bjöd Naturskyddsföreningarna i Alvesta och Växjö in till en skogskväll där föreningens inställning till skog och skogsbruk presenterades.
Läs mer...
Naturen bortom människan
171117
Utställningen Night side of Nature består av två delar som båda tycks vilja lösa upp vår relation till naturen. Max Books skevande, collageartade målningar och Lars Brunströms installationer visar en råare natur som tar sig rätten att finnas helt bortom människan.
Läs mer...
> Barnens dag bland pirater och bokskatter (171117)
> Arkiven gömmer livsöden (171116)
> Kultursoppa värmer upp teaterpubliken (171116)
> Fönster för skönhet och ljus (171112)
> Trumma och hummel (171112)
> Konst och hantverk i Gårdsby (171110)
> Allhelgonamusik med Växjö Vocalis (171110)
> Musikaliska vandringar (171108)
> Innehållsrikt café med Mohedarevyn (171106)
> Om Luther i Dädesjö (171105)

 
FAMILJ
Bakom kulisserna på Jesus Christ Superstar
Just nu spelas musikalen/rockoperan Jesus Christ Superstar på Växjö ...
Läs mer...
LEDAREN
Med plats längst bak i kön
Jag har kört bil i den här staden i många år, både i tjänsten och pr...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - november 2017
Bandyfest i Åby, basket och handboll i veckans bildgallerier....
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen