Tillbaka till startsidan
Onsdag 17 januari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 12 november 2017
Fönster för skönhet och ljus
Moustafa Akkad, Albin Eklund och Anton Källner får med gemensamma krafter skyddsglaset på plats.
Moustafa Akkad, Albin Eklund och Anton Källner får med gemensamma krafter skyddsglaset på plats.
Att fönster kan vara mer än ett ljusinsläpp förstår man snabbt när man besöker Klockaregårdens fönsterhantverk i Aneby. Här arbetar hantverkarna med fönster av många olika slag. Under det senaste halvåret bland annat med fönstren i Växjö domkyrka.

VÄXJÖ/ANEBY. Som sig bör har företagets lokaler många fönstren som låter det försiktiga höstljuset leta sig in bland arbetsbord, verktyg och fönster av alla de slag. Trä och linolja doftar inbjudande. Glaset är mer ogästvänligt och gör att man kan behöva se sig för en aning när man rör sig genom lokalerna.

Idag har företaget Klockaregårdens fönsterhantverk en stor verksamhet men en gång startade det hela i mindre skala hemma hos grundaren Anders Eklund

– Jag var arbetslös och var tvungen att hitta på något. En byggnadsvårdskurs vid kulturreservatet Åsens by gav inspiration och på våren 1996 började jag med lagningar och fönsterrenoveringar hemma hos mig.

Efterhand växte både verksamheten och kunskapen. Idag är man sex personer i företaget och man håller lämpligt nog till i ett gammalt snickeri där mängder av fönster släpper in ljus i lokalerna. Numera arbetar man med fönster av alla slag. Inte minst har man kommit att arbeta med kyrkor.

– Kyrkor har blivit en stor grej för oss. Det är inte så många i Sverige som har jobbat med så många kyrkor som vi, säger Anders Eklund.

Att kyrkor är stort känns historiskt riktigt. När glaset började användas till fönster var det dyrt och användes främst i kyrkor och hos de allra rikaste. Andra fick kanske nöja sig med en lucka som gick att öppna för att släppa ut rök och in ljus eller så kunde man täcka husets öppningar med djurhudar som skrapats tunna och mer eller mindre genomskinliga. Först under 1800-talet blev fönster av glas vanliga i enklare hus. Genom åren har tillverkningstekniken varit med och bestämt hur fönstren har sett ut. Till en början kunde man bara tillverka små glasrutor och ville man ha ett större fönster fick man foga ihop många små rutor med hjälp av spröjsar. Efterhand har glastekniken utvecklats och vill man idag ha spröjsar handlar det snarast om något dekorativt...
LÄS MER I VK 45, UTE 10/11


TORE SJÖQVIST
Populärkulturens giganter

Om en dryg vecka kommer Lasse Zackrisson till Hovmantorp med filmer om Alice Babs och Ulla Billquist.
Foto: Pressbild


När musikern, producenten och filmaren Lasse Zackrisson kommer till Hovmantorp för att visa film om någon vecka är det två av 1900-talets stora röster som står i centrum. Under en intensiv dag kan publiken komma både Alice Babs och Ulla Billquist närmare.

Läs mer...
Varierad jazzvår
180115
Under senaste säsongerna har samarbetet mellan Jazz i Växjö och Alvesta Jazz & Blues utökats. Tillsammans bjuder de två föreningarna i vår på ett varierat program presenterat på flera scener.
Läs mer...
Söker efter vinterns fåglar
180113
Att söka efter vinterns fåglar kan man göra av olika skäl. För sin egen vetgirighet och nöje eller för att öka kunskapen om fågelfaunan och därigenom också kring förändringar i den miljö vi alla ska leva i.
Läs mer...
Stark vårsäsong
180112
Imorgon, lördag, inleds Växjö teaterförenings vårsäsong med musikalen Bläck eller blod. Det blir starten på en vår fylld av scenkonst av många olika slag.
Läs mer...
> Pompa och nyårsglädje (180107)
> Kaninen flyttar till Liljevalchs (180106)
> Dans med många möten (180106)
> Tågcentralen skapar en värld i miniatyr (180105)
> Skapar spel från grunden (180103)
> Innehållsrikt i kort format (171230)
> Arne smider Rydaholmsalnen (171226)
> Smedhalvan som känner sig hel till slut (171225)
> Mycket mer än tomtar (171224)
> Kärleksbudskapet det centrala i Anders julfirande (171223)

 
LEDAREN
Är storhet vansinne?
Är det så att byggbolag - påhejade av kommunen - fått storhetsvansin...
Läs mer...
FAMILJ
Elin blev Årets Kronobergare 2017
P4 Kronobergs utmärkelse Årets Kronobergare är en uppskattad traditi...
Läs mer...
LEDAREN
Brott och straff
Vi får tingsrättens handlingar mejlade till oss i en strid ström. Mång...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen