Tillbaka till startsidan
Måndag 19 mars 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 12 november 2017
Fönster för skönhet och ljus
Moustafa Akkad, Albin Eklund och Anton Källner får med gemensamma krafter skyddsglaset på plats.
Moustafa Akkad, Albin Eklund och Anton Källner får med gemensamma krafter skyddsglaset på plats.
Att fönster kan vara mer än ett ljusinsläpp förstår man snabbt när man besöker Klockaregårdens fönsterhantverk i Aneby. Här arbetar hantverkarna med fönster av många olika slag. Under det senaste halvåret bland annat med fönstren i Växjö domkyrka.

VÄXJÖ/ANEBY. Som sig bör har företagets lokaler många fönstren som låter det försiktiga höstljuset leta sig in bland arbetsbord, verktyg och fönster av alla de slag. Trä och linolja doftar inbjudande. Glaset är mer ogästvänligt och gör att man kan behöva se sig för en aning när man rör sig genom lokalerna.

Idag har företaget Klockaregårdens fönsterhantverk en stor verksamhet men en gång startade det hela i mindre skala hemma hos grundaren Anders Eklund

– Jag var arbetslös och var tvungen att hitta på något. En byggnadsvårdskurs vid kulturreservatet Åsens by gav inspiration och på våren 1996 började jag med lagningar och fönsterrenoveringar hemma hos mig.

Efterhand växte både verksamheten och kunskapen. Idag är man sex personer i företaget och man håller lämpligt nog till i ett gammalt snickeri där mängder av fönster släpper in ljus i lokalerna. Numera arbetar man med fönster av alla slag. Inte minst har man kommit att arbeta med kyrkor.

– Kyrkor har blivit en stor grej för oss. Det är inte så många i Sverige som har jobbat med så många kyrkor som vi, säger Anders Eklund.

Att kyrkor är stort känns historiskt riktigt. När glaset började användas till fönster var det dyrt och användes främst i kyrkor och hos de allra rikaste. Andra fick kanske nöja sig med en lucka som gick att öppna för att släppa ut rök och in ljus eller så kunde man täcka husets öppningar med djurhudar som skrapats tunna och mer eller mindre genomskinliga. Först under 1800-talet blev fönster av glas vanliga i enklare hus. Genom åren har tillverkningstekniken varit med och bestämt hur fönstren har sett ut. Till en början kunde man bara tillverka små glasrutor och ville man ha ett större fönster fick man foga ihop många små rutor med hjälp av spröjsar. Efterhand har glastekniken utvecklats och vill man idag ha spröjsar handlar det snarast om något dekorativt...
LÄS MER I VK 45, UTE 10/11


TORE SJÖQVIST
När hantverk blir konst

Siv Salomonssons bilder är ofta inspirerade av barndomen och trakterna kring Gällivare.

Var gränserna går mellan hantverk, konsthantverk och konst är inte alltid så lätt att säga. När svarvaren Ulf Jansson och textilkonstnären Siv Salomonsson nu ställer ut i Alvesta konsthall känns frågan ointressant. För här handlar hantverket om att skapa konst.
Läs mer...
Firar med spel och dans
180317
Att musiken står i centrum när Smålands spelmansförbund firar jubileum är ingen överraskning. Redan kvällen innan tjuvstartar festligheterna när föreningen Valshuset bjuder in till konsert och dans till sex stycken småländska storspelmän.
Läs mer...
Berättare på utflykt till sagornas land
180316
Berättat har människor gjort i alla tider. Om vardagens glädje och vedermödor, om gud och om märkliga väsen. Berättelsen är en resa i sig men i helgen tog en grupp studenter hjälp av en buss för att komma till sagans och sägnernas land.
Läs mer...
Fest kring domkyrkans orglar
180314
I Växjö domkyrka finns flera orglar. Mäktigast  är den stora läktarorgeln, en barockorgel med fasad från 1779 men med utbytt innanmäte. När kyrkan i helgen bjöd in till orgelfest kom också orglarna nere i kyrkorummet till användning.
Läs mer...
> Taggade elever bakom kulisserna på Bröderna Lejonhjärta (180314)
> Malin Broman gästar Växjö symfoniorkester (180311)
> Med en smak av Småland (180311)
> Mellan krav och frihet (180310)
> Mat för många sinnen (180309)
> Vårdcentral invigde nya och större lokaler (180308)
> Tankar kring mörker och ljus (180307)
> Skratt och allvar på biblioteket (180304)
> Smålandsoperan som entreprenörer (180304)
> När fotograferna lämnar jobbet (180303)

 
LEDAREN
Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass
Det är ju så när vi varit ute och rest, det är svårt att inte prata ...
Läs mer...
KULTUR & NÖJE
Taggade elever bakom kulisserna på Bröderna Lejonhjärta
En storslagen och berörande föreställning med fantastiska scenpres...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - mars 2018
Serieseger för Rottne, snöpligt cuputtåg för Öster, seger för HF-dam...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen