Tillbaka till startsidan
Torsdag 23 november 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 12 november 2017
Fönster för skönhet och ljus
Moustafa Akkad, Albin Eklund och Anton Källner får med gemensamma krafter skyddsglaset på plats.
Moustafa Akkad, Albin Eklund och Anton Källner får med gemensamma krafter skyddsglaset på plats.
Att fönster kan vara mer än ett ljusinsläpp förstår man snabbt när man besöker Klockaregårdens fönsterhantverk i Aneby. Här arbetar hantverkarna med fönster av många olika slag. Under det senaste halvåret bland annat med fönstren i Växjö domkyrka.

VÄXJÖ/ANEBY. Som sig bör har företagets lokaler många fönstren som låter det försiktiga höstljuset leta sig in bland arbetsbord, verktyg och fönster av alla de slag. Trä och linolja doftar inbjudande. Glaset är mer ogästvänligt och gör att man kan behöva se sig för en aning när man rör sig genom lokalerna.

Idag har företaget Klockaregårdens fönsterhantverk en stor verksamhet men en gång startade det hela i mindre skala hemma hos grundaren Anders Eklund

– Jag var arbetslös och var tvungen att hitta på något. En byggnadsvårdskurs vid kulturreservatet Åsens by gav inspiration och på våren 1996 började jag med lagningar och fönsterrenoveringar hemma hos mig.

Efterhand växte både verksamheten och kunskapen. Idag är man sex personer i företaget och man håller lämpligt nog till i ett gammalt snickeri där mängder av fönster släpper in ljus i lokalerna. Numera arbetar man med fönster av alla slag. Inte minst har man kommit att arbeta med kyrkor.

– Kyrkor har blivit en stor grej för oss. Det är inte så många i Sverige som har jobbat med så många kyrkor som vi, säger Anders Eklund.

Att kyrkor är stort känns historiskt riktigt. När glaset började användas till fönster var det dyrt och användes främst i kyrkor och hos de allra rikaste. Andra fick kanske nöja sig med en lucka som gick att öppna för att släppa ut rök och in ljus eller så kunde man täcka husets öppningar med djurhudar som skrapats tunna och mer eller mindre genomskinliga. Först under 1800-talet blev fönster av glas vanliga i enklare hus. Genom åren har tillverkningstekniken varit med och bestämt hur fönstren har sett ut. Till en början kunde man bara tillverka små glasrutor och ville man ha ett större fönster fick man foga ihop många små rutor med hjälp av spröjsar. Efterhand har glastekniken utvecklats och vill man idag ha spröjsar handlar det snarast om något dekorativt...
LÄS MER I VK 45, UTE 10/11


TORE SJÖQVIST
När övergrepp blir vardag

Skådespelarna Saskia Husberg, Mia Nilsson, Indra Linderoth, Frida Jansdotter, Catherine Westling, Isabelle Boström, Sara Glaser, Hannah Canvert och Rebecca Riggo läser en till synes oändlig rad av vittnesmål om övergrepp. Det är sorgligt men samtidigt hoppfullt. – Vi kommer inte längre att vara tysta, är budskapet.

Under kampanjen Metoo har kvinnor i snart sagt varje yrkeskategori vittnat om sexuella övergrepp. Under rubriken Tystnadtagning berättar över 700 kvinnliga skådespelare om branschens tystnadskultur kring sexuella övergrepp.
Läs mer...
Annika Thor om Vi och dom
171122
Med programmet Nyfiken torsdag lyfter Regionteatern fram aktuella ämnen av många olika slag. Höstens programserie avslutades med författaren Annika Thor som pratade om Vi och dom - om främlingshat och medmänsklighet då och nu, ett tema som känns aktuellare än man skulle önska.
Läs mer...
Om att se skogen för alla träd
171119
I skogen möts många intressen och konflikter kring hur den ska skötas är inte ovanliga. I veckan bjöd Naturskyddsföreningarna i Alvesta och Växjö in till en skogskväll där föreningens inställning till skog och skogsbruk presenterades.
Läs mer...
Naturen bortom människan
171117
Utställningen Night side of Nature består av två delar som båda tycks vilja lösa upp vår relation till naturen. Max Books skevande, collageartade målningar och Lars Brunströms installationer visar en råare natur som tar sig rätten att finnas helt bortom människan.
Läs mer...
> Barnens dag bland pirater och bokskatter (171117)
> Arkiven gömmer livsöden (171116)
> Kultursoppa värmer upp teaterpubliken (171116)
> Trumma och hummel (171112)
> Vad ryms i en björk? (171111)
> Konst och hantverk i Gårdsby (171110)
> Allhelgonamusik med Växjö Vocalis (171110)
> Musikaliska vandringar (171108)
> Innehållsrikt café med Mohedarevyn (171106)
> Om Luther i Dädesjö (171105)

 
FAMILJ
Bakom kulisserna på Jesus Christ Superstar
Just nu spelas musikalen/rockoperan Jesus Christ Superstar på Växjö ...
Läs mer...
LEDAREN
Med plats längst bak i kön
Jag har kört bil i den här staden i många år, både i tjänsten och pr...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - november 2017
Bandyfest i Åby, basket och handboll i veckans bildgallerier....
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen