Tillbaka till startsidan
Tisdag 20 februari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 22 September 2017
I väntan på Vemdå
Under föreställningen blir Frida Jansdotters sköra Mirabell allt tydligare. Foto: Lina Alriksson.
Under föreställningen blir Frida Jansdotters sköra Mirabell allt tydligare.
Foto: Lina Alriksson
Regionteaterns föreställning Mirabell och Astrakan vänder sig till de minsta. I ett litet format bjuder föreställningen på en känslomässig bergochdalbana där skrämmande scener följs av det lyriskt vackra i en berättelse om två små människors möte och växande.

RONNEBY/REGIONEN.Det är ovanligt många vuxna på premiären av Mirabell och Astrakan i Ronneby. Och det är inte fel. För riktigt bra barnteater är minst lika bra för vuxna. Den korta men förunderligt innehållsrika pjäsen bygger på en text av Annika Thor och får kropp och röst av de två skådespelarna Frida Jansdotter och Isabelle Boström.

Scenografin är enkel men utnyttjas genialt. En ödslig lekplats med en klätterställning och en gunga utgör spelplatsen medan ett antytt miljonprogramsområde utgör fond. På lekplatsen möts de två barnen övergivna av, eller är det befriade från, vuxna. Båda väntar men på vad eller vem tycks de inte veta själva. Däremot vet de att de ska vänta på lekplatsen och en stor del av föreställningen handlar om kampen om platsen.

Mirabell och Astrakan kan både skrämma och engagera. Innan vi släpps in i salongen möts vi av skådespelarna som leder oss in i föreställningen.

– När man ser pjäsen får man känna vad man vill. Man får skratta och gråta och vara rädd. Om man behöver finns det kanske en vuxen att hålla i handen.

Under den halvtimme föreställningen pågår hinner vi med många känslor. Allt börjar med att Mirabell, liksom otydlig, gungar och sjunger sin tysta sång. Astrakan är skrämmande stark i sin entré och kräver att få ta över gungan. När hon dyker upp väljer ett barn att flytta längre från scenen. Ett annat barn tar Mirabells parti och ropar Nej! som svar på Astrakans burdusa krav...
LÄS MER I VK 38, UTE 22/9


TORE SJÖQVIST
Stilla möten med skönhet

Med hjälp av mobilkameran förundras Ulla Lundegård över vår värld.

Med mobiltelefonens kamera går konstnären Ulla Lundegård på upptäcktsfärd bland färger, mönster och spännande detaljer. En del av alla hennes bilder kan man nu se i de tre vackra fotoböckerna Älskade jord, Älskade strandlinje och Rost.
Läs mer...
Musik för Fru Johansson
180217
För många är säkert den så kallade klassiska sången främmande och svårförståelig. Det ville sångerskan och pedagogen Dorothy Irving ändra på. I Växjö konsertförenings serie Håll musiken igång berättade Catarina Ericson-Roos om henne och hennes verk med hjälp av sopranen Elin Skorup och pianisten Fabienne Romer.
Läs mer...
En ny chans till Örongodis
180216
Örongodis i Alvesta är en populär tradition. Efter ett års uppehåll är de tillbaka med samma koncept men ny musik. Om en vecka är det premiär för årets upplaga där tre sångare och bandet Sega gubbar bjuder in till en föreställning fylld av energi och musikglädje.
Läs mer...
Om kultur och demokrati
180216
Att demokrati inte är något för alltid givet är ämnet för den korta föreställningen Presskonferensen som gavs samtidigt på 23 platser i Sverige. Frågor kring demokratins förutsättningar ställs också i Regionteaterns pjäs Bibliotekarien som har premiär om en vecka.
Läs mer...
> Om kärlek och försoning (180215)
> På spaning efter lindormen (180213)
> Ett åttonde underverk (180211)
> Växjö gospelfest jubilerar (180210)
> Dubbelt upp på Kafé de luxe (180210)
> Kärleksfullt med Rösträtt (180208)
> Vardagsmänniskan i fokus (180207)
> Rickard Söderberg som Gaytenor (180205)
> Med funktion och Elak form (180204)
> Kultur för de lite mindre (180203)

 
SPORT
Månadens sportgallerier - februari 2018
Cupkryss för Öster, Alvestaseger mot Rögle och mängder av Åryd Cup i...
Läs mer...
LEDAREN
En nåd att stilla bedja om
Uttalanden och synpunkter på Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om att...
Läs mer...
FAMILJ
Invigning i musikens tecken
Att lyssna på musik är rena hälsokuren. Det menar musikälskaren Hans...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen