Tillbaka till startsidan
Söndag 22 oktober 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 22 September 2017
I väntan på Vemdå
Under föreställningen blir Frida Jansdotters sköra Mirabell allt tydligare. Foto: Lina Alriksson.
Under föreställningen blir Frida Jansdotters sköra Mirabell allt tydligare.
Foto: Lina Alriksson
Regionteaterns föreställning Mirabell och Astrakan vänder sig till de minsta. I ett litet format bjuder föreställningen på en känslomässig bergochdalbana där skrämmande scener följs av det lyriskt vackra i en berättelse om två små människors möte och växande.

RONNEBY/REGIONEN.Det är ovanligt många vuxna på premiären av Mirabell och Astrakan i Ronneby. Och det är inte fel. För riktigt bra barnteater är minst lika bra för vuxna. Den korta men förunderligt innehållsrika pjäsen bygger på en text av Annika Thor och får kropp och röst av de två skådespelarna Frida Jansdotter och Isabelle Boström.

Scenografin är enkel men utnyttjas genialt. En ödslig lekplats med en klätterställning och en gunga utgör spelplatsen medan ett antytt miljonprogramsområde utgör fond. På lekplatsen möts de två barnen övergivna av, eller är det befriade från, vuxna. Båda väntar men på vad eller vem tycks de inte veta själva. Däremot vet de att de ska vänta på lekplatsen och en stor del av föreställningen handlar om kampen om platsen.

Mirabell och Astrakan kan både skrämma och engagera. Innan vi släpps in i salongen möts vi av skådespelarna som leder oss in i föreställningen.

– När man ser pjäsen får man känna vad man vill. Man får skratta och gråta och vara rädd. Om man behöver finns det kanske en vuxen att hålla i handen.

Under den halvtimme föreställningen pågår hinner vi med många känslor. Allt börjar med att Mirabell, liksom otydlig, gungar och sjunger sin tysta sång. Astrakan är skrämmande stark i sin entré och kräver att få ta över gungan. När hon dyker upp väljer ett barn att flytta längre från scenen. Ett annat barn tar Mirabells parti och ropar Nej! som svar på Astrakans burdusa krav...
LÄS MER I VK 38, UTE 22/9


TORE SJÖQVIST
Om katter med och utan svans

Med Pelle Svanslös bjuder Linneateatern på en färgstark föreställning.

Liksom ifjol satsar Linneateatern i höst på två uppsättningar. Och liksom ifjol handlar det om ett par verkliga klassiker. Om en vecka flyttar familjeföreställningen Pelle Svanslös in på Växjö teater. Ett par veckor senare intar den klassiska rockmusikalen Jesus Christ Superstar scenen.
Läs mer...
Musik i bokens värld
171021
Smålands musikarkiv fortsätter sitt 25-årsfirande med en mängd evenemang. I veckan har arkivet delat med sig av boktips men också släppt en skiva. Märkligt nog med en inspelning av Garvis orkester från 1962.
Läs mer...
Annorlunda perspektiv
171020
Vid sommarens utställning på lantbruksmuseet Hjärtenholm visades flygbilder från länet tagna av fotografen Leif Svensson. Delar av utställningen visas nu på Alvesta utställningshall. Den här gången med större fokus på Alvesta och kompletterad med äldre flygbilder från kommunen.
Läs mer...
Tillfällig syjunta i stort format
171020
På Växjö konsthall är det konstlabb för barn varje lördag. Ovanligare är det med labb för vuxna men i helgen bjöd konsthallen in till en supersyjunta tillsammans med konstnären Sigridur Eggertsdottir.
Läs mer...
> Storslaget och nära på Växjö konserthus (171019)
> Operafest i domkyrkan (171016)
> Arne Dahl om vägen till deckaren (171015)
> Mångfacetterat om bruksglas i Norden (171014)
> På allvar och lek om ensamhet och roller (171014)
> Håller liv i kulturvisionen (171013)
> Pianot möter stråkar (171011)
> Nära och skört med Zebrafinken (171011)
> Färgstarkt och fatasifullt med plats för alla (171010)
> Barnkörer med sång och glädje (171008)

 
LEDAREN
Inga undantag - med regler
Det är alltid hinder i form av regler och lagar som främst hämmar att ...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - oktober 2017
Österskräll i Borlänge, derby i rekreationshockeyn och tjejhockey i ...
Läs mer...
FAMILJ
Inspirerande näringslivsdag på WTC
Det går bra för Kronobergs företag. Detta glada budskap framfördes i...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen