Tillbaka till startsidan
Måndag 11 december 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 22 September 2017
I väntan på Vemdå
Under föreställningen blir Frida Jansdotters sköra Mirabell allt tydligare. Foto: Lina Alriksson.
Under föreställningen blir Frida Jansdotters sköra Mirabell allt tydligare.
Foto: Lina Alriksson
Regionteaterns föreställning Mirabell och Astrakan vänder sig till de minsta. I ett litet format bjuder föreställningen på en känslomässig bergochdalbana där skrämmande scener följs av det lyriskt vackra i en berättelse om två små människors möte och växande.

RONNEBY/REGIONEN.Det är ovanligt många vuxna på premiären av Mirabell och Astrakan i Ronneby. Och det är inte fel. För riktigt bra barnteater är minst lika bra för vuxna. Den korta men förunderligt innehållsrika pjäsen bygger på en text av Annika Thor och får kropp och röst av de två skådespelarna Frida Jansdotter och Isabelle Boström.

Scenografin är enkel men utnyttjas genialt. En ödslig lekplats med en klätterställning och en gunga utgör spelplatsen medan ett antytt miljonprogramsområde utgör fond. På lekplatsen möts de två barnen övergivna av, eller är det befriade från, vuxna. Båda väntar men på vad eller vem tycks de inte veta själva. Däremot vet de att de ska vänta på lekplatsen och en stor del av föreställningen handlar om kampen om platsen.

Mirabell och Astrakan kan både skrämma och engagera. Innan vi släpps in i salongen möts vi av skådespelarna som leder oss in i föreställningen.

– När man ser pjäsen får man känna vad man vill. Man får skratta och gråta och vara rädd. Om man behöver finns det kanske en vuxen att hålla i handen.

Under den halvtimme föreställningen pågår hinner vi med många känslor. Allt börjar med att Mirabell, liksom otydlig, gungar och sjunger sin tysta sång. Astrakan är skrämmande stark i sin entré och kräver att få ta över gungan. När hon dyker upp väljer ett barn att flytta längre från scenen. Ett annat barn tar Mirabells parti och ropar Nej! som svar på Astrakans burdusa krav...
LÄS MER I VK 38, UTE 22/9


TORE SJÖQVIST
En personlig avslutning

Anders Olssons Min konsthistoria blir en hyllning till skaparglädje och kreativitet.

Efter över tjugo år som ansvarig för Alvesta utställningshall avslutar Anders Olsson med utställningen Min konsthistoria, en hyllning till skaparglädje, seende och kreativitet.
Läs mer...
Skapar med hand och tanke
171209
Om några dagar har linjen för Konsthantverk och design vid Grimslövs folkhögskola vernissage på sin julutställning på Växjö stadsbibliotek. I skolans verkstäder arbetar man intensivt för att bli klar. Men samtidigt som aktiviteten är hög möts man som besökare av ett förunderligt lugn.
Läs mer...
Tar tåget till tomten
171208
Intresset för veteranfordon av olika slag är stort. Inte minst gäller det veteranjärnvägar som lockar både personal och besökare. När Ohsabanan släppte biljetterna till årets Tomtetåg tog det mindre än ett dygn innan de drygt 1000 biljetterna var sålda.
Läs mer...
Hundarna intar catwalken
171207
Under hösten har Dramastudion vid Regionteatern arbetat med föreställningen Best in Show, en svart komedi om vad vi tycker är viktigt i livet. På fredag, har föreställningen premiär på Regionteatern i Växjö.
Läs mer...
> Kryddad adventsmusik (171207)
> Musikaliska klappar (171204)
> Vetenskap med hisnande tidsperspektiv (171204)
> 90 år med Norra Allbo hembygdsförening (171202)
> Varmt och kallt på Riksglasskolan (171201)
> Storbandspärlor i Norrhult (171201)
> Ett äreminne över de som gått före (171129)
> En sagoskatt i bokform (171129)
> Akvarellkurs med många nyanser (171128)
> Om forna tiders topplistor (171126)

 
LEDAREN
Ryktet om min död...
Ikeas grundare, Ingvar Kamprad, dödförklarades ju av SR:s Ekoredaktion...
Läs mer...
FAMILJ
Välklingande julkonsert
Musiken berikar våra liv, det är mottot för pianoläraren Marly Azave...
Läs mer...
LEDAREN
Vad väntar du på?
Till helgen är det ju första söndagen i advent. På många sätt starten ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen