Tillbaka till startsidan
Söndag 22 oktober 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 15 September 2017
Vandring mellan världar
I kväll, fredag, tar Musica Vitae med sin publik på en vandring mellam musikaliska världar.
I kväll, fredag, tar Musica Vitae med sin publik på en vandring mellam musikaliska världar.
I kväll, fredag, inleder Musica Vitae sin höstsäsong i Växjö med konserten Mellan världar som bjuder på en vandring mellan olika musikaliska världar. Även om tonspråken skiljer sig åt kan publiken räkna med musik av stor skönhet.

VÄXJÖ. Konsertens tidigaste verk är den danske tonsättaren Niels Gades Novelett från 1874. Idag är Gade mer eller mindre bortglömd men under 1800-talets andra hälft ansågs han vara en av Europas ledande tonsättare. I år skulle han ha fyllt 200 år och det finns alla anledning att återupptäcka honom.

Niels Gade hör till romantikerna och Noveletten som framförs med både stor kraft och lätthet är lättillgängligt vacker. Musiken präglas av ett pågående samspel mellan de olika stämmorna. Här handlar det inte om aggressiva diskussioner. Snarare stöder stämmorna varandra i största samstämmighet.

Inför konserten bjöd Musica Vitae in till årets första öppna repetition. Medan konserterna handlar om fest är repetitionerna en möjlighet för publiken att få stiga in i musikens vardagsrum eller kanske snarare verkstad. Under repetitionen får åhörarna en första uppfattning om Brita Byströms A walk to Gade, en kommentar om Gades verks specialskriven för Musica Vitae.

– Vi ska repa lite och sedan spela upp den för er, säger orkesterns konstnärliga ledare Malin Broman och påpekar att namnet består av bokstäverna G, A, D, och E. Alltså namnet på fiolens strängar om än i lite fel ordning...
LÄS MER I VK 37, UTE 15/9


TORE SJÖQVIST
Om katter med och utan svans

Med Pelle Svanslös bjuder Linneateatern på en färgstark föreställning.

Liksom ifjol satsar Linneateatern i höst på två uppsättningar. Och liksom ifjol handlar det om ett par verkliga klassiker. Om en vecka flyttar familjeföreställningen Pelle Svanslös in på Växjö teater. Ett par veckor senare intar den klassiska rockmusikalen Jesus Christ Superstar scenen.
Läs mer...
Musik i bokens värld
171021
Smålands musikarkiv fortsätter sitt 25-årsfirande med en mängd evenemang. I veckan har arkivet delat med sig av boktips men också släppt en skiva. Märkligt nog med en inspelning av Garvis orkester från 1962.
Läs mer...
Annorlunda perspektiv
171020
Vid sommarens utställning på lantbruksmuseet Hjärtenholm visades flygbilder från länet tagna av fotografen Leif Svensson. Delar av utställningen visas nu på Alvesta utställningshall. Den här gången med större fokus på Alvesta och kompletterad med äldre flygbilder från kommunen.
Läs mer...
Tillfällig syjunta i stort format
171020
På Växjö konsthall är det konstlabb för barn varje lördag. Ovanligare är det med labb för vuxna men i helgen bjöd konsthallen in till en supersyjunta tillsammans med konstnären Sigridur Eggertsdottir.
Läs mer...
> Storslaget och nära på Växjö konserthus (171019)
> Operafest i domkyrkan (171016)
> Arne Dahl om vägen till deckaren (171015)
> Mångfacetterat om bruksglas i Norden (171014)
> På allvar och lek om ensamhet och roller (171014)
> Håller liv i kulturvisionen (171013)
> Pianot möter stråkar (171011)
> Nära och skört med Zebrafinken (171011)
> Färgstarkt och fatasifullt med plats för alla (171010)
> Barnkörer med sång och glädje (171008)

 
LEDAREN
Inga undantag - med regler
Det är alltid hinder i form av regler och lagar som främst hämmar att ...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - oktober 2017
Österskräll i Borlänge, derby i rekreationshockeyn och tjejhockey i ...
Läs mer...
FAMILJ
Inspirerande näringslivsdag på WTC
Det går bra för Kronobergs företag. Detta glada budskap framfördes i...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen