Tillbaka till startsidan
Måndag 11 december 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 15 September 2017
Vandring mellan världar
I kväll, fredag, tar Musica Vitae med sin publik på en vandring mellam musikaliska världar.
I kväll, fredag, tar Musica Vitae med sin publik på en vandring mellam musikaliska världar.
I kväll, fredag, inleder Musica Vitae sin höstsäsong i Växjö med konserten Mellan världar som bjuder på en vandring mellan olika musikaliska världar. Även om tonspråken skiljer sig åt kan publiken räkna med musik av stor skönhet.

VÄXJÖ. Konsertens tidigaste verk är den danske tonsättaren Niels Gades Novelett från 1874. Idag är Gade mer eller mindre bortglömd men under 1800-talets andra hälft ansågs han vara en av Europas ledande tonsättare. I år skulle han ha fyllt 200 år och det finns alla anledning att återupptäcka honom.

Niels Gade hör till romantikerna och Noveletten som framförs med både stor kraft och lätthet är lättillgängligt vacker. Musiken präglas av ett pågående samspel mellan de olika stämmorna. Här handlar det inte om aggressiva diskussioner. Snarare stöder stämmorna varandra i största samstämmighet.

Inför konserten bjöd Musica Vitae in till årets första öppna repetition. Medan konserterna handlar om fest är repetitionerna en möjlighet för publiken att få stiga in i musikens vardagsrum eller kanske snarare verkstad. Under repetitionen får åhörarna en första uppfattning om Brita Byströms A walk to Gade, en kommentar om Gades verks specialskriven för Musica Vitae.

– Vi ska repa lite och sedan spela upp den för er, säger orkesterns konstnärliga ledare Malin Broman och påpekar att namnet består av bokstäverna G, A, D, och E. Alltså namnet på fiolens strängar om än i lite fel ordning...
LÄS MER I VK 37, UTE 15/9


TORE SJÖQVIST
En personlig avslutning

Anders Olssons Min konsthistoria blir en hyllning till skaparglädje och kreativitet.

Efter över tjugo år som ansvarig för Alvesta utställningshall avslutar Anders Olsson med utställningen Min konsthistoria, en hyllning till skaparglädje, seende och kreativitet.
Läs mer...
Skapar med hand och tanke
171209
Om några dagar har linjen för Konsthantverk och design vid Grimslövs folkhögskola vernissage på sin julutställning på Växjö stadsbibliotek. I skolans verkstäder arbetar man intensivt för att bli klar. Men samtidigt som aktiviteten är hög möts man som besökare av ett förunderligt lugn.
Läs mer...
Tar tåget till tomten
171208
Intresset för veteranfordon av olika slag är stort. Inte minst gäller det veteranjärnvägar som lockar både personal och besökare. När Ohsabanan släppte biljetterna till årets Tomtetåg tog det mindre än ett dygn innan de drygt 1000 biljetterna var sålda.
Läs mer...
Hundarna intar catwalken
171207
Under hösten har Dramastudion vid Regionteatern arbetat med föreställningen Best in Show, en svart komedi om vad vi tycker är viktigt i livet. På fredag, har föreställningen premiär på Regionteatern i Växjö.
Läs mer...
> Kryddad adventsmusik (171207)
> Musikaliska klappar (171204)
> Vetenskap med hisnande tidsperspektiv (171204)
> 90 år med Norra Allbo hembygdsförening (171202)
> Varmt och kallt på Riksglasskolan (171201)
> Storbandspärlor i Norrhult (171201)
> Ett äreminne över de som gått före (171129)
> En sagoskatt i bokform (171129)
> Akvarellkurs med många nyanser (171128)
> Om forna tiders topplistor (171126)

 
LEDAREN
Ryktet om min död...
Ikeas grundare, Ingvar Kamprad, dödförklarades ju av SR:s Ekoredaktion...
Läs mer...
FAMILJ
Välklingande julkonsert
Musiken berikar våra liv, det är mottot för pianoläraren Marly Azave...
Läs mer...
LEDAREN
Vad väntar du på?
Till helgen är det ju första söndagen i advent. På många sätt starten ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen