Tillbaka till startsidan
Tisdag 20 februari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 15 September 2017
Vandring mellan världar
I kväll, fredag, tar Musica Vitae med sin publik på en vandring mellam musikaliska världar.
I kväll, fredag, tar Musica Vitae med sin publik på en vandring mellam musikaliska världar.
I kväll, fredag, inleder Musica Vitae sin höstsäsong i Växjö med konserten Mellan världar som bjuder på en vandring mellan olika musikaliska världar. Även om tonspråken skiljer sig åt kan publiken räkna med musik av stor skönhet.

VÄXJÖ. Konsertens tidigaste verk är den danske tonsättaren Niels Gades Novelett från 1874. Idag är Gade mer eller mindre bortglömd men under 1800-talets andra hälft ansågs han vara en av Europas ledande tonsättare. I år skulle han ha fyllt 200 år och det finns alla anledning att återupptäcka honom.

Niels Gade hör till romantikerna och Noveletten som framförs med både stor kraft och lätthet är lättillgängligt vacker. Musiken präglas av ett pågående samspel mellan de olika stämmorna. Här handlar det inte om aggressiva diskussioner. Snarare stöder stämmorna varandra i största samstämmighet.

Inför konserten bjöd Musica Vitae in till årets första öppna repetition. Medan konserterna handlar om fest är repetitionerna en möjlighet för publiken att få stiga in i musikens vardagsrum eller kanske snarare verkstad. Under repetitionen får åhörarna en första uppfattning om Brita Byströms A walk to Gade, en kommentar om Gades verks specialskriven för Musica Vitae.

– Vi ska repa lite och sedan spela upp den för er, säger orkesterns konstnärliga ledare Malin Broman och påpekar att namnet består av bokstäverna G, A, D, och E. Alltså namnet på fiolens strängar om än i lite fel ordning...
LÄS MER I VK 37, UTE 15/9


TORE SJÖQVIST
Stilla möten med skönhet

Med hjälp av mobilkameran förundras Ulla Lundegård över vår värld.

Med mobiltelefonens kamera går konstnären Ulla Lundegård på upptäcktsfärd bland färger, mönster och spännande detaljer. En del av alla hennes bilder kan man nu se i de tre vackra fotoböckerna Älskade jord, Älskade strandlinje och Rost.
Läs mer...
Musik för Fru Johansson
180217
För många är säkert den så kallade klassiska sången främmande och svårförståelig. Det ville sångerskan och pedagogen Dorothy Irving ändra på. I Växjö konsertförenings serie Håll musiken igång berättade Catarina Ericson-Roos om henne och hennes verk med hjälp av sopranen Elin Skorup och pianisten Fabienne Romer.
Läs mer...
En ny chans till Örongodis
180216
Örongodis i Alvesta är en populär tradition. Efter ett års uppehåll är de tillbaka med samma koncept men ny musik. Om en vecka är det premiär för årets upplaga där tre sångare och bandet Sega gubbar bjuder in till en föreställning fylld av energi och musikglädje.
Läs mer...
Om kultur och demokrati
180216
Att demokrati inte är något för alltid givet är ämnet för den korta föreställningen Presskonferensen som gavs samtidigt på 23 platser i Sverige. Frågor kring demokratins förutsättningar ställs också i Regionteaterns pjäs Bibliotekarien som har premiär om en vecka.
Läs mer...
> Om kärlek och försoning (180215)
> På spaning efter lindormen (180213)
> Ett åttonde underverk (180211)
> Växjö gospelfest jubilerar (180210)
> Dubbelt upp på Kafé de luxe (180210)
> Kärleksfullt med Rösträtt (180208)
> Vardagsmänniskan i fokus (180207)
> Rickard Söderberg som Gaytenor (180205)
> Med funktion och Elak form (180204)
> Kultur för de lite mindre (180203)

 
SPORT
Månadens sportgallerier - februari 2018
Cupkryss för Öster, Alvestaseger mot Rögle och mängder av Åryd Cup i...
Läs mer...
LEDAREN
En nåd att stilla bedja om
Uttalanden och synpunkter på Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om att...
Läs mer...
FAMILJ
Invigning i musikens tecken
Att lyssna på musik är rena hälsokuren. Det menar musikälskaren Hans...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen