Tillbaka till startsidan
Söndag 24 januari 2021 Tipsa oss!
SöK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VäXJöBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 25 november 2016
Musikal i folkton
Midsommarfesten passar bra in i musikalens känsla av folkton.
Midsommarfesten passar bra in i musikalens känsla av folkton.
Musikalen Hemstannarna skrevs redan 1999 av Peter Elmberg och Anne Solveig. Genom åren har den utvecklats och under fjolåret fick den ett nytt liv. Berättelsen är på många sätt en slags kommentar till Mobergs utvandrarserie. Persongalleriet kommer liksom Mobergs utvandrare från Ljuders socken men i Hemstannarna ligger fokus på de som trots allt väljer att stanna kvar.

Vid sitt besök i Växjö ger ensemblen två föreställningar. Dels en öppen kvällsföreställning, dels en föreställning som riktar sig till nykomna då salongen till stor del fylls av elever som läser svenska för invandrare, SFI.

– Vi har gjort föreställningen 25 gånger och skapar kontakter på olika vis. Vi har översatt manuset till sex olika språk och många har läst hela eller delar av det innan föreställningen, säger Peter Elmberg som förutom att vara en av skaparna bakom verket också spelar en av huvudrollerna.

Söker ett bättre liv
Musiken är varierande men påfallande många av sångerna går i tretakt med valskänsla eller polska. Folkmusikkänslan förstärks av kapellmästaren Rickard Åströms keyboard, Anders Smedenmarks fioler och skådespelarnas sångsätt. Inte minst bjuder kvinnorösterna på en lekande lätthet och ett sångsätt som tycks måla det gamla Småland i midsommarens ljusa färger. Men föreställningen skildrar förvisso ingen idyll. När vi kliver in i handlingen har drömmen om Amerika nått det fattiga Småland. Men det har också kärleken och Peter Elmbergs Karl Elof och Elin Telius Maria har hittat varandra. Karl-Elofs bror bestämmer sig för att resa till Amerika för att söka ett bättre liv och även Karl-Elof är starkt frestad.

Prästen Ingemund, som spelas av Ingemar Bernthsson, gör sitt bästa för att hålla församlingen kvar i hembygden och föreställningen ger en bild av hur central kyrkan och prästen var på den svenska landsbygden under andra halvan av 1800-talet.

– Prästens roll har utvecklats. Hans roll är väl att lugna ner församlingen. Fåren rymde ju, säger Ingemar Bernthsson som blev inkallad som vikarie och blivit kvar i ensemblen.

– Jag blev väldigt glad. Vi är ett gäng hopplockat från hela Sverige med många skickliga sångare och Peters fantastiska musik. Nu har vi dessutom två livemusiker och Rickard som styr upp musiken, säger han...
LÄS MER I VK 47, UTE 25/11


TORE SJÖQVIST
Söker de som gått före

Kursledaren Cecilia Engström och Dag Gustavsson har något att diskutera.

När Cecilia Engström från Kronobergs genealogiska förening besökta SPF i Moheda för att berätta om släktforskning var intresset stort. Så stort att det resulterade i en egen släktforskningskurs som genomförts under senvintern.
Läs mer...
Sista boken om Oske är färdig
200324
Efter mycket finlir på sluttampen är nu Brittmarie Konradssons femte och avslutande bok om 50-talsflickan Oske äntligen klar. Boken speglar liksom de tidigare i serien speglar författarens barndom och ett landsbygdssverige som inte finns kvar idag.
Läs mer...
Utflykt i nya ljudvärldar
200322
Föreningen Media Artes ger på olika sätt plats för den nutida konstmusiken. Musiken kan ofta vara svårdefinierad och röra sig i ett gränsland mellan musik och ljudkonst. Årets upplaga av minifestivalen Halo med Mats Lindström och Sören Runolf var inget undantag.
Läs mer...
Beethoven med elegans och briljans
200321
När Marmen Quartet besöker Tingsryd och Söderportkyrkan har de med sig tre stråkkvartetter av helt olika karaktär. Med känsla och exakthet formar kvartetten eftermiddagen till en svårslagen upplevelse.

Läs mer...
> En skulptur flyttar ut (200320)
> Många år på turné med teater för de yngsta (200320)
> Lina visar vägen till Paris på Växjö konstrunda (200320)
> Ger plats för konst (200315)
> Fest med bitter eftersmak (200315)
> Scenografin växer fram (200314)
> Smakfull kultursoppa (200312)
> Färgstark konstnär i konsthallen (200312)
> Körmusik som griper tag (200311)
> Ulrika Knutsson om Den besvärliga Elin Wägner (200310)

 
NYHETER
Naturen går mot ljusare tider
Våren är på väg och sakta går vi mot ljusare tider. Just idag, fredag,...
Läs mer...
KULTUR & NÖJE
Utflykt i nya ljudvärldar
Föreningen Media Artes ger på olika sätt plats för den nutida konstm...
Läs mer...
KULTUR & NÖJE
Beethoven med elegans och briljans
När Marmen Quartet besöker Tingsryd och Söderportkyrkan har de med sig...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Linnégatan 2,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen

Ta del av våra nya användarvillkor.

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig & och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.