Tillbaka till startsidan
Tisdag 24 april 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 30 juni 2015
En hyllning till handens kunskap
Kopparexperten Eva Hansson och Michaela Ivarsdotter vid mässingsskulpturen Till lyst.
Kopparexperten Eva Hansson och Michaela Ivarsdotter vid mässingsskulpturen Till lyst.
KARLSKRONA. Kopparslagarmästaren Michaela Ivarsdotter är fjärde generationen i sitt yrke. Tillsammans med sin far och läromästare Ivar Andersson började hon redan på 1980-talet dokumentera hantverkets historia. Nu visas en del av deras samlade kunskaper i ett nyöppnat kopparslagarmuseum i Karlskrona.

Dagen före midsommarafton är det Lövmarknad i Karlskrona. Det enorma Stortorget är fyllt av marknadsknallarnas stånd och de många besökarna gör det stundtals svårt att ta sig fram. Men bara ett stenkast från kommersens centrum härskar lugnet inne på den Södööska gården. Här har Anders Abrahamsson byggt upp en minibiograf med ett litet museum som visar filmandets och fotograferandets historia, ett museum som nu kompletteras med Michaela Ivarsdotters kopparslagarmuseum.

Teknisk utveckling
Filmaren och fotografen Anders Abrahamssons minibio påminner oss om att den tekniska utvecklingen har gått fort. Men Anders Abrahamsson tycker inte att teknikutvecklingen ska hindra oss från att ta del av upplevelser och när han startade sin Minibio 1998 var det bland annat för att även fortsättningsvis kunna visa analog film.

– Här handlar det om svensk bio och hemmabio. Den äldsta hemmabiomaskinen jag har är från 1905. Då fanns inte smalfilmen så man fick visa film i biografformat tills smalfilmen kom på 1920- och 1930-talet, säger Anders Abrahamsson.

Egna visningar
Hans lilla biograf har plats för ett tiotal åskådare som kan slå sig ner i de röda biografstolarna som ursprungligen stått på biografen Lyran i Växjö. I foajén kan man se gamla projektorer och kameror och en mängd bilder på stjärnor ur den svenska filmens historia. Inne i själva biografsalongen får åskådarna sällskap av några av filmens verkligt stora som Bogart, Monroe och Chaplin. I Minibion kan sällskap beställa visningar av egna filmer men biografens förråd erbjuder också en mängd egna filmer. Tyngdpunkten ligger på skildringar av Karlskrona nu och då. Bland annat kan man om man så önskar få se hur Lövmarknaden gick till 1938 och jämföra med samma marknad drygt 70 år senare i en film från 2009.

För dagen är det annat som står på programmet. Det är vernissage för kopparslagarmuseet och i biografen får man en introduktion till hantverkets historia i en film som handlar om familjen Andersson som varit kopparslagare i långt mer än 100 år. Filmen avslutas med att berätta om Michaela Ivarsdotter som driver hantverket och familjetraditionen vidare och nu berättar om hantverkets historia i det nyöppnade museet.

Gammalt hantverk
Konsten att bearbeta koppar är tusentals år gammal. Blandad med tenn bildar kopparen legeringen brons som är ett hårdare material och som gett namn åt tidsperioden mellan stenåldern och järnåldern. Kopparslageriet så som vi känner till det idag är betydligt senare. Någon gång under medeltiden hittar men de första källorna som talar om hantverket och då har också brytningen börjat vid Falu koppargruva. Riktigt när brytningen startade vet man inte men man tror att gruvan varit aktiv i över tusen år när den lades ner 1992. Under stormaktstiden på 1600-talet stod Falu koppargruva för merparten av kopparproduktionen i Europa. Metallen var landets viktigaste exportvara och gruvan ledde till att Falun för en tid var en av Sveriges största och viktigaste städer...


TORE SJÖQVIST
Berättar med ord och bild

Genom åren har Britt Larsson Hjelmberg fyllt bok efter bok med tankar, bilder och dikter.

För Britt Larsson Hjelmberg började skapandet i det textila. Där har det också fortsatt men genom åren har det textila kompletterats med både bild och, kanske framför allt, ord.

Läs mer...
Nära konsert i stor lokal
180421
John Martin Bengtsson är kanske mest känd som musikalartist. Men repertoaren är bred. Det tänker han visa när han om en knapp vecka bjuder in till konsert i Växjö konserthus.
Läs mer...
När kedjan får en ny LÄNK
180420
Projektet LÄNK handlar om att skapa aktuell och angelägen dramatik för unga teatergrupper. Vid helgens regionala festival kunde man under ett par intensiva dygn se tre nyskrivna pjäser och sex föreställningar vid Regionteatern i Växjö.
Läs mer...
Hemslöjdare bevarar unik hantverkskunskap
180418
De Curmanska villorna i Lysekil är byggda i fornnordisk stil.  Husen byggdes när Carl Curman var badläkare i Lysekil och var med och utvecklade orten till ett av Europas förnämsta havsbad.
Läs mer...
> Berättar om Spetsamossens hemlighet (180415)
> 60 år som poet (180414)
> På besök vid Ölands norra ände (180413)
> Varm berättelse om identitet och tillhörighet (180412)
> 100 år med den händige mannen (180408)
> Siv Salomonsson på Smålands lincentrum (180407)
> Fågelskådning för tappra och välklädda (180406)
> En värld av stjärnstoft (180406)
> En skimrande bubbla av glas (180404)
> Musikfestival i auktionshallen (180401)

 
LEDAREN
Växer ingen mossa på stenar som rullar
På senare tid har många saker hänt på det, sedan många år, omdiskutera...
Läs mer...
FAMILJ
Bejublad och välsignad cirkuskonst
Ute i Europa är cirkusgudstjänster ett vanligt fenomen men här i Sve...
Läs mer...
LEDAREN
Tjuv och polis
Varje år stjäls det för fyra miljarder kronor ur svenska butiker. Or...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen