Tillbaka till startsidan
Lördag 24 februari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 30 juni 2015
En hyllning till handens kunskap
Kopparexperten Eva Hansson och Michaela Ivarsdotter vid mässingsskulpturen Till lyst.
Kopparexperten Eva Hansson och Michaela Ivarsdotter vid mässingsskulpturen Till lyst.
KARLSKRONA. Kopparslagarmästaren Michaela Ivarsdotter är fjärde generationen i sitt yrke. Tillsammans med sin far och läromästare Ivar Andersson började hon redan på 1980-talet dokumentera hantverkets historia. Nu visas en del av deras samlade kunskaper i ett nyöppnat kopparslagarmuseum i Karlskrona.

Dagen före midsommarafton är det Lövmarknad i Karlskrona. Det enorma Stortorget är fyllt av marknadsknallarnas stånd och de många besökarna gör det stundtals svårt att ta sig fram. Men bara ett stenkast från kommersens centrum härskar lugnet inne på den Södööska gården. Här har Anders Abrahamsson byggt upp en minibiograf med ett litet museum som visar filmandets och fotograferandets historia, ett museum som nu kompletteras med Michaela Ivarsdotters kopparslagarmuseum.

Teknisk utveckling
Filmaren och fotografen Anders Abrahamssons minibio påminner oss om att den tekniska utvecklingen har gått fort. Men Anders Abrahamsson tycker inte att teknikutvecklingen ska hindra oss från att ta del av upplevelser och när han startade sin Minibio 1998 var det bland annat för att även fortsättningsvis kunna visa analog film.

– Här handlar det om svensk bio och hemmabio. Den äldsta hemmabiomaskinen jag har är från 1905. Då fanns inte smalfilmen så man fick visa film i biografformat tills smalfilmen kom på 1920- och 1930-talet, säger Anders Abrahamsson.

Egna visningar
Hans lilla biograf har plats för ett tiotal åskådare som kan slå sig ner i de röda biografstolarna som ursprungligen stått på biografen Lyran i Växjö. I foajén kan man se gamla projektorer och kameror och en mängd bilder på stjärnor ur den svenska filmens historia. Inne i själva biografsalongen får åskådarna sällskap av några av filmens verkligt stora som Bogart, Monroe och Chaplin. I Minibion kan sällskap beställa visningar av egna filmer men biografens förråd erbjuder också en mängd egna filmer. Tyngdpunkten ligger på skildringar av Karlskrona nu och då. Bland annat kan man om man så önskar få se hur Lövmarknaden gick till 1938 och jämföra med samma marknad drygt 70 år senare i en film från 2009.

För dagen är det annat som står på programmet. Det är vernissage för kopparslagarmuseet och i biografen får man en introduktion till hantverkets historia i en film som handlar om familjen Andersson som varit kopparslagare i långt mer än 100 år. Filmen avslutas med att berätta om Michaela Ivarsdotter som driver hantverket och familjetraditionen vidare och nu berättar om hantverkets historia i det nyöppnade museet.

Gammalt hantverk
Konsten att bearbeta koppar är tusentals år gammal. Blandad med tenn bildar kopparen legeringen brons som är ett hårdare material och som gett namn åt tidsperioden mellan stenåldern och järnåldern. Kopparslageriet så som vi känner till det idag är betydligt senare. Någon gång under medeltiden hittar men de första källorna som talar om hantverket och då har också brytningen börjat vid Falu koppargruva. Riktigt när brytningen startade vet man inte men man tror att gruvan varit aktiv i över tusen år när den lades ner 1992. Under stormaktstiden på 1600-talet stod Falu koppargruva för merparten av kopparproduktionen i Europa. Metallen var landets viktigaste exportvara och gruvan ledde till att Falun för en tid var en av Sveriges största och viktigaste städer...


TORE SJÖQVIST
En pjäs som gör skillnad

Indra Linderoths Superwoman utropar ett rike fritt från förtryck. I bakgrunden Anders Jacob.
Foto Lina Alriksson


Föreställningen Hetero, som turnerat sedan i höstas, behandlar roller, identitet och det svårhanterade begreppet normal. Antalet föreställningar hade redan passerat hundra när föreställningen i veckan hade sin första offentliga föreställning i Växjö.
Läs mer...
Mobergläsare delar med sig
180224
Mobergs utvandrarepos tycks ständigt aktuellt. I veckan delade Mobergläsarna från Algutsboda hembygdsförening med sig av favoritstycken ur verket vid en läsning på Lessebo bibliotek.
Läs mer...
Om kamp mot ensamhet och samtal med en hiss
180222
I den korta men innehållsrika monologen Hissvägraren ger skådespelaren Olof Bergström liv åt den vanligaste av människor. Bara till synes lite ensammare, lite mer uppfinningsrik och lite bättre på att berätta.

Läs mer...
Stilla möten med skönhet
180219
Med mobiltelefonens kamera går konstnären Ulla Lundegård på upptäcktsfärd bland färger, mönster och spännande detaljer. En del av alla hennes bilder kan man nu se i de tre vackra fotoböckerna Älskade jord, Älskade strandlinje och Rost.
Läs mer...
> Musik för Fru Johansson (180217)
> En ny chans till Örongodis (180216)
> Om kultur och demokrati (180216)
> Om kärlek och försoning (180215)
> På spaning efter lindormen (180213)
> Ett åttonde underverk (180211)
> Växjö gospelfest jubilerar (180210)
> Dubbelt upp på Kafé de luxe (180210)
> Kärleksfullt med Rösträtt (180208)
> Vardagsmänniskan i fokus (180207)

 
LEDAREN
Öl i ett mikroperspektiv
Mikrotillverkarna av alkohol har på kort tid skapat fler än 2000 arb...
Läs mer...
FAMILJ
Countrydrottning med rosa skimmer
Växjös egen rosaskimrande dansbands- och countrydrottning Mona G gäs...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - februari 2018
Cupkryss för Öster, Alvestaseger mot Rögle och mängder av Åryd Cup i...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen