Tillbaka till startsidan
Fredag 23 april 2021 Tipsa oss!
SöK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VäXJöBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 30 juni 2015
En hyllning till handens kunskap
Kopparexperten Eva Hansson och Michaela Ivarsdotter vid mässingsskulpturen Till lyst.
Kopparexperten Eva Hansson och Michaela Ivarsdotter vid mässingsskulpturen Till lyst.
KARLSKRONA. Kopparslagarmästaren Michaela Ivarsdotter är fjärde generationen i sitt yrke. Tillsammans med sin far och läromästare Ivar Andersson började hon redan på 1980-talet dokumentera hantverkets historia. Nu visas en del av deras samlade kunskaper i ett nyöppnat kopparslagarmuseum i Karlskrona.

Dagen före midsommarafton är det Lövmarknad i Karlskrona. Det enorma Stortorget är fyllt av marknadsknallarnas stånd och de många besökarna gör det stundtals svårt att ta sig fram. Men bara ett stenkast från kommersens centrum härskar lugnet inne på den Södööska gården. Här har Anders Abrahamsson byggt upp en minibiograf med ett litet museum som visar filmandets och fotograferandets historia, ett museum som nu kompletteras med Michaela Ivarsdotters kopparslagarmuseum.

Teknisk utveckling
Filmaren och fotografen Anders Abrahamssons minibio påminner oss om att den tekniska utvecklingen har gått fort. Men Anders Abrahamsson tycker inte att teknikutvecklingen ska hindra oss från att ta del av upplevelser och när han startade sin Minibio 1998 var det bland annat för att även fortsättningsvis kunna visa analog film.

– Här handlar det om svensk bio och hemmabio. Den äldsta hemmabiomaskinen jag har är från 1905. Då fanns inte smalfilmen så man fick visa film i biografformat tills smalfilmen kom på 1920- och 1930-talet, säger Anders Abrahamsson.

Egna visningar
Hans lilla biograf har plats för ett tiotal åskådare som kan slå sig ner i de röda biografstolarna som ursprungligen stått på biografen Lyran i Växjö. I foajén kan man se gamla projektorer och kameror och en mängd bilder på stjärnor ur den svenska filmens historia. Inne i själva biografsalongen får åskådarna sällskap av några av filmens verkligt stora som Bogart, Monroe och Chaplin. I Minibion kan sällskap beställa visningar av egna filmer men biografens förråd erbjuder också en mängd egna filmer. Tyngdpunkten ligger på skildringar av Karlskrona nu och då. Bland annat kan man om man så önskar få se hur Lövmarknaden gick till 1938 och jämföra med samma marknad drygt 70 år senare i en film från 2009.

För dagen är det annat som står på programmet. Det är vernissage för kopparslagarmuseet och i biografen får man en introduktion till hantverkets historia i en film som handlar om familjen Andersson som varit kopparslagare i långt mer än 100 år. Filmen avslutas med att berätta om Michaela Ivarsdotter som driver hantverket och familjetraditionen vidare och nu berättar om hantverkets historia i det nyöppnade museet.

Gammalt hantverk
Konsten att bearbeta koppar är tusentals år gammal. Blandad med tenn bildar kopparen legeringen brons som är ett hårdare material och som gett namn åt tidsperioden mellan stenåldern och järnåldern. Kopparslageriet så som vi känner till det idag är betydligt senare. Någon gång under medeltiden hittar men de första källorna som talar om hantverket och då har också brytningen börjat vid Falu koppargruva. Riktigt när brytningen startade vet man inte men man tror att gruvan varit aktiv i över tusen år när den lades ner 1992. Under stormaktstiden på 1600-talet stod Falu koppargruva för merparten av kopparproduktionen i Europa. Metallen var landets viktigaste exportvara och gruvan ledde till att Falun för en tid var en av Sveriges största och viktigaste städer...


TORE SJÖQVIST
Söker de som gått före

Kursledaren Cecilia Engström och Dag Gustavsson har något att diskutera.

När Cecilia Engström från Kronobergs genealogiska förening besökta SPF i Moheda för att berätta om släktforskning var intresset stort. Så stort att det resulterade i en egen släktforskningskurs som genomförts under senvintern.
Läs mer...
Sista boken om Oske är färdig
200324
Efter mycket finlir på sluttampen är nu Brittmarie Konradssons femte och avslutande bok om 50-talsflickan Oske äntligen klar. Boken speglar liksom de tidigare i serien speglar författarens barndom och ett landsbygdssverige som inte finns kvar idag.
Läs mer...
Utflykt i nya ljudvärldar
200322
Föreningen Media Artes ger på olika sätt plats för den nutida konstmusiken. Musiken kan ofta vara svårdefinierad och röra sig i ett gränsland mellan musik och ljudkonst. Årets upplaga av minifestivalen Halo med Mats Lindström och Sören Runolf var inget undantag.
Läs mer...
Beethoven med elegans och briljans
200321
När Marmen Quartet besöker Tingsryd och Söderportkyrkan har de med sig tre stråkkvartetter av helt olika karaktär. Med känsla och exakthet formar kvartetten eftermiddagen till en svårslagen upplevelse.

Läs mer...
> En skulptur flyttar ut (200320)
> Många år på turné med teater för de yngsta (200320)
> Lina visar vägen till Paris på Växjö konstrunda (200320)
> Ger plats för konst (200315)
> Fest med bitter eftersmak (200315)
> Scenografin växer fram (200314)
> Smakfull kultursoppa (200312)
> Färgstark konstnär i konsthallen (200312)
> Körmusik som griper tag (200311)
> Ulrika Knutsson om Den besvärliga Elin Wägner (200310)

 
NYHETER
Naturen går mot ljusare tider
Våren är på väg och sakta går vi mot ljusare tider. Just idag, fredag,...
Läs mer...
KULTUR & NÖJE
Utflykt i nya ljudvärldar
Föreningen Media Artes ger på olika sätt plats för den nutida konstm...
Läs mer...
KULTUR & NÖJE
Beethoven med elegans och briljans
När Marmen Quartet besöker Tingsryd och Söderportkyrkan har de med sig...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Linnégatan 2,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen

Ta del av våra nya användarvillkor.

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig & och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.