Tillbaka till startsidan
Måndag 19 mars 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 2 november 2014
Michaela, en länk i kedjan
Metalltråd låter sig inte mätas med tumstock. Men med ett snöre går det bra.
Metalltråd låter sig inte mätas med tumstock. Men med ett snöre går det bra.
Efterhand som befolkningen började dricka kaffe blev kaffekannorna en viktig inkomstkälla för kopparslagarna.
Michaela Ivarsdotter är kopparslagarmästare och metallkonstnär. Som fjärde generationens kopparslagare arbetar hon vidare på en gedigen grund av kunskap och tradition. Men Michaela Ivarsdotter är också en länk i kedjan och lika viktiga som rötterna är frågan hur man ska kunna föra kunskapen och traditionerna vidare till kommande generationer.

Kopparslagaren Michaela Ivarsdotter har just flyttat sin kopparslagarverkstad från Väckelsång till Karlskrona. Än är inte allting på plats men utanför verkstadens dörr hänger skylten som i form av en kittel berättar att Fritiof Anderssons Kopparslageriaffär grundades 1893 i Vislanda.

– Företaget grundades av min farfars far. Skylten flyttade med mig från Vislanda till Väckelsång och nu hänger den här i Karlskrona, säger Michaela Ivarsdotter.

Skitigt jobb
Den nya verkstaden är nybyggd men ligger i en historisk miljö på en innergård i centrala Karlskrona.

– Det är en mer funktionell verkstad. Här finns en ässja med utsug. Jag behöver en ässja för att kunna värma metallerna och utsuget är bra för hälsan. Jag måste ha det rent omkring mig även om det är ett smutsigt jobb, säger hon.

Skimrande skönhet
Kanske är det någonstans här som hantverkets hemlighet gömmer sig. I spänningen mellan det handfasta, smutsiga arbetet med hammare och städ och den skimrande skönheten hos det färdiga resultatet av hantverkarens arbete. Till det kommer formspråket som ska samsas med traditioner och material men som är Michaela Ivarsdotters eget.

På golvet står de tunga kubbarna med sina speciella städ, ambultarna, som hålls på plats med träkilar. Överallt i hyllor och på bord ligger verktyg av olika slag. Saxarna som behövs för att klippa, passare, pennor och ritsar för att märka ut och så alla hammare i olika utförande som används för att forma och bearbeta metallen.

Dopträd
På en liten vagn mellan bänkar och städ står det Dopträd som Michaela Ivarsdotter just nu arbetar med till Vislanda kyrka.

– Det är första gången jag fått äran att göra något åt Vislanda kyrka men kyrkan har en plats i släktens tradition. Dopträdet är i mässing och det ska stå jämte dopfunten som gjorts av min far, Ivar Andersson, min farfar, Fritiof Andersson och min farbror Harald Andersson. I trädets grenar kommer det att hängas en dopduva i mässing för varje barn som döps under året...
 

TORE SJÖQVIST
När hantverk blir konst

Siv Salomonssons bilder är ofta inspirerade av barndomen och trakterna kring Gällivare.

Var gränserna går mellan hantverk, konsthantverk och konst är inte alltid så lätt att säga. När svarvaren Ulf Jansson och textilkonstnären Siv Salomonsson nu ställer ut i Alvesta konsthall känns frågan ointressant. För här handlar hantverket om att skapa konst.
Läs mer...
Firar med spel och dans
180317
Att musiken står i centrum när Smålands spelmansförbund firar jubileum är ingen överraskning. Redan kvällen innan tjuvstartar festligheterna när föreningen Valshuset bjuder in till konsert och dans till sex stycken småländska storspelmän.
Läs mer...
Berättare på utflykt till sagornas land
180316
Berättat har människor gjort i alla tider. Om vardagens glädje och vedermödor, om gud och om märkliga väsen. Berättelsen är en resa i sig men i helgen tog en grupp studenter hjälp av en buss för att komma till sagans och sägnernas land.
Läs mer...
Fest kring domkyrkans orglar
180314
I Växjö domkyrka finns flera orglar. Mäktigast  är den stora läktarorgeln, en barockorgel med fasad från 1779 men med utbytt innanmäte. När kyrkan i helgen bjöd in till orgelfest kom också orglarna nere i kyrkorummet till användning.
Läs mer...
> Taggade elever bakom kulisserna på Bröderna Lejonhjärta (180314)
> Malin Broman gästar Växjö symfoniorkester (180311)
> Med en smak av Småland (180311)
> Mellan krav och frihet (180310)
> Mat för många sinnen (180309)
> Vårdcentral invigde nya och större lokaler (180308)
> Tankar kring mörker och ljus (180307)
> Skratt och allvar på biblioteket (180304)
> Smålandsoperan som entreprenörer (180304)
> När fotograferna lämnar jobbet (180303)

 
LEDAREN
Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass
Det är ju så när vi varit ute och rest, det är svårt att inte prata ...
Läs mer...
KULTUR & NÖJE
Taggade elever bakom kulisserna på Bröderna Lejonhjärta
En storslagen och berörande föreställning med fantastiska scenpres...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - mars 2018
Serieseger för Rottne, snöpligt cuputtåg för Öster, seger för HF-dam...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen