Tillbaka till startsidan
Söndag 27 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 2 november 2014
Michaela, en länk i kedjan
Metalltråd låter sig inte mätas med tumstock. Men med ett snöre går det bra.
Metalltråd låter sig inte mätas med tumstock. Men med ett snöre går det bra.
Efterhand som befolkningen började dricka kaffe blev kaffekannorna en viktig inkomstkälla för kopparslagarna.
Michaela Ivarsdotter är kopparslagarmästare och metallkonstnär. Som fjärde generationens kopparslagare arbetar hon vidare på en gedigen grund av kunskap och tradition. Men Michaela Ivarsdotter är också en länk i kedjan och lika viktiga som rötterna är frågan hur man ska kunna föra kunskapen och traditionerna vidare till kommande generationer.

Kopparslagaren Michaela Ivarsdotter har just flyttat sin kopparslagarverkstad från Väckelsång till Karlskrona. Än är inte allting på plats men utanför verkstadens dörr hänger skylten som i form av en kittel berättar att Fritiof Anderssons Kopparslageriaffär grundades 1893 i Vislanda.

– Företaget grundades av min farfars far. Skylten flyttade med mig från Vislanda till Väckelsång och nu hänger den här i Karlskrona, säger Michaela Ivarsdotter.

Skitigt jobb
Den nya verkstaden är nybyggd men ligger i en historisk miljö på en innergård i centrala Karlskrona.

– Det är en mer funktionell verkstad. Här finns en ässja med utsug. Jag behöver en ässja för att kunna värma metallerna och utsuget är bra för hälsan. Jag måste ha det rent omkring mig även om det är ett smutsigt jobb, säger hon.

Skimrande skönhet
Kanske är det någonstans här som hantverkets hemlighet gömmer sig. I spänningen mellan det handfasta, smutsiga arbetet med hammare och städ och den skimrande skönheten hos det färdiga resultatet av hantverkarens arbete. Till det kommer formspråket som ska samsas med traditioner och material men som är Michaela Ivarsdotters eget.

På golvet står de tunga kubbarna med sina speciella städ, ambultarna, som hålls på plats med träkilar. Överallt i hyllor och på bord ligger verktyg av olika slag. Saxarna som behövs för att klippa, passare, pennor och ritsar för att märka ut och så alla hammare i olika utförande som används för att forma och bearbeta metallen.

Dopträd
På en liten vagn mellan bänkar och städ står det Dopträd som Michaela Ivarsdotter just nu arbetar med till Vislanda kyrka.

– Det är första gången jag fått äran att göra något åt Vislanda kyrka men kyrkan har en plats i släktens tradition. Dopträdet är i mässing och det ska stå jämte dopfunten som gjorts av min far, Ivar Andersson, min farfar, Fritiof Andersson och min farbror Harald Andersson. I trädets grenar kommer det att hängas en dopduva i mässing för varje barn som döps under året...
 

TORE SJÖQVIST
Barnen tar ton

Barnkören, som vid första repetitionen består av Astrid Lindskog, Simon Berg, Ragnhild Holger, Emanuel Berg och Hedda Holgersson, tar sina första steg mot operascenen.

I sommar ger Smålandsoperan Bizets Carmen i Åseda Folkets park. Operan är förvisso ingen berättelse för barn. Men en barnkör är med och i veckan träffades de för en första repetition.
Läs mer...
Samspel och biologisk mångfald
180526
Den biologiska mångfaldens dag vill påminna oss om vårt beroende av fungerande ekosystem. Dagen uppmärksammas på många sätt. I Ormesberga en bit utanför Ör bjöd Jenny och Tobias Ivarsson in till en helg i mångfaldens tecken. Och nog bjöd dagarna på mångfald. Inte minst i småkrypens värld.

Läs mer...
Spännande sommarkonsert
180526
Om en dryg vecka kan man fira in sommaren med en spännande och varierad konsert i Växjö domkyrka. I centrum står den Zoltán Kodálys kraftfulla Psalmus hungaricus men konserten har också plats för mer somriga körklassiker.
Läs mer...
Om jakt och fiske i Älghult
180526
I samband med Uppvidinge natur- och kulturrunda öppnade Älghults hembygdsförening i helgen sommarens utställning. I år vänder föreningen blicken mot jakt och fiske.
Läs mer...
> I tidningspojkarnas värld (180525)
> Tonsatt målning (180524)
> Elever bjuder på triss i musik (180522)
> Mångsidig man firar 200 år (180519)
> Musikalisk utflykt i tid och rum (180518)
> Musica Vitae spelar Fanny på stan (180517)
> Lyfter fram handens kunskap (180513)
> Musiken växer ur dansen (180513)
> Sexton strängar lockar barnen att smaka på språket (180512)
> Textilt hantverk till lust och nytta (180511)

 
FAMILJ
Växjö firade den biologiska mångfalden
22 maj firas Den internationella dagen för biologisk mångfald, något...
Läs mer...
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen

Ta del av våra nya användarvillkor.

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.