Tillbaka till startsidan
Tisdag 16 januari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 2 november 2014
Michaela, en länk i kedjan
Metalltråd låter sig inte mätas med tumstock. Men med ett snöre går det bra.
Metalltråd låter sig inte mätas med tumstock. Men med ett snöre går det bra.
Efterhand som befolkningen började dricka kaffe blev kaffekannorna en viktig inkomstkälla för kopparslagarna.
Michaela Ivarsdotter är kopparslagarmästare och metallkonstnär. Som fjärde generationens kopparslagare arbetar hon vidare på en gedigen grund av kunskap och tradition. Men Michaela Ivarsdotter är också en länk i kedjan och lika viktiga som rötterna är frågan hur man ska kunna föra kunskapen och traditionerna vidare till kommande generationer.

Kopparslagaren Michaela Ivarsdotter har just flyttat sin kopparslagarverkstad från Väckelsång till Karlskrona. Än är inte allting på plats men utanför verkstadens dörr hänger skylten som i form av en kittel berättar att Fritiof Anderssons Kopparslageriaffär grundades 1893 i Vislanda.

– Företaget grundades av min farfars far. Skylten flyttade med mig från Vislanda till Väckelsång och nu hänger den här i Karlskrona, säger Michaela Ivarsdotter.

Skitigt jobb
Den nya verkstaden är nybyggd men ligger i en historisk miljö på en innergård i centrala Karlskrona.

– Det är en mer funktionell verkstad. Här finns en ässja med utsug. Jag behöver en ässja för att kunna värma metallerna och utsuget är bra för hälsan. Jag måste ha det rent omkring mig även om det är ett smutsigt jobb, säger hon.

Skimrande skönhet
Kanske är det någonstans här som hantverkets hemlighet gömmer sig. I spänningen mellan det handfasta, smutsiga arbetet med hammare och städ och den skimrande skönheten hos det färdiga resultatet av hantverkarens arbete. Till det kommer formspråket som ska samsas med traditioner och material men som är Michaela Ivarsdotters eget.

På golvet står de tunga kubbarna med sina speciella städ, ambultarna, som hålls på plats med träkilar. Överallt i hyllor och på bord ligger verktyg av olika slag. Saxarna som behövs för att klippa, passare, pennor och ritsar för att märka ut och så alla hammare i olika utförande som används för att forma och bearbeta metallen.

Dopträd
På en liten vagn mellan bänkar och städ står det Dopträd som Michaela Ivarsdotter just nu arbetar med till Vislanda kyrka.

– Det är första gången jag fått äran att göra något åt Vislanda kyrka men kyrkan har en plats i släktens tradition. Dopträdet är i mässing och det ska stå jämte dopfunten som gjorts av min far, Ivar Andersson, min farfar, Fritiof Andersson och min farbror Harald Andersson. I trädets grenar kommer det att hängas en dopduva i mässing för varje barn som döps under året...
 

TORE SJÖQVIST
Varierad jazzvår

Bronson B. Månsson kan, tillsammans med publiken, se fram emot en varierad jazzvår.

Under senaste säsongerna har samarbetet mellan Jazz i Växjö och Alvesta Jazz & Blues utökats. Tillsammans bjuder de två föreningarna i vår på ett varierat program presenterat på flera scener.
Läs mer...
Söker efter vinterns fåglar
180113
Att söka efter vinterns fåglar kan man göra av olika skäl. För sin egen vetgirighet och nöje eller för att öka kunskapen om fågelfaunan och därigenom också kring förändringar i den miljö vi alla ska leva i.
Läs mer...
Stark vårsäsong
180112
Imorgon, lördag, inleds Växjö teaterförenings vårsäsong med musikalen Bläck eller blod. Det blir starten på en vår fylld av scenkonst av många olika slag.
Läs mer...
Pompa och nyårsglädje
180107
Att Växjö symfoniorkester bjuder in till Nyårskonsert är tradition sedan länge. Som vanligt innehåller årets program på både pompa och sprudlande glädje. I morgon, lördag, fyller orkestern konserthuset två gånger om.
Läs mer...
> Kaninen flyttar till Liljevalchs (180106)
> Dans med många möten (180106)
> Tågcentralen skapar en värld i miniatyr (180105)
> Skapar spel från grunden (180103)
> Innehållsrikt i kort format (171230)
> Arne smider Rydaholmsalnen (171226)
> Smedhalvan som känner sig hel till slut (171225)
> Mycket mer än tomtar (171224)
> Kärleksbudskapet det centrala i Anders julfirande (171223)
> Firar jul i öppen gemenskap (171222)

 
LEDAREN
Är storhet vansinne?
Är det så att byggbolag - påhejade av kommunen - fått storhetsvansin...
Läs mer...
FAMILJ
Elin blev Årets Kronobergare 2017
P4 Kronobergs utmärkelse Årets Kronobergare är en uppskattad traditi...
Läs mer...
LEDAREN
Brott och straff
Vi får tingsrättens handlingar mejlade till oss i en strid ström. Mång...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen