Tillbaka till startsidan
Lördag 21 april 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 13 april 2018
Tjuv och polis
Ulf Sibner
 
Varje år stjäls det för fyra miljarder kronor ur svenska butiker. Organisationen Svensk Handel beräknar att det sker fyra brott i minuten riktade mot butiksnäringen. Men eftersom bara två (2) procent av alla dessa stölder polisanmäls så finns det en nu istället en spridd uppfattning om att denna typ av brottslighet minskar.
 
Enligt Svensk Handel handlar det om en ökning med 30 procent de senaste tre åren. En ICA-handlare i Sätra Centrum , utanför Stockholm, är en av få som fortfarande anmäler alla brott, men säger i en artikel på Svenskt Näringslivs webb att av de 50 brott som han anmälde under förra året var det endast tre som ledde till åtal. Vid flera av tillfällena när han själv gripit gärningsmän har han haft stöd av övervakningsfilmer. Men trots gripen misstänkt och bevis i form av filmer har utredningarna lagts ner.

Kanske inte
så konstigt att antalet anmälningar minskat och att allmänheten får uppfattningen att problemen också gör det. Det enda som ökar är butiksägares och deras anställdas förtroende för rättsväsendet. Och Svensk Handel pekar inte ut larmade poliser för det här.

Självklart finns det istället butiksägare och handelanställda som tar lagen i egna händer. Inte heller det är naturligtvis någon bra lösning på problemen. Risken är stor att de som jobbar i butikerna för att sälja varor och inte vakta dem, gör sig själva till gärningsmän och brottslingar till brottsoffer. I och för sig är väl många av stölderna enkla snatterier och efter avslöjandet får butiken tillbaka sina varor som passerar dörrarna utan att vara betalda och därmed låter sig nöjas.

Om samhällets brottsstatistik inte speglar verkligheten så har vi till slut ingen verklighet utan bara olika uppfattningar som står emot varandra. Att Svensk Handel nu - återigen - larmar blir aldrig till en sanning. De kommer aldrig att ingå i exempelvis kriminologers eller andra brottsforskares syn på saken. Förmodligen inte heller det faktum att många stölder också följs av verbala hot eller till och med fysiska hot.

En annan sak som försvårar för butiksägare och deras personal är att de heller aldrig kan avvisa personer i preventivt syfte utan problem. Kommer någon in på din tomt kan du avvisa vederbörande, kommer någon för nära din bil eller annan egendom kan du också agera. Men när det gäller butiker där småföretagare många gånger har hela sitt "aktiekapital" så betraktas de i princip som offentliga inrättningar. Något som exempelvis inte gäller banker eller andra kontor där det är fritt fram att godkänna kunden innan man öppnar dörren. En misstanke om att någon enbart är inne för att stjäla kan i en handvändning vändas till att butikspersonalen, inte bara misstänks för utan till och med åtalas för att ha diskriminerat någon.

ULF SIBNER
Växer ingen mossa på stenar som rullar

 

På senare tid har många saker hänt på det, sedan många år, omdiskuterade stationsområdet i Växjö. Första spadtaget till det gemensamma kommunhuset och resecentrum har tagits, och i går var det invigning på något så ovanligt som en tillfällig byggnad. Mer om det i artikeln här intill.
Läs mer...
Växjös skärgård
180406
Växjösjön, Trummen och de båda Bergundasjöarna får nu stor omvårdnad av kommunen under en fem- till åttaårsperiod. Läs mer om sommarens bottenbehandling i artikeln här intill.
Läs mer...
Sådan herre - sådan hund
180329
Som ni ser på artikeln här intill har jag i veckan varit och tagit en bild på Växjö nya djurklinik som nominerats för att blir bäst i landet. Jag är själv hundägare men aldrig varit där med den fyrbenta familjemedlemmen. Som tur är har denne sexårige Wachtel inte behövt så mycket veterinärvård genom åren.
Läs mer...
Utlämnande fakta
180323
Till hösten är det val i Sverige. Vad har vi egentligen att förvänta oss när det gäller riggade nyheter och anpassad information? Hur säkra kan vi vara på att uppgiven avsändare ligger bakom budskapet och vilken motståndskraft har våra riksdagspartier?
Läs mer...
> Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass (180316)
> Gubbe och keps men INGEN mössa i handen (180309)
> Är du möjligen en Mandelmann? (180302)
> Öl i ett mikroperspektiv (180223)
> En nåd att stilla bedja om (180216)
> Åt skogen är det (180209)
> Med två tomma händer (180202)
> Paradis - med eller utan skatteproblem (180126)
> Titta det snöar (180119)
> Är storhet vansinne? (180112)

 
LEDAREN
Växer ingen mossa på stenar som rullar
På senare tid har många saker hänt på det, sedan många år, omdiskutera...
Läs mer...
FAMILJ
Bejublad och välsignad cirkuskonst
Ute i Europa är cirkusgudstjänster ett vanligt fenomen men här i Sve...
Läs mer...
LEDAREN
Tjuv och polis
Varje år stjäls det för fyra miljarder kronor ur svenska butiker. Or...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen