Tillbaka till startsidan
Lördag 21 april 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 6 april 2018
Växjös skärgård
Ulf Sibner
 
Växjösjön, Trummen och de båda Bergundasjöarna får nu stor omvårdnad av kommunen under en fem- till åttaårsperiod. Läs mer om sommarens bottenbehandling i artikeln här intill.

Det finns olika anledningar till dessa projekt. Statens bidrag handlar om att förbättra kvaliteten på det vatten som rinner ut i haven. Kommunen har naturligtvis också liknande miljömål men också en bättre vattenkvalitet för våra upplevelser skull.

Att Trummen och Växjösjön - som idag ingår i våra stadsmiljöer - fått en bättre vattenkvalitet i form av bättre siktdjup och minskad algblomning blir därmed en viktig estetisk fråga. Och kring dessa, mest stadsnära, sjöar har också närvaron i form av rekreation ökat. Men sjöarnas förbättrade kvalitet har också bidragit till att intresset för bostadsbebyggelse ökat rejält. För ett antal år sedan var sjöarnas kvalitet så dåligt att få hade intresse vare sig för rekreation eller bebyggelse i deras närhet.

I naturliga sjöar fastläggs betydande mängder fosfor i bottnen. En stor del av fosforn binds då till naturligt förekommande mineral som järn, aluminium och kalcium. Genom dessa bindningar fungerar de flesta sjöar som naturliga reningsverk mot övergödning.

I Växjösjöarna och på många andra platser med omfattande övergödning har balansen mellan fosfor och fosforbindande ämnen störts. Det finns inte tillräckligt med fosforbindande ämnen i relation till mängden fosfor. Sjöbottnarna läcker därför oerhört stora mängder fosfor, särskilt under sommaren. Under en enda månad kan mer än 2000 kilo ren fosfor frigöras från botten av Södra Bergundasjön. Som jämförelse är tillförseln från uppströmsliggande sjöar, dagvatten, skogsbäckar med mera, knappt 400 kilo per år.

Så de miljoner som nu satsas på förbättrade vattenkvaliteter har alltså flera sidor av myntet. Därmed är nästa fråga vem eller vilka som kan, vill eller får öka närvaron vid och på sjöarna. I takt med att sjöarna blir mer attraktiva kommer dessa frågor att aktualiseras. Historiskt har det redan dykt upp en del saker där olika intressen kolliderat.

Båtlivet på
Växjösjön och Trummen är exempelvis fortfarande i stort sett noll. Men här lär säkert snart komma fram önskemål om att exploatera ytorna, såväl marknadsmässigt som genom ett utökat intresse för öppet vatten för rekreation. Södra- och norra Bergundasjön har en mer naturnära miljö omkring sig men även runt dessa sjöar börjar bostadsbebyggandet tränga sig på. Men också förbättrat fiske efter de åtgärder som gjorts ökar intresset.

Hur det ska bli med båtar och annat friluftsliv på och runt Växjös stadsnära sjöar - parallellt med miljöåtgärder - måste bli en prioriterad strategisk fråga för politikerna. Vad får vi göra och inte göra i dessa naturresurser i framtiden?

ULF SIBNER
Växer ingen mossa på stenar som rullar

 

På senare tid har många saker hänt på det, sedan många år, omdiskuterade stationsområdet i Växjö. Första spadtaget till det gemensamma kommunhuset och resecentrum har tagits, och i går var det invigning på något så ovanligt som en tillfällig byggnad. Mer om det i artikeln här intill.
Läs mer...
Tjuv och polis
180413
Varje år stjäls det för fyra miljarder kronor ur svenska butiker. Organisationen Svensk Handel beräknar att det sker fyra brott i minuten riktade mot butiksnäringen. Men eftersom bara två (2) procent av alla dessa stölder polisanmäls så finns det en nu istället en spridd uppfattning om att denna typ av brottslighet minskar.
Läs mer...
Sådan herre - sådan hund
180329
Som ni ser på artikeln här intill har jag i veckan varit och tagit en bild på Växjö nya djurklinik som nominerats för att blir bäst i landet. Jag är själv hundägare men aldrig varit där med den fyrbenta familjemedlemmen. Som tur är har denne sexårige Wachtel inte behövt så mycket veterinärvård genom åren.
Läs mer...
Utlämnande fakta
180323
Till hösten är det val i Sverige. Vad har vi egentligen att förvänta oss när det gäller riggade nyheter och anpassad information? Hur säkra kan vi vara på att uppgiven avsändare ligger bakom budskapet och vilken motståndskraft har våra riksdagspartier?
Läs mer...
> Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass (180316)
> Gubbe och keps men INGEN mössa i handen (180309)
> Är du möjligen en Mandelmann? (180302)
> Öl i ett mikroperspektiv (180223)
> En nåd att stilla bedja om (180216)
> Åt skogen är det (180209)
> Med två tomma händer (180202)
> Paradis - med eller utan skatteproblem (180126)
> Titta det snöar (180119)
> Är storhet vansinne? (180112)

 
LEDAREN
Växer ingen mossa på stenar som rullar
På senare tid har många saker hänt på det, sedan många år, omdiskutera...
Läs mer...
FAMILJ
Bejublad och välsignad cirkuskonst
Ute i Europa är cirkusgudstjänster ett vanligt fenomen men här i Sve...
Läs mer...
LEDAREN
Tjuv och polis
Varje år stjäls det för fyra miljarder kronor ur svenska butiker. Or...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen