Tillbaka till startsidan
Måndag 19 mars 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 2 mars 2018
Är du möjligen en Mandelmann?
Ulf Sibner
 
Mandelmanns gård eller Farmen på tv? Ja valet är mer än självklart för mig, även om jag måste erkänna att jag hade lite svårt i början för inte minst Gustav Mandelmann. Presentation kanske är överflödig, men för er som missat säsongerna som just slutat, så går det att titta ikapp på TV4-play. Kort presentation är annars att paret Gustav och Marie Mandelmann driver den ekologiska gården Djupadal på Österlen i Skåne. Något som gör dem självförsörjande. Nå, i och för sig tror jag att TV4 i rätt hög grad bidrar till försörjningen numera,men det är de värda tycker jag.

Det finns säkert en Mandelmann i många, även om dagens samhälle ibland verkar tala emot oss. I vår nuvarande, digital- och teknikstyrda, värld sticker tyvärr människor som Mandelmanns ut. Det de gör är på inte sätt unikt. Generationen som tog tillvara på allt som växte och gick att äta ligger inte så långt bort. Även om övergången till industritillverkad mat i form av halv- och helprodukter i mångt och mycket har tagit över.

Det som är spännande med Gustav och Marie Mandelmann är ändå att de vare sig är barn av landsbygden eller "gröna vågare" i den form som ofta skapat negativa bilder av att återerövra landsbygden. Vad jag förstår så är båda födda i Stockholm och han nästan färdig läkare innan projektet Mandelmanns gård startade. Så även om ersättning från tv-kanalen idag bidrar till självförsörjningen så har de ändå kämpat med det här i över tjugo år.

Många människor som flyttade till staden har ändå behållit lusten och glädjen i att odla. För dem som inte haft egna villaträdgårdar har möjligheten till en kolonilott funnits. Och i spåren av Växjös matmässa har nya idéer slagit rot, för att återknyta till ämnet. Stadsnära odling i det som kallas Eko-backen och andra projekt med närodlat har växt fram och i veckan presenterade Växjö kommun en ny plats på Bräde Udde där små odlingsföretag kan få testa sina produktions- och affärsidéer. Se en liten blänkare om detta till höger på denna sida.

Den presentationen och de här raderna skrivs dock en dag då tankarna kanske främst inte är går till sådd och odling. Vintern slog till lagom till att marknadsknallarna ska ställa till med vårmarknad i Växjö. Men ingen vinter i världen kan besegra almanackan och ljuset. Snart går, den inte allt för djupa, tjälen ur jorden och lockar oss åter till att smutsa ner naglarna i trädgårdslanden, på kolonilotterna eller kanske bara i balkonglådorna. Då kryper det kanske fram en Mandelmann i många av oss. Självförsörjande eller inte så finns det mycket positivt att uppleva i egenodlade livsmedel. Och lär gärna barn och barnbarn att mat inte bara är färdigrullade köttbullar, pizza och fiskpinnar.

ULF SIBNER
Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass

 

Det är ju så när vi varit ute och rest, det är svårt att inte prata eller skriva om det. Så därför blir det en reseberättelse denna gången, närmare bestämt om en tripp till USA. Målet var Nashville Tennessee. Ni vet staden dit artisten Jill Johnson släpat svenska artister i den populära tv-serien Jills veranda de senaste åren.
Läs mer...
Gubbe och keps men INGEN mössa i handen
180309
Som ni ser av artikeln här bredvid har jag varit till och från på ett seniorevent på sistone. Det har, ärligt talat två förklaringar. Jag ville gärna göra en artikel om eventet, Artur Ringart och News55, men jag ska inte sticka under stol med att dessa frågor också närmat sig mig på ett väldigt påtagligt sätt.
Läs mer...
Öl i ett mikroperspektiv
180223
Mikrotillverkarna av alkohol har på kort tid skapat fler än 2000 arbetstillfällen i Sverige enligt LRF, Lantbrukarnas Riksförbund. Och än har man inte sett något avtagande intresse, vare sig från dem eller organisationen Sveriges Mikrobryggerier. Ölbryggarna är de som ökar mest och omsätter cirka 1,5 miljarder och sysselsätter cirka 1700 personer.
Läs mer...
En nåd att stilla bedja om
180216
Uttalanden och synpunkter på Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om att få ha böneutrop vid sin moské har inte helt präglats av Vänliga veckan. Ibland kan jag tycka att ett vänligt, men bestämt, nej kunde räcka för dem som är emot. Gärna med en utvecklad debatt istället om varför det ska godkännas eller avslås.
Läs mer...
> Åt skogen är det (180209)
> Med två tomma händer (180202)
> Paradis - med eller utan skatteproblem (180126)
> Titta det snöar (180119)
> Är storhet vansinne? (180112)
> Brott och straff (180104)
> God, gott, granar och grannar (171222)
> Delad tid - dubbel glädje (171215)
> Ryktet om min död... (171208)
> Vad väntar du på? (171201)

 
LEDAREN
Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass
Det är ju så när vi varit ute och rest, det är svårt att inte prata ...
Läs mer...
KULTUR & NÖJE
Taggade elever bakom kulisserna på Bröderna Lejonhjärta
En storslagen och berörande föreställning med fantastiska scenpres...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - mars 2018
Serieseger för Rottne, snöpligt cuputtåg för Öster, seger för HF-dam...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen