Tillbaka till startsidan
Måndag 19 mars 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 23 februari 2018
Öl i ett mikroperspektiv
Ulf Sibner
 
Mikrotillverkarna av alkohol har på kort tid skapat fler än 2000 arbetstillfällen i Sverige enligt LRF, Lantbrukarnas Riksförbund. Och än har man inte sett något avtagande intresse, vare sig från dem eller organisationen Sveriges Mikrobryggerier. Ölbryggarna är de som ökar mest och omsätter cirka 1,5 miljarder och sysselsätter cirka 1700 personer.

Det betyder också att det inte bara handlar om människor som blir sina egna fritidsbryggare, det finns bara runt 550 alkoholdryckestillverkare i landet. Så många har anställt personal i en bransch som bara växt de senaste åren och idag sysselsätter cirka 2500 människor. Men det är också en bransch som stöter på motstånd från organisationer som ser restriktivt på konsumtionen men också från förespråkare till landets alkoholmonopol i form av Systembolaget. De senare erbjuder visserligen visst samarbete eftersom de naturligtvis behöver leverantörer men inte gärna ser på konkurrens i själva affärsledet. Däremot har tydligen EU-kommissionen en positiv inställning till denna "alternativa" konkurrent som mikrobryggerierna utgör.

Ingenting talar heller för att det främst är av ekonomiska skäl som den här verksamheten exploderat. Ungefär hälften av producenterna medger att lönsamheten är ganska dålig eller mycket dålig, medan resten svarar tvekande eller bara ganska god. Så frågan om vinnarna till slut inte blir de som tror på en bättre - och godare - dryckeskultur i det här landet.

Priserna på de små mikrobryggeriernas produkter blir av naturliga skäl högre än de "industriprocessade" och utgör därför inte den främsta faran för överkonsumtion av alkohol eller direkt missbruk. De som uppskattar öl för mer än alkoholen är överrens om att denna "tillväxt" innebär en flora av nya smaker tack vare dessa hantverkare. Liknande torde det vara för de som försöker att i liten skala framställa vin, även om Sveriges klimat inte är optimalt för den drycken.

För de som vill konsumera öl bara för alkoholens effekter finns fortfarande betydligt billigare alternativ på systembolagen, för att inte tala om den legala införseln som gärna blir illegal på en svart marknad. Jag tillhör själv dem som ibland tar en tur till tyska Puttgarden för att "storhandla". Men jag vill vara mycket tydlig med att det handlar om "eget bruk" och bruket är så pass måttligt att det räcker rätt länge. Själva resan ser jag många gånger som en utflykt men visst finns det pengar att tjäna, När det gäller starksprit är det ungefär halva priset, på öl är förtjänsten större än så. Men då handlar det alltså inte om att komma åt särskilt utvecklade smaker eller aromer i brygden.

Det som slår igenom vid denna "egenimport" är naturligtvis skatten. Det svenska processölet håller ändå tämligen hög klass och därför är det också populärt vid dessa resor. Det är på så sätt som långtradare efter långtradare kan frakta öl från Vårby till Puttgarden för att senare hämtas tillbaka i nya biltransporter. Det är inte särskilt miljövänligt och svårt att argumentera för i jämförelse med närproducerat.

Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass

 

Det är ju så när vi varit ute och rest, det är svårt att inte prata eller skriva om det. Så därför blir det en reseberättelse denna gången, närmare bestämt om en tripp till USA. Målet var Nashville Tennessee. Ni vet staden dit artisten Jill Johnson släpat svenska artister i den populära tv-serien Jills veranda de senaste åren.
Läs mer...
Gubbe och keps men INGEN mössa i handen
180309
Som ni ser av artikeln här bredvid har jag varit till och från på ett seniorevent på sistone. Det har, ärligt talat två förklaringar. Jag ville gärna göra en artikel om eventet, Artur Ringart och News55, men jag ska inte sticka under stol med att dessa frågor också närmat sig mig på ett väldigt påtagligt sätt.
Läs mer...
Är du möjligen en Mandelmann?
180302
Mandelmanns gård eller Farmen på tv? Ja valet är mer än självklart för mig, även om jag måste erkänna att jag hade lite svårt i början för inte minst Gustav Mandelmann. Presentation kanske är överflödig, men för er som missat säsongerna som just slutat, så går det att titta ikapp på TV4-play.
Läs mer...
En nåd att stilla bedja om
180216
Uttalanden och synpunkter på Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om att få ha böneutrop vid sin moské har inte helt präglats av Vänliga veckan. Ibland kan jag tycka att ett vänligt, men bestämt, nej kunde räcka för dem som är emot. Gärna med en utvecklad debatt istället om varför det ska godkännas eller avslås.
Läs mer...
> Åt skogen är det (180209)
> Med två tomma händer (180202)
> Paradis - med eller utan skatteproblem (180126)
> Titta det snöar (180119)
> Är storhet vansinne? (180112)
> Brott och straff (180104)
> God, gott, granar och grannar (171222)
> Delad tid - dubbel glädje (171215)
> Ryktet om min död... (171208)
> Vad väntar du på? (171201)

 
LEDAREN
Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass
Det är ju så när vi varit ute och rest, det är svårt att inte prata ...
Läs mer...
KULTUR & NÖJE
Taggade elever bakom kulisserna på Bröderna Lejonhjärta
En storslagen och berörande föreställning med fantastiska scenpres...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - mars 2018
Serieseger för Rottne, snöpligt cuputtåg för Öster, seger för HF-dam...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen