Tillbaka till startsidan
Måndag 19 mars 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 16 februari 2018
En nåd att stilla bedja om
Ulf Sibner
 
Uttalanden och synpunkter på Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om att få ha böneutrop vid sin moské har inte helt präglats av Vänliga veckan. Ibland kan jag tycka att ett vänligt, men bestämt, nej kunde räcka för dem som är emot. Gärna med en utvecklad debatt istället om varför det ska godkännas eller avslås.

Religionsfrihet i Sverige är en självklarhet men är den hotad om, i det här fallet muslimer, inte får dessa önskemål tillgodosedda? Religionsfrihet är nu en gång för alla också rätten att avstå religion. Eller till och med att helt slippa den för att hårddra det hela.

Inte heller ska den som inte blir direkt berörd i sin boendemiljö av böneutrop från moskén bortanför Araby, per automatik, vara bortom diskussionerna. Det står alla fritt att ha synpunkter på frågor av den här typen. Men - som vanligt i kommentarstrådar på sociala medier - så går det över styr. Det må vara Vänliga veckan eller inte.

Negativa synpunkter och till och med uttalat motstånd hamnar tyvärr dessutom i samma kloak. Och därför är det säkert många som avstår från att tycka. Eller rättare sagt det tycks men händer knyts i fickorna. En sak som många för övrigt tycker är typiskt svenskt.

Många av de som har betalt för att tycka och ta ställning har initialt tvekat att göra det. Politiker över lag hade inledningsvis svårt att formulera svar på medias frågor. Och då ska vi betänka att det inte var i avvaktan på några kostnadsaspekter eller dylikt. Valet är egentligen enkelt: påverkas religionsfriheten om vi säger nej? Och hur överensstämmer det med religionsfrihet att påverka andra människor?

I debattens kölvatten har också förekommit mer eller mindre konstiga jämförelser. Miljö- och hälsoskyddsinspektören skjuter ifrån sig med förklaringen att deras ställningstagande inte skiljer sig ifrån att godkänna glassbilen? Och eftersom de har fått tillstånd till sina "trudelutter" så har de svarat att om gränsvärden för "decibelutsläpp" hålls så är det OK.

I ärlighetens namn ska sägas att det inte är Miljö- och hälsoskyddsinspektörer som är svaren skyldiga och inte heller polisen. Tyvärr är det dessa båda instanser som stått i fokus. Frågan är självklart politisk, inom ramen för religionsfrihet och inte minst med klara ställningstaganden om hur betydelsefulla religionsfrågor är i integrationsdebatten.

Inte heller jämförelsen med klockringning i våra kyrkor går att bortse ifrån, även om den haltar en aning. Det är också en företeelse som begränsats i modern tid, även om det fortfarande förekommer. Men i mina öron är kyrkornas klockringning främst ett miljöljud, inte ett budskap. Men oavsett vad vi tänker och tycker så ska debatten hållas på en anständig nivå.

Även när det inte är Vänliga veckan.

ULF SIBNER
Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass

 

Det är ju så när vi varit ute och rest, det är svårt att inte prata eller skriva om det. Så därför blir det en reseberättelse denna gången, närmare bestämt om en tripp till USA. Målet var Nashville Tennessee. Ni vet staden dit artisten Jill Johnson släpat svenska artister i den populära tv-serien Jills veranda de senaste åren.
Läs mer...
Gubbe och keps men INGEN mössa i handen
180309
Som ni ser av artikeln här bredvid har jag varit till och från på ett seniorevent på sistone. Det har, ärligt talat två förklaringar. Jag ville gärna göra en artikel om eventet, Artur Ringart och News55, men jag ska inte sticka under stol med att dessa frågor också närmat sig mig på ett väldigt påtagligt sätt.
Läs mer...
Är du möjligen en Mandelmann?
180302
Mandelmanns gård eller Farmen på tv? Ja valet är mer än självklart för mig, även om jag måste erkänna att jag hade lite svårt i början för inte minst Gustav Mandelmann. Presentation kanske är överflödig, men för er som missat säsongerna som just slutat, så går det att titta ikapp på TV4-play.
Läs mer...
Öl i ett mikroperspektiv
180223
Mikrotillverkarna av alkohol har på kort tid skapat fler än 2000 arbetstillfällen i Sverige enligt LRF, Lantbrukarnas Riksförbund. Och än har man inte sett något avtagande intresse, vare sig från dem eller organisationen Sveriges Mikrobryggerier. Ölbryggarna är de som ökar mest och omsätter cirka 1,5 miljarder och sysselsätter cirka 1700 personer.
Läs mer...
> Åt skogen är det (180209)
> Med två tomma händer (180202)
> Paradis - med eller utan skatteproblem (180126)
> Titta det snöar (180119)
> Är storhet vansinne? (180112)
> Brott och straff (180104)
> God, gott, granar och grannar (171222)
> Delad tid - dubbel glädje (171215)
> Ryktet om min död... (171208)
> Vad väntar du på? (171201)

 
LEDAREN
Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass
Det är ju så när vi varit ute och rest, det är svårt att inte prata ...
Läs mer...
KULTUR & NÖJE
Taggade elever bakom kulisserna på Bröderna Lejonhjärta
En storslagen och berörande föreställning med fantastiska scenpres...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - mars 2018
Serieseger för Rottne, snöpligt cuputtåg för Öster, seger för HF-dam...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen