Tillbaka till startsidan
Lördag 26 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 9 februari 2018
Åt skogen är det
Ulf Sibner
 
Sjukdomar beroende på människors livsstil ökar lavinartat enligt flera rapporter. Det handlar om såväl fysiska som psykiska sjukdomstillstånd, ofta är stressrelaterat en benämning i diagnosen. Mest allvarligt är den dramatiska ökningen ibland barn och ungdomar.

En metod som forskare på Linnéuniversitet nu ska studera är vad skogen betyder för människors hälsa och välmående. Gemensamt ska forskare från skog- och träteknik och vårdvetenskap låta människor vistas i skogen för att se om hälsan blir bättre. Det första jag ser när jag sluter ögonen är ett helikopterperspektiv där forskningens små möss ersätts av vilsna och från början skräckslagna små människor som söker sina vägar mellan tuvor och granar. Att de med stressymptom på sikt kommer att må bättre kommer forskningen definitivt att visa. Det skulle jag kunna räkna ut med röv-n och en krita, som en god vän till mig brukar säga när det handlar om att imponeras av självklara forskningsresultat.

Hur som helst så känns det rätt att via en universitetsrapport få det bekräftat att många bör förändra sin livsstil för att må bättre, såväl barn, ungdomar som vuxna. Och detta även om det inte innebär att alla nödvändigtvis måste ut i skogen och lufsa. En total sådan omställning skulle väl dessutom innebära att vår natur skulle blir ordentligt tilltufsad. Det kan var och en konstatera bara genom att studera hur det ser ut i och kring våra anlagda promenadstråk i tätorterna. Även om befolkningstakten i städer, på landsbygdens bekostnad, under lång tid ökat så har det ändå mycket handlat om att "importera" landsbygdens gener. En gen som allt mer späds ut till det omvända, men är naturligtvis inte hela anledningen till dagens välståndssjukdomar. Inte heller människor som lever på landet är helt befriade från psykiska och stressrelaterade sjukdomar.

Att jag ser bilden av vilsekomna försöksobjekt - inga kaniner eller möss, utan människor alltså - är en händelse för många år sedan i skogarna mellan Rydaholm och Ryssby. På gården Fylleskog bodde på den tiden "kungamålaren" John-E Franzén som jag lärt känna. När jag körde förbi gården satt John-E med sitt stativ och målade landskap. På den tiden var han professor vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och brukade ta eleverna till Småland för realistisk landskapsmålning. Hans studenter hade nyligen gått in i de djupa smålandsskogarna med sina stafflier och professorn berättade för mig, som han uttryckte det, "hälften är snart tillbaka på fälten". Han hade rätt, den första som kom springande med staffli, palett och penslar under armarna var en ung tjej som skräckslaget sa; " jag vågar inte vara där inne, det känns som om träden anfaller mig".

Tyvärr har alltså den moderna människan allt mer ersatt rekreation i skogen med exempelvis "naturupplevelser" på våra köpcentra. Därifrån bärs det hem i överflöd av vad vi långt ifrån alltid behöver av mat, kläder och elektronik. Allt mer blir skogens främsta uppgift att suga i sig av dessa produkters miljönegativa rester. Det är inte bara sorgligt, det är oroväckande.

ULF SIBNER
Stålbadet

 

Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en blänkare; att jag i denna skulle berätta varför jag väljer att sluta jobba. När man uppnått lägsta pensionsåldern så är det i och för sig ganska naturligt. Men likt många andra kunde jag naturligtvis fortsatt om jag känt mig riktigt motiverad.
Läs mer...
Ingen trött valfångst
180511
Nu har jag inte så många tecken kvar att skriva. Detta är näst sista tidningen jag hjälper till att göra, nästa vecka blir min sista. Min tid som lönearbetande medborgare är över och snart - efter semestern - börjar även jag ta ut den del av lönen som avsatts under många år, alltså tjänstepension i kombination med den allmänna. Om mina sista rader för publicering därmed är gjorda står väl skrivet i stjärnorna. Jag hade lätt kunnat jobba lite till och nästa vecka kanske jag berättar varför jag inte gör det.
Läs mer...
Plikten framför allt
180504
Kungens farfar, Gustaf VI Adolf, hade som sitt valspråk - "Plikten framför allt". Hur vår nuvarande konung ser på plikten är mer oklart. Hans valspråk är ju "För Sverige - i tiden", mer anpassningsbart i takt med förändringar så klart.

Läs mer...
Gadda ihop sig
180427
Många färger för tatuerings och permanent makeup innehåller förbjudna ämnen som misstänks vara hälsofarliga, enligt en granskning av Läkemedelsverket. Totalt har 12 av 34 undersökta färger visat sig innehålla skadliga ämnen.
Läs mer...
> Växer ingen mossa på stenar som rullar (180420)
> Tjuv och polis (180413)
> Växjös skärgård (180406)
> Sådan herre - sådan hund (180329)
> Utlämnande fakta (180323)
> Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass (180316)
> Gubbe och keps men INGEN mössa i handen (180309)
> Är du möjligen en Mandelmann? (180302)
> Öl i ett mikroperspektiv (180223)
> En nåd att stilla bedja om (180216)

 
FAMILJ
Växjö firade den biologiska mångfalden
22 maj firas Den internationella dagen för biologisk mångfald, något...
Läs mer...
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen

Ta del av våra nya användarvillkor.

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.