Tillbaka till startsidan
Lördag 24 februari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 26 januari 2018
Paradis - med eller utan skatteproblem
Ulf Sibner
 
En del av boendet på planerade bostadsområdet Skärvet på Söder i Växjö vänder sig särskilt till äldre. Med små lägenheter, tänkt för barnlösa par eller ensamstående, med minimal arbetsinsats runt boendet och exempelvis nära till vårdcentral och annan service.

Men det finns också en helt annan kategori boende som stadigt växer för de som avslutat sitt yrkesliv nämligen pensionärslivet utomlands i sol och värme och i många fall med betydligt lägre skatter. För något år sedan räknade man med att långt fler än 120000 svenska pensionärer kvitterade ut sina pensioner i, ofta varmare klimat än hemma i Sverige. Och siffran stiger stadigt enligt Skatteverket och SCB:s statistik.

Kombinationen sol och värme och lägre skatter är självklart lockande men det finns så klart nackdelar. Regelverket är inte inläst på en förmiddag och kan upplevas ha fällor som gör att långt ifrån alla människor har lust att bryta upp. Barn och barnbarn kommer längre bort ifrån vardagen och detsamma gäller naturligtvis vänner som inte har, eller har lust att göra detsamma. Men å andra sidan så blir ofta boendet i solen organiserat i svenska föreningar och annat som gör att vänkretsen ökar.

Tveklöst är det så att skatten blir lägre men regelverket är alltså inte helt enkelt. I stora drag gäller dock att man ska bo stadigvarande utomlands i minst sex månader, man får inte fortsätta att äga fastighet i Sverige tänkt för året runt boende och sedan gäller det naturligtvis att se över vad som gäller vid sjukdom eller olycksfall. Men äga en lägenhet eller ett hus i Spanien eller Portugal och hyra ett torp i Småland för sommar- och julveckor är inget problem. För "välpensionerade" människor som haft höga inkomster kan det lätta handla om flera hundratusen kronor mer att förgylla livet med.

De flesta pensioner som betalas ut till utlandet är dock till våra grannländer där Finland är störst. Men även i länder typ inom det forna Jugoslavien, varifrån många invandrade hit som arbetskraft, har idag svenska pensionärer. Det är ju samma beteende som när svenskfödda återvänder till sina hemtrakter efter avslutad gärning i exempelvis våra storstäder.

Men trots mer sol med varmare dagar och nätter och mer pension över i plånboken, så är det så att minimal rörlighet i vårt boende är det som lockar de allra flesta. För dem kan säkert områden som exempelvis Skärvet vara ett alternativ. Reavinsten vid försäljning, efter 30-40 år, av en fastighetsförsäljning i exempelvis någon av Växjös stadsdelar, brukar dessutom räcka långt när det ska köpas centralt nyproducerade lägenheter.

ULF SIBNER
Öl i ett mikroperspektiv

 

Mikrotillverkarna av alkohol har på kort tid skapat fler än 2000 arbetstillfällen i Sverige enligt LRF, Lantbrukarnas Riksförbund. Och än har man inte sett något avtagande intresse, vare sig från dem eller organisationen Sveriges Mikrobryggerier. Ölbryggarna är de som ökar mest och omsätter cirka 1,5 miljarder och sysselsätter cirka 1700 personer.
Läs mer...
En nåd att stilla bedja om
180216
Uttalanden och synpunkter på Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om att få ha böneutrop vid sin moské har inte helt präglats av Vänliga veckan. Ibland kan jag tycka att ett vänligt, men bestämt, nej kunde räcka för dem som är emot. Gärna med en utvecklad debatt istället om varför det ska godkännas eller avslås.
Läs mer...
Åt skogen är det
180209
Sjukdomar beroende på människors livsstil ökar lavinartat enligt flera rapporter. Det handlar om såväl fysiska som psykiska sjukdomstillstånd, ofta är stressrelaterat en benämning i diagnosen. Mest allvarligt är den dramatiska ökningen ibland barn och ungdomar.
Läs mer...
Med två tomma händer
180202
Det skulle vara svårt att inte skriva några rader om Ingvar Kamprads bortgång i dessa dagar. Få människor har gjort sånt avtryck som han, inte bara bland folk i Älmhult eller Agunnaryd utan av människor i hela världen.

Läs mer...
> Titta det snöar (180119)
> Är storhet vansinne? (180112)
> Brott och straff (180104)
> God, gott, granar och grannar (171222)
> Delad tid - dubbel glädje (171215)
> Ryktet om min död... (171208)
> Vad väntar du på? (171201)
> Nu är det spikat - men inte byggt (171124)
> Med plats längst bak i kön (171117)
> Lejonkungar (171110)

 
LEDAREN
Öl i ett mikroperspektiv
Mikrotillverkarna av alkohol har på kort tid skapat fler än 2000 arb...
Läs mer...
FAMILJ
Countrydrottning med rosa skimmer
Växjös egen rosaskimrande dansbands- och countrydrottning Mona G gäs...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - februari 2018
Cupkryss för Öster, Alvestaseger mot Rögle och mängder av Åryd Cup i...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen