Tillbaka till startsidan
Söndag 27 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 19 januari 2018
Titta det snöar
Ulf Sibner
 
Det står allt mer klart att snö på våra breddgrader har blivit något exotiskt, till och med på vintern. Även om just exotiskt kanske är fel synonym för det ska väl användas vid främst tropiska jämförelser.

När SMHI ser ett snöfall på väg in över Småland så utfärdas numera varning fast det egentligen är helt normalt väder på gång. Och inte minst vi inom media går igång på alla cylindrar. I tisdags morse hade exempelvis lokalradion utlyst någon form av lyssnarkontakt där man kunde berätta vad sysselsättningen skulle vara i snön. En lyssnare tänkte gå ut med hunden och tänka sig att hen var på polarexpedition!

Hallå! Det är vanligt vinterväder, skiten ska skottas undan för att komma fram och självklart ska vi ta det lugnt exempelvis i trafiken. Men att göra det till närmast något utomjordiskt börjar bli smått löjligt. Snö på senvår eller sommar däremot är mer ovanligt. Själv minns jag väl den 14 juni 1982 när Småland vaknade upp till ett snötäcke på flera centimeter. Jag körde förbi Helgasjön där det sommarvarma vattnet ångade i kontakt med den kalla snön.

I och för sig är det kanske ändå inte så konstigt. Vintrarna är mer snöfattiga än tidigare. För oss, födda före cirka 1970-talet är fortfarande minnet av vintern just snö och is. Många yngre människor minns inte, och kommer kanske aldrig att minnas sina vintrar så.

Visste ni förresten, på tal om snö, att det forskas på ämnet? Forskare vid Luleå tekniska universitet - svårt kanske att forska i Malmö - upptäckte så sent som i slutet av förra året en ny sorts snöflinga. Skolans snöakademi gjorde upptäckten när de testade om det gick att röntga snö med vanlig röntgenutrustning. Tanken var egentligen att de skulle undersöka mer mekaniska funktioner i snö och de letade inte efter någon ny snöflinga.

Det finns olika former på snöflingor och alla har till viss del olika form. Men generellt finn det de som är platta stjärnlika och de lite mer spetsiga cylinderformade. Den nya upptäckten är en kombination av de båda, berättar professor Johan Casselgren vid universitetet. Den "nya" är formad som en stjärna, men med ett djup och ett rör rakt igenom. Kanske just en sådan har dansat ner på din näsa i veckan som gått.

ULF SIBNER
Stålbadet

 

Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en blänkare; att jag i denna skulle berätta varför jag väljer att sluta jobba. När man uppnått lägsta pensionsåldern så är det i och för sig ganska naturligt. Men likt många andra kunde jag naturligtvis fortsatt om jag känt mig riktigt motiverad.
Läs mer...
Ingen trött valfångst
180511
Nu har jag inte så många tecken kvar att skriva. Detta är näst sista tidningen jag hjälper till att göra, nästa vecka blir min sista. Min tid som lönearbetande medborgare är över och snart - efter semestern - börjar även jag ta ut den del av lönen som avsatts under många år, alltså tjänstepension i kombination med den allmänna. Om mina sista rader för publicering därmed är gjorda står väl skrivet i stjärnorna. Jag hade lätt kunnat jobba lite till och nästa vecka kanske jag berättar varför jag inte gör det.
Läs mer...
Plikten framför allt
180504
Kungens farfar, Gustaf VI Adolf, hade som sitt valspråk - "Plikten framför allt". Hur vår nuvarande konung ser på plikten är mer oklart. Hans valspråk är ju "För Sverige - i tiden", mer anpassningsbart i takt med förändringar så klart.

Läs mer...
Gadda ihop sig
180427
Många färger för tatuerings och permanent makeup innehåller förbjudna ämnen som misstänks vara hälsofarliga, enligt en granskning av Läkemedelsverket. Totalt har 12 av 34 undersökta färger visat sig innehålla skadliga ämnen.
Läs mer...
> Växer ingen mossa på stenar som rullar (180420)
> Tjuv och polis (180413)
> Växjös skärgård (180406)
> Sådan herre - sådan hund (180329)
> Utlämnande fakta (180323)
> Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass (180316)
> Gubbe och keps men INGEN mössa i handen (180309)
> Är du möjligen en Mandelmann? (180302)
> Öl i ett mikroperspektiv (180223)
> En nåd att stilla bedja om (180216)

 
FAMILJ
Växjö firade den biologiska mångfalden
22 maj firas Den internationella dagen för biologisk mångfald, något...
Läs mer...
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen

Ta del av våra nya användarvillkor.

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.