Tillbaka till startsidan
Tisdag 16 januari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 12 januari 2018
Är storhet vansinne?
Ulf Sibner
 
Är det så att byggbolag - påhejade av kommunen - fått storhetsvansinne? Eller är det så här det ska se ut när en stad växer kraftigt?

Det finns de som tycker det förra, I debattartiklar och inlägg på sociala medier använder de sig ibland av begreppet "storhetsvansinne". Det må gälla pågående byggnationerna av Icon-fastigheten vid Vida Arena, eller höghuset som Kärnhem bygger på Solberget. Där gamla vattentornet låg. Växjö kommuns majoritet har ju också beslutat om ett nytt, i mångas tycke gigantiskt, kombinerat stadshus och resecentrum. Allt detta innan svallvågorna av debatten om World Trade Center ens har hunnit ebba ut.

Att Växjö växer är ingen nyhet. Folkmängden har ökat under ett stort antal år, mycket beroende på att nya arbetstillfällen skapats. Ofta inom moderna och morgondagens branscher och Växjö har många år på nacken med tillväxt inom IT-sektorn.

Men det som nu händer är ett ökat intresse av förtätning av staden. Jag kommer ihåg att vi på redaktionerna redan på 1990-talet beskrev viljan till en förtätning av staden för att tillgodose bostadsbehoven. Förespråkare framhåller ofta att det ur miljösynpunkt är positivt att bygga på höjden istället för att anlägga bostadsområden allt längre från centrum. Byggherrarna får naturligtvis också mer för pengen per kvadratmeter. Men allt går inte som på räls.

Efterfrågan på kontorslokaler i centrum är inte glödhet. Nya områden, som Arenastaden och Universitetsområdet är idag väl så populärt som att etablera sig i city. Och om det då vänder så handlar det väl om en framtid och efterfrågan där folk gärna bor i city och jobbar i ytterområdena. Inte heller det någon särskilt erfarenhet då den förra ekonomin, som främst vilade i stora industrikomplex etablerades externt från city.

När det gäller att förespråka en förtätning så var miljöargumenten ofta att färre skulle behöva åka kollektivt, eller ännu värre köra privata bilar, långa stäckor från bostad till arbetsplats. Bland miljösjälen för förtätning. att bygga ihop centrumbyggnader och gärna bygga på höjden, finns också argumenten att inte ta bort naturvärdiga åker- eller skogsmarker. Men den diskussionen har mest funnits i exempelvis skånska städers tillväxt och inte varit lika aktuell för Växjös del. Även om det naturligtvis funnits motstånd också mot att områden närmare friluftsområdet Bokhultet naggas i kanten.

Som debatten visar så blir aldrig alla nöjda. Själv tycker jag att det är lite häftigt att se de höga husen växa upp. Men än så länge ligger de utspridda lite här och där och vi har långt kvar innan vi kan skönja en siluett värdigt namnet "Växjö down town".

ULF SIBNER
Brott och straff

 

Vi får tingsrättens handlingar mejlade till oss i en strid ström. Många vet för övrigt inte att mycket är offentliga handlingar som vem som helst kan begära ut. I december var det påtagligt hur många ärenden som lades ner. Man fick en känsla av att det "städades" i högarna hos polis, åklagare och tingsrätt. Handlingen som upprättas då brukar ofta rubriceras "ärendet nedlagt, nu föremål för avskrivning, brott kan inte styrkas".

Läs mer...
God, gott, granar och grannar
171222
Nu kommer årets sista nummer av Växjöbladet/Kronobergaren. Som vanligt slår vi ihop årets sista veckor till ett dubbelnummer. Det betyder att det finns både jul- och nyårshelgens tv-tablåer, lite extra korsord men inte minst extra läsning.
Läs mer...
Delad tid - dubbel glädje
171215
Frågan om en höjning av pensionsåldern har ju stötts och blötts länge. Nu lär ju en majoritet av riksdagen vara överrens om att ingen ska kunna ta ut allmän pension före 63 års ålder. En höjning med två år från dagens 62-årsgräns, oklart om när det kommer att börja gälla. Själv har jag hunnit passera både den gamla och då nya gränsen så jag berörs inte. Men det finns en hel del saker med rätten till pension som inte går att blunda för.
Läs mer...
Ryktet om min död...
171208
Ikeas grundare, Ingvar Kamprad, dödförklarades ju av SR:s Ekoredaktion i förra veckan. Ja eller rättare sagt, inte dödförklarades. Men de publicerade material som ligger klart inför att det skulle kunna hända. Bara det att det finns färdigt material att publicera tycker många är osmakligt. Men att det gör det är inte så konstigt och speciellt inte när det gäller en känd och inte minst omtyckt person som snart är 92 år.
Läs mer...
> Vad väntar du på? (171201)
> Nu är det spikat - men inte byggt (171124)
> Med plats längst bak i kön (171117)
> Lejonkungar (171110)
> Stadens nya paradgata? (171103)
> Spel med höga insatser (171027)
> Inga undantag - med regler (171020)
> Plats för mindre plast (171013)
> Vad är längtan värd? (171006)
> En historia med spänning (170929)

 
LEDAREN
Är storhet vansinne?
Är det så att byggbolag - påhejade av kommunen - fått storhetsvansin...
Läs mer...
FAMILJ
Elin blev Årets Kronobergare 2017
P4 Kronobergs utmärkelse Årets Kronobergare är en uppskattad traditi...
Läs mer...
LEDAREN
Brott och straff
Vi får tingsrättens handlingar mejlade till oss i en strid ström. Mång...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen