Tillbaka till startsidan
Lördag 24 mars 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 12 januari 2018
Är storhet vansinne?
Ulf Sibner
 
Är det så att byggbolag - påhejade av kommunen - fått storhetsvansinne? Eller är det så här det ska se ut när en stad växer kraftigt?

Det finns de som tycker det förra, I debattartiklar och inlägg på sociala medier använder de sig ibland av begreppet "storhetsvansinne". Det må gälla pågående byggnationerna av Icon-fastigheten vid Vida Arena, eller höghuset som Kärnhem bygger på Solberget. Där gamla vattentornet låg. Växjö kommuns majoritet har ju också beslutat om ett nytt, i mångas tycke gigantiskt, kombinerat stadshus och resecentrum. Allt detta innan svallvågorna av debatten om World Trade Center ens har hunnit ebba ut.

Att Växjö växer är ingen nyhet. Folkmängden har ökat under ett stort antal år, mycket beroende på att nya arbetstillfällen skapats. Ofta inom moderna och morgondagens branscher och Växjö har många år på nacken med tillväxt inom IT-sektorn.

Men det som nu händer är ett ökat intresse av förtätning av staden. Jag kommer ihåg att vi på redaktionerna redan på 1990-talet beskrev viljan till en förtätning av staden för att tillgodose bostadsbehoven. Förespråkare framhåller ofta att det ur miljösynpunkt är positivt att bygga på höjden istället för att anlägga bostadsområden allt längre från centrum. Byggherrarna får naturligtvis också mer för pengen per kvadratmeter. Men allt går inte som på räls.

Efterfrågan på kontorslokaler i centrum är inte glödhet. Nya områden, som Arenastaden och Universitetsområdet är idag väl så populärt som att etablera sig i city. Och om det då vänder så handlar det väl om en framtid och efterfrågan där folk gärna bor i city och jobbar i ytterområdena. Inte heller det någon särskilt erfarenhet då den förra ekonomin, som främst vilade i stora industrikomplex etablerades externt från city.

När det gäller att förespråka en förtätning så var miljöargumenten ofta att färre skulle behöva åka kollektivt, eller ännu värre köra privata bilar, långa stäckor från bostad till arbetsplats. Bland miljösjälen för förtätning. att bygga ihop centrumbyggnader och gärna bygga på höjden, finns också argumenten att inte ta bort naturvärdiga åker- eller skogsmarker. Men den diskussionen har mest funnits i exempelvis skånska städers tillväxt och inte varit lika aktuell för Växjös del. Även om det naturligtvis funnits motstånd också mot att områden närmare friluftsområdet Bokhultet naggas i kanten.

Som debatten visar så blir aldrig alla nöjda. Själv tycker jag att det är lite häftigt att se de höga husen växa upp. Men än så länge ligger de utspridda lite här och där och vi har långt kvar innan vi kan skönja en siluett värdigt namnet "Växjö down town".

ULF SIBNER
Utlämnande fakta

 

Till hösten är det val i Sverige. Vad har vi egentligen att förvänta oss när det gäller riggade nyheter och anpassad information? Hur säkra kan vi vara på att uppgiven avsändare ligger bakom budskapet och vilken motståndskraft har våra riksdagspartier?
Läs mer...
Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass
180316
Det är ju så när vi varit ute och rest, det är svårt att inte prata eller skriva om det. Så därför blir det en reseberättelse denna gången, närmare bestämt om en tripp till USA. Målet var Nashville Tennessee. Ni vet staden dit artisten Jill Johnson släpat svenska artister i den populära tv-serien Jills veranda de senaste åren.
Läs mer...
Gubbe och keps men INGEN mössa i handen
180309
Som ni ser av artikeln här bredvid har jag varit till och från på ett seniorevent på sistone. Det har, ärligt talat två förklaringar. Jag ville gärna göra en artikel om eventet, Artur Ringart och News55, men jag ska inte sticka under stol med att dessa frågor också närmat sig mig på ett väldigt påtagligt sätt.
Läs mer...
Är du möjligen en Mandelmann?
180302
Mandelmanns gård eller Farmen på tv? Ja valet är mer än självklart för mig, även om jag måste erkänna att jag hade lite svårt i början för inte minst Gustav Mandelmann. Presentation kanske är överflödig, men för er som missat säsongerna som just slutat, så går det att titta ikapp på TV4-play.
Läs mer...
> Öl i ett mikroperspektiv (180223)
> En nåd att stilla bedja om (180216)
> Åt skogen är det (180209)
> Med två tomma händer (180202)
> Paradis - med eller utan skatteproblem (180126)
> Titta det snöar (180119)
> Brott och straff (180104)
> God, gott, granar och grannar (171222)
> Delad tid - dubbel glädje (171215)
> Ryktet om min död... (171208)

 
LEDAREN
Utlämnande fakta
Till hösten är det val i Sverige. Vad har vi egentligen att förvänta...
Läs mer...
FAMILJ
Studenter höjde den politiska temperaturen inför valet
I höst är det som bekant val och den politiska temperaturen börjar s...
Läs mer...
LEDAREN
Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass
Det är ju så när vi varit ute och rest, det är svårt att inte prata ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen