Tillbaka till startsidan
Lördag 20 januari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 4 januari 2018
Brott och straff
Ulf Sibner
 
Vi får tingsrättens handlingar mejlade till oss i en strid ström. Många vet för övrigt inte att mycket är offentliga handlingar som vem som helst kan begära ut. I december var det påtagligt hur många ärenden som lades ner. Man fick en känsla av att det "städades" i högarna hos polis, åklagare och tingsrätt. Handlingen som upprättas då brukar ofta rubriceras "ärendet nedlagt, nu föremål för avskrivning, brott kan inte styrkas".

Det finns säkert flera bakomliggande förklaringar. Men många gånger verkar åklagaren konstatera att polisens förundersökning inte håller tillräckligt hög kvalitet för en fällande dom. Oftast är det just åklagaren själv som är förundersökningsledare men självklart beroende av vilka resurser polisen har. Det har skrivit och debatterat mycket om vår polismyndighet från högsta ledning ner till enskilda polisers brist på kompetens eller resurser. Ingen har någon självklar eller enkel lösning och vi som utomstående som tar del av informationen blir ofta förvånade. Men vi har all anledning att bli oroade. För oavsett vilka siffror kriminologer eller andra forskare på brott och brottsbekämpning presenterar, så ser vi att framförallt den mycket grova gängkriminaliteten, ofta med dödligt våld, ökar.

Det debatteras om hur speciellt utpekade områden, varav Växjös Araby är ett, kan hanteras av polis och juridik eller inte. Att de inte fullt ut kan övervakas dygnets alla timmar, oavsett antalet poliser, är självklart. Men däremot förnekas det med emfas att något av dessa områden är vad som brukar kallas en "no go zone". Det vill säga att kriminaliteten där är så hög och allvarlig att till och med polisen undviker dem. Att räddningstjänst och ambulans inte alltid utför tjänster där utan polisskydd är dock belagt. På senare tid har även sjukvård och kommunal hemtjänst uppmärksammat hot och oro de utsätts för där.

Lag och ordning är en demokratins hörnpelare.  I år är det valår och räkna med att frågan kommer att stå högt på listan. Inte minst eftersom den är så intimt sammankopplad med våra trygghetsfrågor. Och oavsett hur det går med att fler eller färre brott klaras upp, så önskar vi alla uppleva en hög känsla av att inte behöva utsättas, eller ens riskera det.

Därför behövs det fler poliser och att yrket reformeras i grunden. Ett sådant är lönen som färdigutbildad polis. Ett annat kanske skulle vara positiva locktoner, såväl ekonomiska som statusskapande, redan under utbildningen. Att vi sedan måste ta erfarna poliser ur tjänst för att utbilda på polishögskolorna är en negativ nödvändighet. Så är det ju med alla yrkesutbildningar, men en investering för framtiden.

Fast allra mest behövs nog en dynamisk omorganisation denna gång. Inte baserad på vilken chef som ska sitta var utan inriktad på vad de poliser vi har ska göra. Det finns massor med uppdrag som kan ses över eller rensas bort. Handräckning åt vissa myndigheter till exempel där det ibland handlar om rena daltandet eller skyddsuppdrag som kan och bör utföras och betalas av skyddsobjektet själv. Rätt till mer kameraövervakning är en annan. När vi nu utbildar nya poliser ska de stoppa grov brottslighet och inte utföra ärenden.

ULF SIBNER
Titta det snöar

 

Det står allt mer klart att snö på våra breddgrader har blivit något exotiskt, till och med på vintern. Även om just exotiskt kanske är fel synonym för det ska väl användas vid främst tropiska jämförelser.

Läs mer...
Är storhet vansinne?
180112
Är det så att byggbolag - påhejade av kommunen - fått storhetsvansinne? Eller är det så här det ska se ut när en stad växer kraftigt?

Läs mer...
God, gott, granar och grannar
171222
Nu kommer årets sista nummer av Växjöbladet/Kronobergaren. Som vanligt slår vi ihop årets sista veckor till ett dubbelnummer. Det betyder att det finns både jul- och nyårshelgens tv-tablåer, lite extra korsord men inte minst extra läsning.
Läs mer...
Delad tid - dubbel glädje
171215
Frågan om en höjning av pensionsåldern har ju stötts och blötts länge. Nu lär ju en majoritet av riksdagen vara överrens om att ingen ska kunna ta ut allmän pension före 63 års ålder. En höjning med två år från dagens 62-årsgräns, oklart om när det kommer att börja gälla. Själv har jag hunnit passera både den gamla och då nya gränsen så jag berörs inte. Men det finns en hel del saker med rätten till pension som inte går att blunda för.
Läs mer...
> Ryktet om min död... (171208)
> Vad väntar du på? (171201)
> Nu är det spikat - men inte byggt (171124)
> Med plats längst bak i kön (171117)
> Lejonkungar (171110)
> Stadens nya paradgata? (171103)
> Spel med höga insatser (171027)
> Inga undantag - med regler (171020)
> Plats för mindre plast (171013)
> Vad är längtan värd? (171006)

 
LEDAREN
Titta det snöar
Det står allt mer klart att snö på våra breddgrader har blivit något ...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - januari 2018
Alvestatriumf i U16-SMkvalet, klättring och biljard i veckans sportgal...
Läs mer...
FAMILJ
Bakom kulisserna på Växjörevyn
Växjörevyn med Nils Åkesson i spetsen lockar sin vana troget fram ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen