Tillbaka till startsidan
Lördag 24 mars 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 22 december 2017
God, gott, granar och grannar
Ulf Sibner
 
Nu kommer årets sista nummer av Växjöbladet/Kronobergaren. Som vanligt slår vi ihop årets sista veckor till ett dubbelnummer. Det betyder att det finns både jul- och nyårshelgens tv-tablåer, lite extra korsord men inte minst extra läsning. Hinner ni inte med allt så här dagarna före jul så är alltså årets sista nummer väl värd att spara i närhet av tv-soffa eller läsfåtölj. Min lilla, men fantastiska redaktion, måste också få lite andrum mellan helgerna men den 5 januari är vi tillbaka igen med nya krafter.

Trots att julen är vår mesta tradition så är ingen jul den andra lik. Många kan räkna in samma antal släkt och vänner men det finns också familjer där en stol eller flera står tomma. Föräldrar som delat på sig kanske bara har barnen vartannat år, mannen eller kvinnan som såg lite trötta ut förra julen kanske inte längre är med oss men den största skillnaden är ändå att det verkar som om allt fler kan tänka sig alternativt julfirande, på många olika sätt. Resor till fjällen eller varma länder över jul- och nyårshelger verkar bara öka. Men även alternativt firande i bemärkelsen hjälpa och stötta människor som inte har anhöriga att fira med, eller inte kraft eller möjlighet att ta tag i sina problem, är ett alternativ som också ökar.

Det viktigaste är ändå att inte ''skriva andra på näsan'' hur vi ska göra eller inte. Välgörenhetsorganisationer har kampanjat om att skänka pengar till de som bättre behöver det istället för att köpa presenter. En fin handling men ska därför inte vara bättre än att skämma bort barnen om vi kan. I veckan publicerade en kvällstidning en story om en mamma som köpt runt 300 julklappar till sina barn. Hon möttes naturligtvis av avsky i kommentarsfälten, eller ''pissrännorna'' som de också kallas, när grejen hamnade i sociala medier. Jag köper hennes förklaring; ''jag har tjänat ihop till varje julklapp själv, jag gör vad jag vill med mina pengar''. Det verkar nu för tiden mest populärt att ha synpunkter på andra men blunda inför sina egna tillkortakommanden.

I jul kommer runt tre miljoner julgranar att bäras in i svenska hem. Enligt Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) är vår tradition med vanliga granar årets mest miljövänliga insats. Våra cirka tre miljoner julgranar binder nio miljoner kol i de svenska hemmen i jul, omräknat till växthusgas blir det 33 miljoner kilo koldioxid. Nu har jag inte koll på varför de inte gjort det även om de stått kvar i skogen. Men det låter ju bra och sedan ska de samlas in och eldas upp för ännu bättre miljöanvändning. Det gör jag. I somras tog jag till och med grannens gran till tippen äntligen.

På tal om grannar så har Svensk Fastighetsförmedling tagit reda på vilka som skulle vara våra favoritgrannar. Leif GW Persson och Mia Skäringer kom i topp. Verkliga personligheter och det mest spännande vore kanske att uppleva om de båda i sin tur skulle bo grannar. Grannsämja är viktig, dem träffar du många gånger mer ofta än släkten.

God Jul och Gott nytt år på er.


ULF SIBNER
Utlämnande fakta

 

Till hösten är det val i Sverige. Vad har vi egentligen att förvänta oss när det gäller riggade nyheter och anpassad information? Hur säkra kan vi vara på att uppgiven avsändare ligger bakom budskapet och vilken motståndskraft har våra riksdagspartier?
Läs mer...
Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass
180316
Det är ju så när vi varit ute och rest, det är svårt att inte prata eller skriva om det. Så därför blir det en reseberättelse denna gången, närmare bestämt om en tripp till USA. Målet var Nashville Tennessee. Ni vet staden dit artisten Jill Johnson släpat svenska artister i den populära tv-serien Jills veranda de senaste åren.
Läs mer...
Gubbe och keps men INGEN mössa i handen
180309
Som ni ser av artikeln här bredvid har jag varit till och från på ett seniorevent på sistone. Det har, ärligt talat två förklaringar. Jag ville gärna göra en artikel om eventet, Artur Ringart och News55, men jag ska inte sticka under stol med att dessa frågor också närmat sig mig på ett väldigt påtagligt sätt.
Läs mer...
Är du möjligen en Mandelmann?
180302
Mandelmanns gård eller Farmen på tv? Ja valet är mer än självklart för mig, även om jag måste erkänna att jag hade lite svårt i början för inte minst Gustav Mandelmann. Presentation kanske är överflödig, men för er som missat säsongerna som just slutat, så går det att titta ikapp på TV4-play.
Läs mer...
> Öl i ett mikroperspektiv (180223)
> En nåd att stilla bedja om (180216)
> Åt skogen är det (180209)
> Med två tomma händer (180202)
> Paradis - med eller utan skatteproblem (180126)
> Titta det snöar (180119)
> Är storhet vansinne? (180112)
> Brott och straff (180104)
> Delad tid - dubbel glädje (171215)
> Ryktet om min död... (171208)

 
LEDAREN
Utlämnande fakta
Till hösten är det val i Sverige. Vad har vi egentligen att förvänta...
Läs mer...
FAMILJ
Studenter höjde den politiska temperaturen inför valet
I höst är det som bekant val och den politiska temperaturen börjar s...
Läs mer...
LEDAREN
Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass
Det är ju så när vi varit ute och rest, det är svårt att inte prata ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen