Tillbaka till startsidan
Tisdag 16 januari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 22 december 2017
God, gott, granar och grannar
Ulf Sibner
 
Nu kommer årets sista nummer av Växjöbladet/Kronobergaren. Som vanligt slår vi ihop årets sista veckor till ett dubbelnummer. Det betyder att det finns både jul- och nyårshelgens tv-tablåer, lite extra korsord men inte minst extra läsning. Hinner ni inte med allt så här dagarna före jul så är alltså årets sista nummer väl värd att spara i närhet av tv-soffa eller läsfåtölj. Min lilla, men fantastiska redaktion, måste också få lite andrum mellan helgerna men den 5 januari är vi tillbaka igen med nya krafter.

Trots att julen är vår mesta tradition så är ingen jul den andra lik. Många kan räkna in samma antal släkt och vänner men det finns också familjer där en stol eller flera står tomma. Föräldrar som delat på sig kanske bara har barnen vartannat år, mannen eller kvinnan som såg lite trötta ut förra julen kanske inte längre är med oss men den största skillnaden är ändå att det verkar som om allt fler kan tänka sig alternativt julfirande, på många olika sätt. Resor till fjällen eller varma länder över jul- och nyårshelger verkar bara öka. Men även alternativt firande i bemärkelsen hjälpa och stötta människor som inte har anhöriga att fira med, eller inte kraft eller möjlighet att ta tag i sina problem, är ett alternativ som också ökar.

Det viktigaste är ändå att inte ''skriva andra på näsan'' hur vi ska göra eller inte. Välgörenhetsorganisationer har kampanjat om att skänka pengar till de som bättre behöver det istället för att köpa presenter. En fin handling men ska därför inte vara bättre än att skämma bort barnen om vi kan. I veckan publicerade en kvällstidning en story om en mamma som köpt runt 300 julklappar till sina barn. Hon möttes naturligtvis av avsky i kommentarsfälten, eller ''pissrännorna'' som de också kallas, när grejen hamnade i sociala medier. Jag köper hennes förklaring; ''jag har tjänat ihop till varje julklapp själv, jag gör vad jag vill med mina pengar''. Det verkar nu för tiden mest populärt att ha synpunkter på andra men blunda inför sina egna tillkortakommanden.

I jul kommer runt tre miljoner julgranar att bäras in i svenska hem. Enligt Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) är vår tradition med vanliga granar årets mest miljövänliga insats. Våra cirka tre miljoner julgranar binder nio miljoner kol i de svenska hemmen i jul, omräknat till växthusgas blir det 33 miljoner kilo koldioxid. Nu har jag inte koll på varför de inte gjort det även om de stått kvar i skogen. Men det låter ju bra och sedan ska de samlas in och eldas upp för ännu bättre miljöanvändning. Det gör jag. I somras tog jag till och med grannens gran till tippen äntligen.

På tal om grannar så har Svensk Fastighetsförmedling tagit reda på vilka som skulle vara våra favoritgrannar. Leif GW Persson och Mia Skäringer kom i topp. Verkliga personligheter och det mest spännande vore kanske att uppleva om de båda i sin tur skulle bo grannar. Grannsämja är viktig, dem träffar du många gånger mer ofta än släkten.

God Jul och Gott nytt år på er.


ULF SIBNER
Är storhet vansinne?

 

Är det så att byggbolag - påhejade av kommunen - fått storhetsvansinne? Eller är det så här det ska se ut när en stad växer kraftigt?

Läs mer...
Brott och straff
180104
Vi får tingsrättens handlingar mejlade till oss i en strid ström. Många vet för övrigt inte att mycket är offentliga handlingar som vem som helst kan begära ut. I december var det påtagligt hur många ärenden som lades ner. Man fick en känsla av att det "städades" i högarna hos polis, åklagare och tingsrätt. Handlingen som upprättas då brukar ofta rubriceras "ärendet nedlagt, nu föremål för avskrivning, brott kan inte styrkas".

Läs mer...
Delad tid - dubbel glädje
171215
Frågan om en höjning av pensionsåldern har ju stötts och blötts länge. Nu lär ju en majoritet av riksdagen vara överrens om att ingen ska kunna ta ut allmän pension före 63 års ålder. En höjning med två år från dagens 62-årsgräns, oklart om när det kommer att börja gälla. Själv har jag hunnit passera både den gamla och då nya gränsen så jag berörs inte. Men det finns en hel del saker med rätten till pension som inte går att blunda för.
Läs mer...
Ryktet om min död...
171208
Ikeas grundare, Ingvar Kamprad, dödförklarades ju av SR:s Ekoredaktion i förra veckan. Ja eller rättare sagt, inte dödförklarades. Men de publicerade material som ligger klart inför att det skulle kunna hända. Bara det att det finns färdigt material att publicera tycker många är osmakligt. Men att det gör det är inte så konstigt och speciellt inte när det gäller en känd och inte minst omtyckt person som snart är 92 år.
Läs mer...
> Vad väntar du på? (171201)
> Nu är det spikat - men inte byggt (171124)
> Med plats längst bak i kön (171117)
> Lejonkungar (171110)
> Stadens nya paradgata? (171103)
> Spel med höga insatser (171027)
> Inga undantag - med regler (171020)
> Plats för mindre plast (171013)
> Vad är längtan värd? (171006)
> En historia med spänning (170929)

 
LEDAREN
Är storhet vansinne?
Är det så att byggbolag - påhejade av kommunen - fått storhetsvansin...
Läs mer...
FAMILJ
Elin blev Årets Kronobergare 2017
P4 Kronobergs utmärkelse Årets Kronobergare är en uppskattad traditi...
Läs mer...
LEDAREN
Brott och straff
Vi får tingsrättens handlingar mejlade till oss i en strid ström. Mång...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen