Tillbaka till startsidan
Lördag 21 april 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 8 december 2017
Ryktet om min död...
Ulf Sibner
 
Ikeas grundare, Ingvar Kamprad, dödförklarades ju av SR:s Ekoredaktion i förra veckan. Ja eller rättare sagt, inte dödförklarades. Men de publicerade material som ligger klart inför att det skulle kunna hända. Bara det att det finns färdigt material att publicera tycker många är osmakligt. Men att det gör det är inte så konstigt och speciellt inte när det gäller en känd och inte minst omtyckt person som snart är 92 år.

När det oundvikliga att någon i hans dignitet dör så måste det finnas material förberett. När det verkligen har hänt är det en stor nyhet och mycket ska berättas eller skrivas om. Alla redaktioner i Sverige gör detta och det gäller för övrigt betydligt yngre människor än Kamprad. Men, som sagts och fastslagits, det är självklart djupt oetiskt att dödförklara någon människa, oavsett om det handlar om kändisar eller inte.

Nu skedde ''missen'' inte på grund av att någon på redaktionen litade på ett rykte. Även om sådana var i omloppen dygnen innan det hände. Det begicks helt enkelt ett fel och i samband med det så tycker jag att Ekot skötte även ursäkterna klumpigt. Deras publiceringsansvarige förklarade det hela med att en så kallad Tweet släpptes i sociala medier om en snar artikel om bortgången. Dessa tweets är de verkliga knallskotten i jakten på att vara först med en nyhet. Som om först och störst alltid skulle vara vinnare. När det sedan hänt och tagits tillbaka så ursäktade sig alltså ansvariga med att, citat; ''det är inga fel på våra publiceringsverktyg, det var HELT ENKELT ett mänskligt misstag'', slut citat. I mina ögon hade det varit bättre om det varit fel på publiceringsverktygen än att Ekot har personal som kan begå så grova misstag.

Nu blir det istället så att Ingvar Kamprad får ytterligare pris, inte efter alltså, utan under sin livsgärning. Detta för sitt arbete med att sprida skandinaviska ord, ortsnamn och uttryck får han och Ikea Nordens språkpris.

''Genom att använda skandinaviska namn på våra produkter bidrar vi till att dela våra språk till miljontals familjehem över hela världen. Och för mig, som har kämpat med dyslexi hela mitt liv, så förstår jag betydelsen av språk kanske mer än de flesta'', säger Ingvar Kamprad i ett pressmeddelande. Ett pris inte bara till Kamprad och hans personal som namnsätter produkter på Ikea. Ett ''ypperligt'' val, tycker förmodligen köksbordet ''Ypperlig'' som just nu går att köpa för under 2000 kronor hos den redan omnämnda möbeljätten.

''Ryktet om min död är betydligt överdrivet'' var ju för övrigt Mark Twain nödgad att slå fast redan för mer än 100 år sedan. En kollega till mig, hen var chefredaktör i Skåne, gick för tio år sedan ut med nyheten att Cubas diktator Fidel Castro var död. Enligt tidningen hade de sina källor från Miami och eftersom inga andra media hängde på så blev de ensamma om detta ''scoop''. Nu levde i och för sig Castro i ytterligare nio år så det tog ju så att säga tid att få det bekräftat.

Ett nyckelord för övrigt i medievärlden; sök flera av varandra oberoende källor för att få uppgifterna bekräftade innan publicering. Det räcker inte med att vara trygg i att publiceringstekniken fungerar. Det måste finnas smarta journalister i leden också. Och då är ju ändå inte SR:s Ekoredaktion sämst i klassen precis.

ULF SIBNER
Växer ingen mossa på stenar som rullar

 

På senare tid har många saker hänt på det, sedan många år, omdiskuterade stationsområdet i Växjö. Första spadtaget till det gemensamma kommunhuset och resecentrum har tagits, och i går var det invigning på något så ovanligt som en tillfällig byggnad. Mer om det i artikeln här intill.
Läs mer...
Tjuv och polis
180413
Varje år stjäls det för fyra miljarder kronor ur svenska butiker. Organisationen Svensk Handel beräknar att det sker fyra brott i minuten riktade mot butiksnäringen. Men eftersom bara två (2) procent av alla dessa stölder polisanmäls så finns det en nu istället en spridd uppfattning om att denna typ av brottslighet minskar.
Läs mer...
Växjös skärgård
180406
Växjösjön, Trummen och de båda Bergundasjöarna får nu stor omvårdnad av kommunen under en fem- till åttaårsperiod. Läs mer om sommarens bottenbehandling i artikeln här intill.
Läs mer...
Sådan herre - sådan hund
180329
Som ni ser på artikeln här intill har jag i veckan varit och tagit en bild på Växjö nya djurklinik som nominerats för att blir bäst i landet. Jag är själv hundägare men aldrig varit där med den fyrbenta familjemedlemmen. Som tur är har denne sexårige Wachtel inte behövt så mycket veterinärvård genom åren.
Läs mer...
> Utlämnande fakta (180323)
> Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass (180316)
> Gubbe och keps men INGEN mössa i handen (180309)
> Är du möjligen en Mandelmann? (180302)
> Öl i ett mikroperspektiv (180223)
> En nåd att stilla bedja om (180216)
> Åt skogen är det (180209)
> Med två tomma händer (180202)
> Paradis - med eller utan skatteproblem (180126)
> Titta det snöar (180119)

 
LEDAREN
Växer ingen mossa på stenar som rullar
På senare tid har många saker hänt på det, sedan många år, omdiskutera...
Läs mer...
FAMILJ
Bejublad och välsignad cirkuskonst
Ute i Europa är cirkusgudstjänster ett vanligt fenomen men här i Sve...
Läs mer...
LEDAREN
Tjuv och polis
Varje år stjäls det för fyra miljarder kronor ur svenska butiker. Or...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen