Tillbaka till startsidan
Lördag 24 mars 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 24 november 2017
Nu är det spikat - men inte byggt
Ulf Sibner
 
Likheter mellan Växjö och Stockholm brukar halta betänkligt. Men när det gäller den uppmärksammade debatten här om att bygga ett nytt - så kallat - stadshus kan det väl låta sig göras. Att kalla det planerade (nu beslutade) bygget i Växjö för stadshus är väl inte heller fel eftersom stadsprivilegier finns sedan 1342. Även om kommunreformen 1971 omvandlade alla köpingar, städer och landskommuner, helt enkelt till kommuner.

Växjö fick sina stadsprivilegier 1342 av kung Magnus Eriksson. Där lär han ha skrivit att "Sankt Sigfrid och Växjö lidit svårt avbräck av att Växjö inte varit en köpstad" Det lär dock främst ha varit kyrkan och biskopen som drog nytta av privilegierna. Men det är en annan historia.

Däremot kan vi konstatera att något eget stadshus i egentlig bemärkelse aldrig blev byggt, däremot ett rådhus. Men om det på något sätt har påverkat "dagens behov" vet vi inget om. I vart fall har inga sådana tankar kommit till allmänhetens kännedom. Stockholm däremot, som fick sina stadsprivilegier cirka hundra år senare än Växjö (inga jämförelser som sagt i övrigt) kom till skott snabbare. Även om det också i huvudstaden tog cirka 600 år för beslutet. Det som då blev Stockholms stadshus och färdigställt i början av 1900-talet vill säkert ingen invånare i huvudstaden vara utan idag. Kanske inte heller rådhuset även om många som måste gå dig idag säkert känner olust inför besöket. (Stockholms tingsrätt, red. anmärkning)

Många gånger förväxlas stadshus med rådhus, men ofta var det samma sak. Såväl den dömande som beslutande församlingen satt i samma hus. Rådhusen för ju annars tankar till just rådhusrätterna. Även de reformerade 1971 när de blev tingsrätter. Rådhus (och därmed stadshus) har och har Växjö vad jag förstår haft några stycken, påverkade och flyttade bland annat på grund av bränder. En gång i tiden var det huset som idag är Elit hotell, tidigare stadshotellet. På motsatta sida av torget ligger residenset men dit har kommuntjänstemän egentligen inget tillträde annat än när de är inbjudna av statens förlängda arm i form av landshövding med förvaltning.

Ja, det blev lite mycket historia kanske. Men sammanfattningsvis får vi koka ner det till att det historiska stadshus som finns i Växjö är hotellbyggnaden i södra delen av Stortorget, en i många stycken storslagen byggnad. Tycka vad man tycka vill men de byggnader som idag hyser stadens (kommunens) ledning och tjänstemän är väl allt annat än storslaget (majoritetens uppfattning). Om det nu behöver vara det (oppositionens uppfattning).

Hur som helst är beslutet taget, klubban slagen i bordet av ingen mindre än borgmästaren Bo Frank själv. Växjö ska få ett nytt stadshus eller - som reformisterna från 1971 - hellre skulle kalla det: kommunhus.

ULF SIBNER
Utlämnande fakta

 

Till hösten är det val i Sverige. Vad har vi egentligen att förvänta oss när det gäller riggade nyheter och anpassad information? Hur säkra kan vi vara på att uppgiven avsändare ligger bakom budskapet och vilken motståndskraft har våra riksdagspartier?
Läs mer...
Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass
180316
Det är ju så när vi varit ute och rest, det är svårt att inte prata eller skriva om det. Så därför blir det en reseberättelse denna gången, närmare bestämt om en tripp till USA. Målet var Nashville Tennessee. Ni vet staden dit artisten Jill Johnson släpat svenska artister i den populära tv-serien Jills veranda de senaste åren.
Läs mer...
Gubbe och keps men INGEN mössa i handen
180309
Som ni ser av artikeln här bredvid har jag varit till och från på ett seniorevent på sistone. Det har, ärligt talat två förklaringar. Jag ville gärna göra en artikel om eventet, Artur Ringart och News55, men jag ska inte sticka under stol med att dessa frågor också närmat sig mig på ett väldigt påtagligt sätt.
Läs mer...
Är du möjligen en Mandelmann?
180302
Mandelmanns gård eller Farmen på tv? Ja valet är mer än självklart för mig, även om jag måste erkänna att jag hade lite svårt i början för inte minst Gustav Mandelmann. Presentation kanske är överflödig, men för er som missat säsongerna som just slutat, så går det att titta ikapp på TV4-play.
Läs mer...
> Öl i ett mikroperspektiv (180223)
> En nåd att stilla bedja om (180216)
> Åt skogen är det (180209)
> Med två tomma händer (180202)
> Paradis - med eller utan skatteproblem (180126)
> Titta det snöar (180119)
> Är storhet vansinne? (180112)
> Brott och straff (180104)
> God, gott, granar och grannar (171222)
> Delad tid - dubbel glädje (171215)

 
LEDAREN
Utlämnande fakta
Till hösten är det val i Sverige. Vad har vi egentligen att förvänta...
Läs mer...
FAMILJ
Studenter höjde den politiska temperaturen inför valet
I höst är det som bekant val och den politiska temperaturen börjar s...
Läs mer...
LEDAREN
Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass
Det är ju så när vi varit ute och rest, det är svårt att inte prata ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen