Tillbaka till startsidan
Lördag 20 januari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 17 november 2017
Med plats längst bak i kön
Ulf Sibner
 
Jag har kört bil i den här staden i många år, både i tjänsten och privat. Till att börja med var Växjö mest som vilken småstad som helst. Blev det rött i trafikljusen fick man så klart stanna, men det var knappast aldrig frågan om att inte ''komma fram'' på nästa gröna våg. Idag är det helt annorlunda och trafiksituationen börjar anta storstädernas negativa sidor. Framkomligheten är en sak, parkeringssituationen en annan.

För oss som till och från under dagen behöver bilen i tjänsten men ändå inte har en bokad parkering är det så klart värst. Tidigt på dagen, om man kommer i skaplig tid, är det mindre problematiskt men efter klockan tio, ungefär när butikerna har öppnat, är det långt ifrån okomplicerat att ''ge bort'' sin parkeringsplats. Det handlar många gånger om att scanna av både tre och fyra parkeringsplatser innan tjänsteresan är slut.

I fredags skulle jag skjutsa en kille till Sandsbro och det råkade bli vid 17-tiden på eftermiddagen. Med facit i hand skulle han naturligtvis ha tagit bussen och det är förmodligen något vi alla måste bli bättre på i denna ''stora småstad'' vi, trafikmässigt, lever i. I rusningstrafik på en sådan eftermiddag är det snigelkrypande köer från centrum och i princip ända ut till Sandsbro och tillbaka. Vi kan helt enkelt inte ta in att sträckan centrum/Sandsbro tur och retur tar närmare en timme. Det är så problematiskt att ambulansen numera tillfälligt stationerar en ambulans på norr för att över huvud taget kunna köra akut.

En gång i tiden skrev vi om just köbildningarna i Växjö och artikeln lades ut på nätet. Direkt fick vi syrliga kommentarer från främst Växjöbor i förskingringen. Mest från sådana som satt i ännu mer oändliga köer i Stockholm. De tyckte att det var ganska förmätet av oss att klaga över bilköerna i Växjö jämfört med deras situation av att bara ta sig någon mil på närmare en timme. Men sedan dess måste köer och antalet bilar ha mångdubblats även här.

Det här är ingen ny diskussion. Många, som ser bilen som en stor miljöbov, har länge argumenterat för mer kollektivåkande och mindre utsläpp av avgaser i stadskärnorna. Kritikerna av kollektivtrafiken har argumenten att den inte fungerar, eller fungerar dåligt, på grund av brister i tidtabeller och för snåla trafikvolymer.

Till viss del
kan situationen förklaras med att det förekommer många ny- och ombyggnader i Växjö. Såväl bostadsbyggande som ombyggnad av gator och torg med avstängningar gör det så klart extra svårt. Men i en växande stad ska vi nog räkna med att detta är en ständigt pågående begränsning. Debattens vågor går just nu höga över planerna på att bygga om Fagrabäcksrondellen för stora pengar och ingrepp i grönområden. Det lär inte bli den sista debatten vi  har om bil-, cykel- eller trafiksituationen i stort i Växjö.

ULF SIBNER
Titta det snöar

 

Det står allt mer klart att snö på våra breddgrader har blivit något exotiskt, till och med på vintern. Även om just exotiskt kanske är fel synonym för det ska väl användas vid främst tropiska jämförelser.

Läs mer...
Är storhet vansinne?
180112
Är det så att byggbolag - påhejade av kommunen - fått storhetsvansinne? Eller är det så här det ska se ut när en stad växer kraftigt?

Läs mer...
Brott och straff
180104
Vi får tingsrättens handlingar mejlade till oss i en strid ström. Många vet för övrigt inte att mycket är offentliga handlingar som vem som helst kan begära ut. I december var det påtagligt hur många ärenden som lades ner. Man fick en känsla av att det "städades" i högarna hos polis, åklagare och tingsrätt. Handlingen som upprättas då brukar ofta rubriceras "ärendet nedlagt, nu föremål för avskrivning, brott kan inte styrkas".

Läs mer...
God, gott, granar och grannar
171222
Nu kommer årets sista nummer av Växjöbladet/Kronobergaren. Som vanligt slår vi ihop årets sista veckor till ett dubbelnummer. Det betyder att det finns både jul- och nyårshelgens tv-tablåer, lite extra korsord men inte minst extra läsning.
Läs mer...
> Delad tid - dubbel glädje (171215)
> Ryktet om min död... (171208)
> Vad väntar du på? (171201)
> Nu är det spikat - men inte byggt (171124)
> Lejonkungar (171110)
> Stadens nya paradgata? (171103)
> Spel med höga insatser (171027)
> Inga undantag - med regler (171020)
> Plats för mindre plast (171013)
> Vad är längtan värd? (171006)

 
LEDAREN
Titta det snöar
Det står allt mer klart att snö på våra breddgrader har blivit något ...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - januari 2018
Alvestatriumf i U16-SMkvalet, klättring och biljard i veckans sportgal...
Läs mer...
FAMILJ
Bakom kulisserna på Växjörevyn
Växjörevyn med Nils Åkesson i spetsen lockar sin vana troget fram ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen