Tillbaka till startsidan
Torsdag 23 november 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 10 november 2017
Lejonkungar
Ulf Sibner
 
På söndag är det Fars dag igen. För vissa fäder blir det middag med slips eller kofta i paketet. Men för många finns inte fäder längre närvarande. Ett besök vid en grav blir också värdefullt.

Vi är ju alla barn till någon även sedan vi blivit fäder och det viktigaste en stund av eftertanke. Även om söndagsmiddagen, eller besöket vid graven, är omöjligt att klara på grund av praktiska skäl. Värst är ändå alla de relationer som brutits mellan barn och fäder som fortfarande lever. Men betänk också att för en del var det kanske nödvändigt, om än smärtsamt. I bästa fall kan det bli just nu på söndag som något positivt händer med några avbrutna relationer.

För min egen del är min far sedan mer än 20 år tillbaka död och jordfäst. När det gäller mina egna avkommor så finns förhoppning om besök från Alvesta, men jag begär inget från sonen utanför Stockholm. På samma adress som mig själv har jag "plastbarn" och det är en annan situation som jag delar med många andra. Plast- eller biologisk pappa spelar mindre roll. Överöst av presenter, eller besök som är tidskrävande att fixa är inte det viktigaste. Det är, som det brukar heta, "tanken som gäller".

Idag är det ju sociala medier som dominerar när vi ska uppmärksamma högtidsdagar. Men det finns faktiskt fortfarande ett värde i att höra rösten. Glöm inte det alla ni som grattar via Facebook med blomster- eller champange-sprakande bilder. Knappa gärna fram ett röstsamtal, säger jag utan att för den skull marknadsföra telejättarna.

Fars dag har sitt ursprung i 1910-talets USA. Initiativtagare var Sonora Smart Dodd i Spokane, staten Washington, som ville hedra sin far William Smart för att denne ensam fostrat henne och hennes fem syskon på sin farm sedan hans hustru dött i barnsäng.  I Sverige firar vi Fars dag sedan 1931.

Det senare berättar jag bara för mina barn när jag hör deras röster.

Med plats längst bak i kön

 

Jag har kört bil i den här staden i många år, både i tjänsten och privat. Till att börja med var Växjö mest som vilken småstad som helst. Blev det rött i trafikljusen fick man så klart stanna, men det var knappast aldrig frågan om att inte ''komma fram'' på nästa gröna våg.
Läs mer...
Stadens nya paradgata?
171103
Jag har berättat om Söder i Växjö i tidigare krönikor. Jag har skrivit uppskattande om Strandbjörket och om nostalgiska promenader i Bokhultet och utmed Bergundasjöarna. Om dofter och ljud där som säkert många som harvat runt i I11:as gröna kläder känner igen.
Läs mer...
Spel med höga insatser
171027
Beräkningar som Folkhälsomyndigheten gjort visar att 75 procent av omsättningen på kasinon och spelautomater kommer från personer som har problem med sitt spelande. Totalt beräknar myndigheten att "bara" 2-3 procent av alla som spelar ligger i gränslandet till att vara problemspelare, eller spelmissbrukare som de också kallas.
Läs mer...
Inga undantag - med regler
171020
Det är alltid hinder i form av regler och lagar som främst hämmar att människor driver egna företag. Det visar alla enkäter och forskningar på området. Nu senast i ett forskningsprojekt som gjorts av Mats Hammarstedt och Linda Aldén vid Linnéuniversitetet här i Växjö.
Läs mer...
> Plats för mindre plast (171013)
> Vad är längtan värd? (171006)
> En historia med spänning (170929)
> Utbud och efterfrågan (170922)
> En gråhårig gerillarörelse? (170915)
> Byter sida (170908)
> När sanningen avrättas (170901)
> Det finns människor som varken är vänner eller fiender (170825)
> Den vår den svage kallar höst (170818)
> Kulturens nya tiggarmugg (170811)

 
FAMILJ
Bakom kulisserna på Jesus Christ Superstar
Just nu spelas musikalen/rockoperan Jesus Christ Superstar på Växjö ...
Läs mer...
LEDAREN
Med plats längst bak i kön
Jag har kört bil i den här staden i många år, både i tjänsten och pr...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - november 2017
Bandyfest i Åby, basket och handboll i veckans bildgallerier....
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen