Tillbaka till startsidan
Torsdag 23 november 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 3 november 2017
Stadens nya paradgata?
Ulf Sibner
 
Jag har berättat om Söder i Växjö i tidigare krönikor. Jag har skrivit uppskattande om Strandbjörket och om nostalgiska promenader i Bokhultet och utmed Bergundasjöarna. Om dofter och ljud där som säkert många som harvat runt i I11:as gröna kläder känner igen.

Jag har haft kritiska synpunkter på parkeringssituationen på stadsdelens gator och ja, ibland har jag säkert varit både för gnällig eller översvallande positiv. Fast att tipsa alla läsare som ännu inte har, men som har möjligheten, att ta en tur till Södra Järnvägsgatan är ingen överdrift. De senaste åren har den gatan genomgått en total förändring och är väl värd ett besök för er med intresse för Växjös stadsmiljöer.

Numera är den mer eller mindre färdigbyggd från Smålands museum och ända ner till Söderleden. Alla bostäder är inte inflyttningsklara och det finns projekt kvar på en del tomter. Men ändå, så mycket har hänt att jag tvivlar på att någon förändring har varit lika stor de senaste åren. Och då är jag ändå väl medveten om att fastigheten Icon rests på Arenastaden, att gamla vattentornet ersätts med ett nytt höghus och att nya huskroppar växer likt svampar ur marken utmed vägen mellan city och Teleborg.

När jag flyttade till Söder så var Södra Järnvägsgatan ingen helhet. På den ena sidan fanns flera av Växjö äldsta och i något fall bland de vackraste husen i staden. Men den norra sidan, som nu är bebyggd, bestod mest av vildvuxet gräs och fula parkeringsplatser.

När man går
på samma Södra Järnvägsgata idag så får jag känslan av att den blivit färdig på ett sätt som den väntat länge på. Förvisso har en del utsikter mot stadens landmärken i norr försvunnit. Det är inte längre domkyrkans torn, Tegnérkyrkogården eller före detta fängelsets fasad vi vilar ögonen på. Nu är det World Trade Center med sitt nya trafik- och busstorg, det är hyreshus i olika former och färger, med egna innergårdar, som bildar fasad mot gatan. Och även om det kan vara spännande att se resenärer lämna eller komma till Växjö så saknar nog ingen på det fula stationsområdet på sin promenad.

Starten av de olika projekten på stationsområdet föregicks av många och ibland hätska debatter. Den så kallade Vita villan skulle rivas, trafiksituationen skulle bli omöjligt och många menade att avsaknaden av de nämnda vyerna enbart var negativt. Som vanligt går det inte att göra alla nöjda. Att trafiken ökat ger en känsla av att Södra Järnvägsgatan nu är en del av city, samtidigt som det minskar chansen att enkelt och smärtfritt ta sig ut på den utan istället behöva vänta några minuter extra.

För många boende
utmed gatan har det säkert varit en tid med mycket störningar, men snart är det mesta klart. Att kalla Södra Järnvägsgatan för stadens nya paradgata är kanske att ta i men Växjös fyra alléer har i alla fall fått konkurrens.

Ta gärna en promenad innan snön faller och på tal om snö, så kan man i och för sig undra hur snösvängen ska klara det jobbet.

ULF SIBNER
Med plats längst bak i kön

 

Jag har kört bil i den här staden i många år, både i tjänsten och privat. Till att börja med var Växjö mest som vilken småstad som helst. Blev det rött i trafikljusen fick man så klart stanna, men det var knappast aldrig frågan om att inte ''komma fram'' på nästa gröna våg.
Läs mer...
Lejonkungar
171110
På söndag är det Fars dag igen. För vissa fäder blir det middag med slips eller kofta i paketet. Men för många finns inte fäder längre närvarande. Ett besök vid en grav blir också värdefullt.
Läs mer...
Spel med höga insatser
171027
Beräkningar som Folkhälsomyndigheten gjort visar att 75 procent av omsättningen på kasinon och spelautomater kommer från personer som har problem med sitt spelande. Totalt beräknar myndigheten att "bara" 2-3 procent av alla som spelar ligger i gränslandet till att vara problemspelare, eller spelmissbrukare som de också kallas.
Läs mer...
Inga undantag - med regler
171020
Det är alltid hinder i form av regler och lagar som främst hämmar att människor driver egna företag. Det visar alla enkäter och forskningar på området. Nu senast i ett forskningsprojekt som gjorts av Mats Hammarstedt och Linda Aldén vid Linnéuniversitetet här i Växjö.
Läs mer...
> Plats för mindre plast (171013)
> Vad är längtan värd? (171006)
> En historia med spänning (170929)
> Utbud och efterfrågan (170922)
> En gråhårig gerillarörelse? (170915)
> Byter sida (170908)
> När sanningen avrättas (170901)
> Det finns människor som varken är vänner eller fiender (170825)
> Den vår den svage kallar höst (170818)
> Kulturens nya tiggarmugg (170811)

 
FAMILJ
Bakom kulisserna på Jesus Christ Superstar
Just nu spelas musikalen/rockoperan Jesus Christ Superstar på Växjö ...
Läs mer...
LEDAREN
Med plats längst bak i kön
Jag har kört bil i den här staden i många år, både i tjänsten och pr...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - november 2017
Bandyfest i Åby, basket och handboll i veckans bildgallerier....
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen