Tillbaka till startsidan
Lördag 26 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 3 november 2017
Stadens nya paradgata?
Ulf Sibner
 
Jag har berättat om Söder i Växjö i tidigare krönikor. Jag har skrivit uppskattande om Strandbjörket och om nostalgiska promenader i Bokhultet och utmed Bergundasjöarna. Om dofter och ljud där som säkert många som harvat runt i I11:as gröna kläder känner igen.

Jag har haft kritiska synpunkter på parkeringssituationen på stadsdelens gator och ja, ibland har jag säkert varit både för gnällig eller översvallande positiv. Fast att tipsa alla läsare som ännu inte har, men som har möjligheten, att ta en tur till Södra Järnvägsgatan är ingen överdrift. De senaste åren har den gatan genomgått en total förändring och är väl värd ett besök för er med intresse för Växjös stadsmiljöer.

Numera är den mer eller mindre färdigbyggd från Smålands museum och ända ner till Söderleden. Alla bostäder är inte inflyttningsklara och det finns projekt kvar på en del tomter. Men ändå, så mycket har hänt att jag tvivlar på att någon förändring har varit lika stor de senaste åren. Och då är jag ändå väl medveten om att fastigheten Icon rests på Arenastaden, att gamla vattentornet ersätts med ett nytt höghus och att nya huskroppar växer likt svampar ur marken utmed vägen mellan city och Teleborg.

När jag flyttade till Söder så var Södra Järnvägsgatan ingen helhet. På den ena sidan fanns flera av Växjö äldsta och i något fall bland de vackraste husen i staden. Men den norra sidan, som nu är bebyggd, bestod mest av vildvuxet gräs och fula parkeringsplatser.

När man går
på samma Södra Järnvägsgata idag så får jag känslan av att den blivit färdig på ett sätt som den väntat länge på. Förvisso har en del utsikter mot stadens landmärken i norr försvunnit. Det är inte längre domkyrkans torn, Tegnérkyrkogården eller före detta fängelsets fasad vi vilar ögonen på. Nu är det World Trade Center med sitt nya trafik- och busstorg, det är hyreshus i olika former och färger, med egna innergårdar, som bildar fasad mot gatan. Och även om det kan vara spännande att se resenärer lämna eller komma till Växjö så saknar nog ingen på det fula stationsområdet på sin promenad.

Starten av de olika projekten på stationsområdet föregicks av många och ibland hätska debatter. Den så kallade Vita villan skulle rivas, trafiksituationen skulle bli omöjligt och många menade att avsaknaden av de nämnda vyerna enbart var negativt. Som vanligt går det inte att göra alla nöjda. Att trafiken ökat ger en känsla av att Södra Järnvägsgatan nu är en del av city, samtidigt som det minskar chansen att enkelt och smärtfritt ta sig ut på den utan istället behöva vänta några minuter extra.

För många boende
utmed gatan har det säkert varit en tid med mycket störningar, men snart är det mesta klart. Att kalla Södra Järnvägsgatan för stadens nya paradgata är kanske att ta i men Växjös fyra alléer har i alla fall fått konkurrens.

Ta gärna en promenad innan snön faller och på tal om snö, så kan man i och för sig undra hur snösvängen ska klara det jobbet.

ULF SIBNER
Stålbadet

 

Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en blänkare; att jag i denna skulle berätta varför jag väljer att sluta jobba. När man uppnått lägsta pensionsåldern så är det i och för sig ganska naturligt. Men likt många andra kunde jag naturligtvis fortsatt om jag känt mig riktigt motiverad.
Läs mer...
Ingen trött valfångst
180511
Nu har jag inte så många tecken kvar att skriva. Detta är näst sista tidningen jag hjälper till att göra, nästa vecka blir min sista. Min tid som lönearbetande medborgare är över och snart - efter semestern - börjar även jag ta ut den del av lönen som avsatts under många år, alltså tjänstepension i kombination med den allmänna. Om mina sista rader för publicering därmed är gjorda står väl skrivet i stjärnorna. Jag hade lätt kunnat jobba lite till och nästa vecka kanske jag berättar varför jag inte gör det.
Läs mer...
Plikten framför allt
180504
Kungens farfar, Gustaf VI Adolf, hade som sitt valspråk - "Plikten framför allt". Hur vår nuvarande konung ser på plikten är mer oklart. Hans valspråk är ju "För Sverige - i tiden", mer anpassningsbart i takt med förändringar så klart.

Läs mer...
Gadda ihop sig
180427
Många färger för tatuerings och permanent makeup innehåller förbjudna ämnen som misstänks vara hälsofarliga, enligt en granskning av Läkemedelsverket. Totalt har 12 av 34 undersökta färger visat sig innehålla skadliga ämnen.
Läs mer...
> Växer ingen mossa på stenar som rullar (180420)
> Tjuv och polis (180413)
> Växjös skärgård (180406)
> Sådan herre - sådan hund (180329)
> Utlämnande fakta (180323)
> Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass (180316)
> Gubbe och keps men INGEN mössa i handen (180309)
> Är du möjligen en Mandelmann? (180302)
> Öl i ett mikroperspektiv (180223)
> En nåd att stilla bedja om (180216)

 
FAMILJ
Växjö firade den biologiska mångfalden
22 maj firas Den internationella dagen för biologisk mångfald, något...
Läs mer...
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen

Ta del av våra nya användarvillkor.

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.