Tillbaka till startsidan
Lördag 21 april 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 20 oktober 2017
Inga undantag - med regler
Ulf Sibner
 
Det är alltid hinder i form av regler och lagar som främst hämmar att människor driver egna företag. Det visar alla enkäter och forskningar på området. Nu senast i ett forskningsprojekt som gjorts av Mats Hammarstedt och Linda Aldén vid Linnéuniversitetet här i Växjö. Deras senaste forskningsprojekt ("Entreprenörskap efter pensioneringen") har fokuserat på äldre egenföretagare, både de som fortsätter i rollen som företagare eller startar eget företag efter pensioneringen från ett lönearbete, exempelvis för att stärka en låg pensionsinkomst.

Dessutom visar forskning att människor som får möjlighet att på sina egna villkor vara aktiva på arbetsmarknaden högt upp i åldrarna mår bättre än de som inte får den möjligheten. En viktig faktor för nya möjligheter att inte bara "sätta sig och rulla tummarna" efter 65 års ålder. Forskningen vid Linnéuniversitetet är finansierad av Familjen Kamprads forskningsstiftelse och studerar upplevd livskvalitet bland människor som är 61 år eller äldre och som driver företag. Inte minst Kamprad själv är ju ett slående exempel på att livskvalitet och egenföretagande kan hå hand i hand långt upp i åldrarna.

Däremot blir jag lite fundersam över ett stycke i den debattartikel där Hammarstedt och Aldén presenterar sin forskning. De skriver att det kanske inte är helt oproblematiskt för människor att var aktiva på arbetsmarknaden högt upp i åldern med tanke på att den egna, eller anhörigas hälsa ofta utgör begränsningar.  Kanske vore en fortsatt karriär som företagare lättare att anpassa till det, men jag undrar om inte äldres sjukskrivningstal är lägre än de yngre generationerna. Och inte minst, sämre möjlighet att jobba på grund av att sköta sjuka, anhöriga är förmodligen ett mindre tapp än jobbande föräldrar med småbarn. Vi vet att frånvaron på grund av vabb-dagar är hög och växer på den svenska arbetsmarknaden.

Men som i nästan all forskning kring egenföretagandet så är det alltså svaren att det är krångligt med ett stort regelverk och många gånger komplicerade lagar som hämmar företagande, såväl för unga som äldre entreprenörer. Och väldigt lite verkar hända när det gäller att förenkla. Detta gäller oavsett om det är en vänster- eller borgerlig majoritet i regeringen.

När Mona Sahlin blev arbetsmarknadsminister 1998 i Näringsdepartementet fick hon ansvar för arbetsrättsfrågor och småföretagande på sitt bord. Jag glömmer aldrig en intervju som jag gjorde med henne på hennes tjänsterum 1999 som ekonomredaktör för Smålandsposten. Mona Sahlin spände ögonen i redaktören från den borgerliga tidningen från landets småföretagarmecka och lovade att Socialdemokraterna skulle bli mest företagarvänliga partiet av alla. Hinder i att "småföretaga" på grund av onödiga regler och komplicerade lagar skulle minska till ett minimum. Det blev inget av det, men inte heller borgerligt tillsatta politiker på näringsdepartementet har lyckats bättre.

Att vara egenföretagare efter 65 år blir inte roligare av att det inte händer något med kärnfrågor som denna.


ULF SIBNER
Växer ingen mossa på stenar som rullar

 

På senare tid har många saker hänt på det, sedan många år, omdiskuterade stationsområdet i Växjö. Första spadtaget till det gemensamma kommunhuset och resecentrum har tagits, och i går var det invigning på något så ovanligt som en tillfällig byggnad. Mer om det i artikeln här intill.
Läs mer...
Tjuv och polis
180413
Varje år stjäls det för fyra miljarder kronor ur svenska butiker. Organisationen Svensk Handel beräknar att det sker fyra brott i minuten riktade mot butiksnäringen. Men eftersom bara två (2) procent av alla dessa stölder polisanmäls så finns det en nu istället en spridd uppfattning om att denna typ av brottslighet minskar.
Läs mer...
Växjös skärgård
180406
Växjösjön, Trummen och de båda Bergundasjöarna får nu stor omvårdnad av kommunen under en fem- till åttaårsperiod. Läs mer om sommarens bottenbehandling i artikeln här intill.
Läs mer...
Sådan herre - sådan hund
180329
Som ni ser på artikeln här intill har jag i veckan varit och tagit en bild på Växjö nya djurklinik som nominerats för att blir bäst i landet. Jag är själv hundägare men aldrig varit där med den fyrbenta familjemedlemmen. Som tur är har denne sexårige Wachtel inte behövt så mycket veterinärvård genom åren.
Läs mer...
> Utlämnande fakta (180323)
> Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass (180316)
> Gubbe och keps men INGEN mössa i handen (180309)
> Är du möjligen en Mandelmann? (180302)
> Öl i ett mikroperspektiv (180223)
> En nåd att stilla bedja om (180216)
> Åt skogen är det (180209)
> Med två tomma händer (180202)
> Paradis - med eller utan skatteproblem (180126)
> Titta det snöar (180119)

 
LEDAREN
Växer ingen mossa på stenar som rullar
På senare tid har många saker hänt på det, sedan många år, omdiskutera...
Läs mer...
FAMILJ
Bejublad och välsignad cirkuskonst
Ute i Europa är cirkusgudstjänster ett vanligt fenomen men här i Sve...
Läs mer...
LEDAREN
Tjuv och polis
Varje år stjäls det för fyra miljarder kronor ur svenska butiker. Or...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen