Tillbaka till startsidan
Lördag 20 januari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 20 oktober 2017
Inga undantag - med regler
Ulf Sibner
 
Det är alltid hinder i form av regler och lagar som främst hämmar att människor driver egna företag. Det visar alla enkäter och forskningar på området. Nu senast i ett forskningsprojekt som gjorts av Mats Hammarstedt och Linda Aldén vid Linnéuniversitetet här i Växjö. Deras senaste forskningsprojekt ("Entreprenörskap efter pensioneringen") har fokuserat på äldre egenföretagare, både de som fortsätter i rollen som företagare eller startar eget företag efter pensioneringen från ett lönearbete, exempelvis för att stärka en låg pensionsinkomst.

Dessutom visar forskning att människor som får möjlighet att på sina egna villkor vara aktiva på arbetsmarknaden högt upp i åldrarna mår bättre än de som inte får den möjligheten. En viktig faktor för nya möjligheter att inte bara "sätta sig och rulla tummarna" efter 65 års ålder. Forskningen vid Linnéuniversitetet är finansierad av Familjen Kamprads forskningsstiftelse och studerar upplevd livskvalitet bland människor som är 61 år eller äldre och som driver företag. Inte minst Kamprad själv är ju ett slående exempel på att livskvalitet och egenföretagande kan hå hand i hand långt upp i åldrarna.

Däremot blir jag lite fundersam över ett stycke i den debattartikel där Hammarstedt och Aldén presenterar sin forskning. De skriver att det kanske inte är helt oproblematiskt för människor att var aktiva på arbetsmarknaden högt upp i åldern med tanke på att den egna, eller anhörigas hälsa ofta utgör begränsningar.  Kanske vore en fortsatt karriär som företagare lättare att anpassa till det, men jag undrar om inte äldres sjukskrivningstal är lägre än de yngre generationerna. Och inte minst, sämre möjlighet att jobba på grund av att sköta sjuka, anhöriga är förmodligen ett mindre tapp än jobbande föräldrar med småbarn. Vi vet att frånvaron på grund av vabb-dagar är hög och växer på den svenska arbetsmarknaden.

Men som i nästan all forskning kring egenföretagandet så är det alltså svaren att det är krångligt med ett stort regelverk och många gånger komplicerade lagar som hämmar företagande, såväl för unga som äldre entreprenörer. Och väldigt lite verkar hända när det gäller att förenkla. Detta gäller oavsett om det är en vänster- eller borgerlig majoritet i regeringen.

När Mona Sahlin blev arbetsmarknadsminister 1998 i Näringsdepartementet fick hon ansvar för arbetsrättsfrågor och småföretagande på sitt bord. Jag glömmer aldrig en intervju som jag gjorde med henne på hennes tjänsterum 1999 som ekonomredaktör för Smålandsposten. Mona Sahlin spände ögonen i redaktören från den borgerliga tidningen från landets småföretagarmecka och lovade att Socialdemokraterna skulle bli mest företagarvänliga partiet av alla. Hinder i att "småföretaga" på grund av onödiga regler och komplicerade lagar skulle minska till ett minimum. Det blev inget av det, men inte heller borgerligt tillsatta politiker på näringsdepartementet har lyckats bättre.

Att vara egenföretagare efter 65 år blir inte roligare av att det inte händer något med kärnfrågor som denna.


ULF SIBNER
Titta det snöar

 

Det står allt mer klart att snö på våra breddgrader har blivit något exotiskt, till och med på vintern. Även om just exotiskt kanske är fel synonym för det ska väl användas vid främst tropiska jämförelser.

Läs mer...
Är storhet vansinne?
180112
Är det så att byggbolag - påhejade av kommunen - fått storhetsvansinne? Eller är det så här det ska se ut när en stad växer kraftigt?

Läs mer...
Brott och straff
180104
Vi får tingsrättens handlingar mejlade till oss i en strid ström. Många vet för övrigt inte att mycket är offentliga handlingar som vem som helst kan begära ut. I december var det påtagligt hur många ärenden som lades ner. Man fick en känsla av att det "städades" i högarna hos polis, åklagare och tingsrätt. Handlingen som upprättas då brukar ofta rubriceras "ärendet nedlagt, nu föremål för avskrivning, brott kan inte styrkas".

Läs mer...
God, gott, granar och grannar
171222
Nu kommer årets sista nummer av Växjöbladet/Kronobergaren. Som vanligt slår vi ihop årets sista veckor till ett dubbelnummer. Det betyder att det finns både jul- och nyårshelgens tv-tablåer, lite extra korsord men inte minst extra läsning.
Läs mer...
> Delad tid - dubbel glädje (171215)
> Ryktet om min död... (171208)
> Vad väntar du på? (171201)
> Nu är det spikat - men inte byggt (171124)
> Med plats längst bak i kön (171117)
> Lejonkungar (171110)
> Stadens nya paradgata? (171103)
> Spel med höga insatser (171027)
> Plats för mindre plast (171013)
> Vad är längtan värd? (171006)

 
LEDAREN
Titta det snöar
Det står allt mer klart att snö på våra breddgrader har blivit något ...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - januari 2018
Alvestatriumf i U16-SMkvalet, klättring och biljard i veckans sportgal...
Läs mer...
FAMILJ
Bakom kulisserna på Växjörevyn
Växjörevyn med Nils Åkesson i spetsen lockar sin vana troget fram ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen