Tillbaka till startsidan
Lördag 24 mars 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 29 September 2017
En historia med spänning
Ulf Sibner
 
"Allt går ju med elektricitet, elektriskt de' e' nå't konstigt me' de'. Elektricitet de' strömmar ju som ni vet härs och tvärs igenom tråden."

Att Tage Danielsson är känd för Elektricitetsvisan har blivit en sanning, fast inte sann till 100%. Förvisso gjorde han och Hasse Alfredsson den känd som ett inslag i deras 88-öresrevy och vissa textrader var nya. Men annars ska det tydligen vara bondkomikern Skånska Lasse som ska vara rättmätig upphovsman. Han föddes i slutet av 1880-talet och därför inte så konstigt att han förundrades över hur tillgången på el växte fram i landet.

"Man bara knäpper, har ej besvär så blir det volter i tråden. Och utav volter det blir ampére, Det e så svårt att förstå den"

Nu för tiden är det ingen som förundras över all knapptryckning som bygger på att vi har elektricitet. Däremot blir vi inte bara frustrerade utan minst sagt sårbara om något gör att vi inte har tillgång till den. Minst sagt varje liten höstblåst brukar direkt ställa till problem på landet, alla minns väl veckor utan el vid exempelvis orkanen "Gudrun"

Men inte alla, för människor i städerna är bättre garanterade el än invånare på landet. Då - i januari 2005 - lär ovädret på sin höjd ha gjort att lamporna i Växjö blinkade till.
Växjös elektricitetsverk, idag Veab, startade alltså för 130 år sedan. I artikeln här bredvid berättar Mats Lundin mer, men intressant är det faktum att Växjö var den första "småstaden" vid sidan av Stockholm och Göteborg att elektrifieras. Mycket har hänt med "elverket" sedan dess och såväl uppfinningar som miljöfrågor har förändrat verksamheten. Industrins efterfrågan har förändrats, men också när det gäller oss som privatpersoner har synen på förbrukningen ändrats.

 Få eller ingen släcker längre lampor efter sig av sparsamhet och vem minns inte alla elprylar vi köpt och senare förundrats över varför. Allt från elektriska äggkokare till bakmaskiner.

Men en sak har Veab "förbisett" i sin berättelse om de 130 åren. Det är den så kallade oljeskandalen 1981 som kostade bolaget 30 miljoner kronor i dåtidens penningvärde. I dag är motsvarande värdet det tiodubbla. Oljereserven, som förvarades i bergrum i Karlshamn, "lånades" ut till en norsk affärsman som lovade bra återbäring om han fick göra en kortvarig affär med oljan. Han fick tillgång till de 40000 kubikmetrarna och därmed var både olja och vinst försvunna. En skandal som kostade höga chefer jobbet och i ett fall, tillsammans med affärsmannen Finn Malmberg, till och med ledde till fängelsestraff.

Den dåliga affären är slutbetald av bolaget och inte minst Växjös skattebetalare sedan några år tillbaka. Och även om storyn förmodligen aldrig kommer att glömmas, så är det vad vi kallar "historia" nu.

ULF SIBNER
Utlämnande fakta

 

Till hösten är det val i Sverige. Vad har vi egentligen att förvänta oss när det gäller riggade nyheter och anpassad information? Hur säkra kan vi vara på att uppgiven avsändare ligger bakom budskapet och vilken motståndskraft har våra riksdagspartier?
Läs mer...
Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass
180316
Det är ju så när vi varit ute och rest, det är svårt att inte prata eller skriva om det. Så därför blir det en reseberättelse denna gången, närmare bestämt om en tripp till USA. Målet var Nashville Tennessee. Ni vet staden dit artisten Jill Johnson släpat svenska artister i den populära tv-serien Jills veranda de senaste åren.
Läs mer...
Gubbe och keps men INGEN mössa i handen
180309
Som ni ser av artikeln här bredvid har jag varit till och från på ett seniorevent på sistone. Det har, ärligt talat två förklaringar. Jag ville gärna göra en artikel om eventet, Artur Ringart och News55, men jag ska inte sticka under stol med att dessa frågor också närmat sig mig på ett väldigt påtagligt sätt.
Läs mer...
Är du möjligen en Mandelmann?
180302
Mandelmanns gård eller Farmen på tv? Ja valet är mer än självklart för mig, även om jag måste erkänna att jag hade lite svårt i början för inte minst Gustav Mandelmann. Presentation kanske är överflödig, men för er som missat säsongerna som just slutat, så går det att titta ikapp på TV4-play.
Läs mer...
> Öl i ett mikroperspektiv (180223)
> En nåd att stilla bedja om (180216)
> Åt skogen är det (180209)
> Med två tomma händer (180202)
> Paradis - med eller utan skatteproblem (180126)
> Titta det snöar (180119)
> Är storhet vansinne? (180112)
> Brott och straff (180104)
> God, gott, granar och grannar (171222)
> Delad tid - dubbel glädje (171215)

 
LEDAREN
Utlämnande fakta
Till hösten är det val i Sverige. Vad har vi egentligen att förvänta...
Läs mer...
FAMILJ
Studenter höjde den politiska temperaturen inför valet
I höst är det som bekant val och den politiska temperaturen börjar s...
Läs mer...
LEDAREN
Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass
Det är ju så när vi varit ute och rest, det är svårt att inte prata ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen