Tillbaka till startsidan
Tisdag 16 januari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 29 September 2017
En historia med spänning
Ulf Sibner
 
"Allt går ju med elektricitet, elektriskt de' e' nå't konstigt me' de'. Elektricitet de' strömmar ju som ni vet härs och tvärs igenom tråden."

Att Tage Danielsson är känd för Elektricitetsvisan har blivit en sanning, fast inte sann till 100%. Förvisso gjorde han och Hasse Alfredsson den känd som ett inslag i deras 88-öresrevy och vissa textrader var nya. Men annars ska det tydligen vara bondkomikern Skånska Lasse som ska vara rättmätig upphovsman. Han föddes i slutet av 1880-talet och därför inte så konstigt att han förundrades över hur tillgången på el växte fram i landet.

"Man bara knäpper, har ej besvär så blir det volter i tråden. Och utav volter det blir ampére, Det e så svårt att förstå den"

Nu för tiden är det ingen som förundras över all knapptryckning som bygger på att vi har elektricitet. Däremot blir vi inte bara frustrerade utan minst sagt sårbara om något gör att vi inte har tillgång till den. Minst sagt varje liten höstblåst brukar direkt ställa till problem på landet, alla minns väl veckor utan el vid exempelvis orkanen "Gudrun"

Men inte alla, för människor i städerna är bättre garanterade el än invånare på landet. Då - i januari 2005 - lär ovädret på sin höjd ha gjort att lamporna i Växjö blinkade till.
Växjös elektricitetsverk, idag Veab, startade alltså för 130 år sedan. I artikeln här bredvid berättar Mats Lundin mer, men intressant är det faktum att Växjö var den första "småstaden" vid sidan av Stockholm och Göteborg att elektrifieras. Mycket har hänt med "elverket" sedan dess och såväl uppfinningar som miljöfrågor har förändrat verksamheten. Industrins efterfrågan har förändrats, men också när det gäller oss som privatpersoner har synen på förbrukningen ändrats.

 Få eller ingen släcker längre lampor efter sig av sparsamhet och vem minns inte alla elprylar vi köpt och senare förundrats över varför. Allt från elektriska äggkokare till bakmaskiner.

Men en sak har Veab "förbisett" i sin berättelse om de 130 åren. Det är den så kallade oljeskandalen 1981 som kostade bolaget 30 miljoner kronor i dåtidens penningvärde. I dag är motsvarande värdet det tiodubbla. Oljereserven, som förvarades i bergrum i Karlshamn, "lånades" ut till en norsk affärsman som lovade bra återbäring om han fick göra en kortvarig affär med oljan. Han fick tillgång till de 40000 kubikmetrarna och därmed var både olja och vinst försvunna. En skandal som kostade höga chefer jobbet och i ett fall, tillsammans med affärsmannen Finn Malmberg, till och med ledde till fängelsestraff.

Den dåliga affären är slutbetald av bolaget och inte minst Växjös skattebetalare sedan några år tillbaka. Och även om storyn förmodligen aldrig kommer att glömmas, så är det vad vi kallar "historia" nu.

ULF SIBNER
Är storhet vansinne?

 

Är det så att byggbolag - påhejade av kommunen - fått storhetsvansinne? Eller är det så här det ska se ut när en stad växer kraftigt?

Läs mer...
Brott och straff
180104
Vi får tingsrättens handlingar mejlade till oss i en strid ström. Många vet för övrigt inte att mycket är offentliga handlingar som vem som helst kan begära ut. I december var det påtagligt hur många ärenden som lades ner. Man fick en känsla av att det "städades" i högarna hos polis, åklagare och tingsrätt. Handlingen som upprättas då brukar ofta rubriceras "ärendet nedlagt, nu föremål för avskrivning, brott kan inte styrkas".

Läs mer...
God, gott, granar och grannar
171222
Nu kommer årets sista nummer av Växjöbladet/Kronobergaren. Som vanligt slår vi ihop årets sista veckor till ett dubbelnummer. Det betyder att det finns både jul- och nyårshelgens tv-tablåer, lite extra korsord men inte minst extra läsning.
Läs mer...
Delad tid - dubbel glädje
171215
Frågan om en höjning av pensionsåldern har ju stötts och blötts länge. Nu lär ju en majoritet av riksdagen vara överrens om att ingen ska kunna ta ut allmän pension före 63 års ålder. En höjning med två år från dagens 62-årsgräns, oklart om när det kommer att börja gälla. Själv har jag hunnit passera både den gamla och då nya gränsen så jag berörs inte. Men det finns en hel del saker med rätten till pension som inte går att blunda för.
Läs mer...
> Ryktet om min död... (171208)
> Vad väntar du på? (171201)
> Nu är det spikat - men inte byggt (171124)
> Med plats längst bak i kön (171117)
> Lejonkungar (171110)
> Stadens nya paradgata? (171103)
> Spel med höga insatser (171027)
> Inga undantag - med regler (171020)
> Plats för mindre plast (171013)
> Vad är längtan värd? (171006)

 
LEDAREN
Är storhet vansinne?
Är det så att byggbolag - påhejade av kommunen - fått storhetsvansin...
Läs mer...
FAMILJ
Elin blev Årets Kronobergare 2017
P4 Kronobergs utmärkelse Årets Kronobergare är en uppskattad traditi...
Läs mer...
LEDAREN
Brott och straff
Vi får tingsrättens handlingar mejlade till oss i en strid ström. Mång...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen