Tillbaka till startsidan
Tisdag 20 februari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 22 September 2017
Utbud och efterfrågan
Ulf Sibner
 
Enligt prognoser från Arbetsförmedlingen väntas sysselsättningen öka med sammanlagt 149000 personer i landet i år och nästa år. Bara i vårt län väntas sysselsättningen öka med 1900 personer. Men samtidigt fortsätter bristen på arbetskraft att stiga och hämmar tillväxten av jobb i viss mån enligt Af.

De närmaste veckorna kommer därför över 16 000 arbetsgivare i landet att intervjuas av Arbetsförmedlingen.  I Kronobergs län genomförs intervjuer med knappt 600 arbetsgivare, med frågan vilka konsekvenser denna brist på arbetskraft får? Hur läget och framtidsutsikterna ser ut på arbetsmarknaden presenteras sedan i prognosen i december.

Jo, vi har hört det förr. Det finns ingen självklar symbios mellan arbetslöshet och efterfrågad arbetskraft. Det är väl egentligen inte heller något nytt fenomen. I övergången från jordbrukssamhället till industrisamhället på 1940- och 1950-talet sågs samma fenomen. I och för sig var kanske inte alla småbrukare som inte kunde försörja sig anmälda till Arbetsförmedlingen. 1948 bildades Arbetsmarknadsverket, med uppgift att omsätta den statliga arbetsmarknadspolitiken i hela landet och därmed det villar AMS-utbildningar. Och det var säkert enklare att omskola en lantbrukare till svetsare än vad det är att idag fortbilda ut till den allt mer komplicerade arbetsmarknaden.
 
Den första arbetsförmedlingen i Sverige startades annars i Helsingborg 1902, som ett första steg mot att lösa den nya arbetsmarknadens behov. Förmedlingen skulle vara en neutral mötesplats för arbetssökande och arbetsgivare – en princip som Arbetsförmedlingen säger sig leva efter än i idag. En annan sanning är väl att allt fler företag inte är nöjda med deras prestation utan söker sig till alternativ i rekryteringsbranschen.

Nu är det ju inte heller så att hela problematiken är siffrorna på utbud och efterfrågan på arbetskraft. Dagens- och kanske framförallt morgondagens arbetsmarknad ska hantera andra generationer, med andra krav, behov och önskemål, än den då Sverige ställde om från ett jordbruksland till en industristat. Många som analyserar och debatterar människan och synen på arbete menar att den absoluta merparten vill jobba. Och det är kanske sant, men det är också en verklighet att kraven på vilket jobb en nyutbildad - eller sen länge arbetslös - vill ha har ökat. Det gagnar kanske inte heller siffrorna att möjligheten att inte jobba men ändå "försörja" sig är större nu än då.

Det får inte visa sig - när de 600 intervjuerna är klara - att bara ett fåtal av de som är inskrivna på Arbetsförmedlingen matchar cirka 1900 efterfrågningar.

ULF SIBNER
En nåd att stilla bedja om

 

Uttalanden och synpunkter på Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om att få ha böneutrop vid sin moské har inte helt präglats av Vänliga veckan. Ibland kan jag tycka att ett vänligt, men bestämt, nej kunde räcka för dem som är emot. Gärna med en utvecklad debatt istället om varför det ska godkännas eller avslås.
Läs mer...
Åt skogen är det
180209
Sjukdomar beroende på människors livsstil ökar lavinartat enligt flera rapporter. Det handlar om såväl fysiska som psykiska sjukdomstillstånd, ofta är stressrelaterat en benämning i diagnosen. Mest allvarligt är den dramatiska ökningen ibland barn och ungdomar.
Läs mer...
Med två tomma händer
180202
Det skulle vara svårt att inte skriva några rader om Ingvar Kamprads bortgång i dessa dagar. Få människor har gjort sånt avtryck som han, inte bara bland folk i Älmhult eller Agunnaryd utan av människor i hela världen.

Läs mer...
Paradis - med eller utan skatteproblem
180126
En del av boendet på planerade bostadsområdet Skärvet på Söder i Växjö vänder sig särskilt till äldre. Med små lägenheter, tänkt för barnlösa par eller ensamstående, med minimal arbetsinsats runt boendet och exempelvis nära till vårdcentral och annan service.
Läs mer...
> Titta det snöar (180119)
> Är storhet vansinne? (180112)
> Brott och straff (180104)
> God, gott, granar och grannar (171222)
> Delad tid - dubbel glädje (171215)
> Ryktet om min död... (171208)
> Vad väntar du på? (171201)
> Nu är det spikat - men inte byggt (171124)
> Med plats längst bak i kön (171117)
> Lejonkungar (171110)

 
SPORT
Månadens sportgallerier - februari 2018
Cupkryss för Öster, Alvestaseger mot Rögle och mängder av Åryd Cup i...
Läs mer...
LEDAREN
En nåd att stilla bedja om
Uttalanden och synpunkter på Stiftelsen Växjö muslimers ansökan om att...
Läs mer...
FAMILJ
Invigning i musikens tecken
Att lyssna på musik är rena hälsokuren. Det menar musikälskaren Hans...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen