Tillbaka till startsidan
Söndag 22 oktober 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 22 September 2017
Utbud och efterfrågan
Ulf Sibner
 
Enligt prognoser från Arbetsförmedlingen väntas sysselsättningen öka med sammanlagt 149000 personer i landet i år och nästa år. Bara i vårt län väntas sysselsättningen öka med 1900 personer. Men samtidigt fortsätter bristen på arbetskraft att stiga och hämmar tillväxten av jobb i viss mån enligt Af.

De närmaste veckorna kommer därför över 16 000 arbetsgivare i landet att intervjuas av Arbetsförmedlingen.  I Kronobergs län genomförs intervjuer med knappt 600 arbetsgivare, med frågan vilka konsekvenser denna brist på arbetskraft får? Hur läget och framtidsutsikterna ser ut på arbetsmarknaden presenteras sedan i prognosen i december.

Jo, vi har hört det förr. Det finns ingen självklar symbios mellan arbetslöshet och efterfrågad arbetskraft. Det är väl egentligen inte heller något nytt fenomen. I övergången från jordbrukssamhället till industrisamhället på 1940- och 1950-talet sågs samma fenomen. I och för sig var kanske inte alla småbrukare som inte kunde försörja sig anmälda till Arbetsförmedlingen. 1948 bildades Arbetsmarknadsverket, med uppgift att omsätta den statliga arbetsmarknadspolitiken i hela landet och därmed det villar AMS-utbildningar. Och det var säkert enklare att omskola en lantbrukare till svetsare än vad det är att idag fortbilda ut till den allt mer komplicerade arbetsmarknaden.
 
Den första arbetsförmedlingen i Sverige startades annars i Helsingborg 1902, som ett första steg mot att lösa den nya arbetsmarknadens behov. Förmedlingen skulle vara en neutral mötesplats för arbetssökande och arbetsgivare – en princip som Arbetsförmedlingen säger sig leva efter än i idag. En annan sanning är väl att allt fler företag inte är nöjda med deras prestation utan söker sig till alternativ i rekryteringsbranschen.

Nu är det ju inte heller så att hela problematiken är siffrorna på utbud och efterfrågan på arbetskraft. Dagens- och kanske framförallt morgondagens arbetsmarknad ska hantera andra generationer, med andra krav, behov och önskemål, än den då Sverige ställde om från ett jordbruksland till en industristat. Många som analyserar och debatterar människan och synen på arbete menar att den absoluta merparten vill jobba. Och det är kanske sant, men det är också en verklighet att kraven på vilket jobb en nyutbildad - eller sen länge arbetslös - vill ha har ökat. Det gagnar kanske inte heller siffrorna att möjligheten att inte jobba men ändå "försörja" sig är större nu än då.

Det får inte visa sig - när de 600 intervjuerna är klara - att bara ett fåtal av de som är inskrivna på Arbetsförmedlingen matchar cirka 1900 efterfrågningar.

ULF SIBNER
Inga undantag - med regler

 

Det är alltid hinder i form av regler och lagar som främst hämmar att människor driver egna företag. Det visar alla enkäter och forskningar på området. Nu senast i ett forskningsprojekt som gjorts av Mats Hammarstedt och Linda Aldén vid Linnéuniversitetet här i Växjö.
Läs mer...
Plats för mindre plast
171013
Är det fler än jag som känner sig som en tjuv om ni kommer ut från affären med en vara i handen? Trots att man betalt rätt pris och har kvittot i fickan? Jag kom att tänka på det i veckan när jag var och köpte ett par skor. Inget konstigt med det, skorna var i mitt tycke snygga, priset var OK och det passade dessutom mina fötter. När jag betalade tackade den trevliga trevliga  tjejen i kassan med ett;
''Vill du betala för en plastkasse''?

Läs mer...
Vad är längtan värd?
171006
I morgon är det en så kallad "hemvändardag" i det lilla samhället där jag hade mina kompisar och gick i skolan. En pa alla sätt bra uppväxt och jag blev kvar länge. Den möjligheten gav jag även mina barn och det tror jag på det stora hela att de är tacksamma för. Därför återvänder vi gärna och betydligt oftare än bara när det är årets hemvändardag.
Läs mer...
En historia med spänning
170929
"Allt går ju med elektricitet, elektriskt de' e' nå't konstigt me' de'. Elektricitet de' strömmar ju som ni vet härs och tvärs igenom tråden."
Att Tage Danielsson är känd för Elektricitetsvisan har blivit en sanning, fast inte sann till 100%.
Läs mer...
> En gråhårig gerillarörelse? (170915)
> Byter sida (170908)
> När sanningen avrättas (170901)
> Det finns människor som varken är vänner eller fiender (170825)
> Den vår den svage kallar höst (170818)
> Kulturens nya tiggarmugg (170811)
> Kan vi skatta oss lyckliga? (170804)
> Så långt vingarna bär (170630)
> Kunskap är inget resultat per automatik (170623)
> En del murar får tydligen inte rivas (170616)

 
LEDAREN
Inga undantag - med regler
Det är alltid hinder i form av regler och lagar som främst hämmar att ...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - oktober 2017
Österskräll i Borlänge, derby i rekreationshockeyn och tjejhockey i ...
Läs mer...
FAMILJ
Inspirerande näringslivsdag på WTC
Det går bra för Kronobergs företag. Detta glada budskap framfördes i...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen