Tillbaka till startsidan
Måndag 11 december 2017 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 22 September 2017
Utbud och efterfrågan
Ulf Sibner
 
Enligt prognoser från Arbetsförmedlingen väntas sysselsättningen öka med sammanlagt 149000 personer i landet i år och nästa år. Bara i vårt län väntas sysselsättningen öka med 1900 personer. Men samtidigt fortsätter bristen på arbetskraft att stiga och hämmar tillväxten av jobb i viss mån enligt Af.

De närmaste veckorna kommer därför över 16 000 arbetsgivare i landet att intervjuas av Arbetsförmedlingen.  I Kronobergs län genomförs intervjuer med knappt 600 arbetsgivare, med frågan vilka konsekvenser denna brist på arbetskraft får? Hur läget och framtidsutsikterna ser ut på arbetsmarknaden presenteras sedan i prognosen i december.

Jo, vi har hört det förr. Det finns ingen självklar symbios mellan arbetslöshet och efterfrågad arbetskraft. Det är väl egentligen inte heller något nytt fenomen. I övergången från jordbrukssamhället till industrisamhället på 1940- och 1950-talet sågs samma fenomen. I och för sig var kanske inte alla småbrukare som inte kunde försörja sig anmälda till Arbetsförmedlingen. 1948 bildades Arbetsmarknadsverket, med uppgift att omsätta den statliga arbetsmarknadspolitiken i hela landet och därmed det villar AMS-utbildningar. Och det var säkert enklare att omskola en lantbrukare till svetsare än vad det är att idag fortbilda ut till den allt mer komplicerade arbetsmarknaden.
 
Den första arbetsförmedlingen i Sverige startades annars i Helsingborg 1902, som ett första steg mot att lösa den nya arbetsmarknadens behov. Förmedlingen skulle vara en neutral mötesplats för arbetssökande och arbetsgivare – en princip som Arbetsförmedlingen säger sig leva efter än i idag. En annan sanning är väl att allt fler företag inte är nöjda med deras prestation utan söker sig till alternativ i rekryteringsbranschen.

Nu är det ju inte heller så att hela problematiken är siffrorna på utbud och efterfrågan på arbetskraft. Dagens- och kanske framförallt morgondagens arbetsmarknad ska hantera andra generationer, med andra krav, behov och önskemål, än den då Sverige ställde om från ett jordbruksland till en industristat. Många som analyserar och debatterar människan och synen på arbete menar att den absoluta merparten vill jobba. Och det är kanske sant, men det är också en verklighet att kraven på vilket jobb en nyutbildad - eller sen länge arbetslös - vill ha har ökat. Det gagnar kanske inte heller siffrorna att möjligheten att inte jobba men ändå "försörja" sig är större nu än då.

Det får inte visa sig - när de 600 intervjuerna är klara - att bara ett fåtal av de som är inskrivna på Arbetsförmedlingen matchar cirka 1900 efterfrågningar.

ULF SIBNER
Ryktet om min död...

 

Ikeas grundare, Ingvar Kamprad, dödförklarades ju av SR:s Ekoredaktion i förra veckan. Ja eller rättare sagt, inte dödförklarades. Men de publicerade material som ligger klart inför att det skulle kunna hända. Bara det att det finns färdigt material att publicera tycker många är osmakligt. Men att det gör det är inte så konstigt och speciellt inte när det gäller en känd och inte minst omtyckt person som snart är 92 år.
Läs mer...
Vad väntar du på?
171201
Till helgen är det ju första söndagen i advent. På många sätt starten på en mysig tid för de som förstår att njuta. För andra startar fyra veckor av ånger och stress. Bara du själv kan bestämma hur du vill göra. Eller ligger det inte längre inom din kontroll att hantera julmånaden?
Läs mer...
Nu är det spikat - men inte byggt
171124
Likheter mellan Växjö och Stockholm brukar halta betänkligt. Men när det gäller den uppmärksammade debatten här om att bygga ett nytt - så kallat - stadshus kan det väl låta sig göras. Att kalla det planerade (nu beslutade) bygget i Växjö för stadshus är väl inte heller fel eftersom stadsprivilegier finns sedan 1342. Även om kommunreformen 1971 omvandlade alla köpingar, städer och landskommuner, helt enkelt till kommuner.
Läs mer...
Med plats längst bak i kön
171117
Jag har kört bil i den här staden i många år, både i tjänsten och privat. Till att börja med var Växjö mest som vilken småstad som helst. Blev det rött i trafikljusen fick man så klart stanna, men det var knappast aldrig frågan om att inte ''komma fram'' på nästa gröna våg.
Läs mer...
> Lejonkungar (171110)
> Stadens nya paradgata? (171103)
> Spel med höga insatser (171027)
> Inga undantag - med regler (171020)
> Plats för mindre plast (171013)
> Vad är längtan värd? (171006)
> En historia med spänning (170929)
> En gråhårig gerillarörelse? (170915)
> Byter sida (170908)
> När sanningen avrättas (170901)

 
LEDAREN
Ryktet om min död...
Ikeas grundare, Ingvar Kamprad, dödförklarades ju av SR:s Ekoredaktion...
Läs mer...
FAMILJ
Välklingande julkonsert
Musiken berikar våra liv, det är mottot för pianoläraren Marly Azave...
Läs mer...
LEDAREN
Vad väntar du på?
Till helgen är det ju första söndagen i advent. På många sätt starten ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen