Tillbaka till startsidan
Lördag 24 mars 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 15 September 2017
En gråhårig gerillarörelse?
Ulf Sibner
 
Det brukar ju sägas att man inte ska fråga efter eller nämna en kvinnas ålder och jag tycker inte att vi ska prata allt för mycket om ålder över huvud taget. Det finns annat som bör göra oss nyfikna på varandra och ge oss anledning till att mötas och umgås. Men när det gäller min egen ålder så går det inte att låta bli att reflektera i dessa dagar.

Mitt personnummer är 521208 plus fyra andra siffror som inte har med det här att göra. Det i sin tur betyder att ända sedan jag fick mitt första orange kuvert så har jag kunnat läsa 2017-12-08 som ett måldatum som jag både har och inte har velat uppnå. Overkligt att något som man från början tycker lågt så långt fram i tiden plötsligt är här. Nu handlar det bara om månader.

I mitt fall betyder det dock inte att jag plockar ihop sakerna på jobbet och går hem. Jag tänker fortsätta lite till här på Växjöbladet/Kronobergarens redaktion. Inte heller blir det speciellt synd om mig rent ekonomiskt. Sedan min första anställning har jag i princip aldrig varit arbetslös, även om det har funnits arbetsbefriade dagar på vägen. Det gör att pensionsprognosen ser ganska OK ut. Självklart blir det mindre in på kontot än när man jobbar. Men som sagt, jag vet att många som uppnår pensionsåldern varken kan eller vill jobba vidare. Och för många blir intäktssidan ett jätteproblem utan möjlighet att göra något åt det.

Med så många människor som slutat jobba, i förtid eller på exakt datum - för fler och fler blir vi för varje dag - är det konstigt att denna grupp "arbetsbefriade" människor i Sverige inte besitter mer makt och inflytande över vår vardag. Det har gjorts försök att starta politiska partier med pensionen och andra villkor främst på agendan. Men de har aldrig fått framgångar i förhållande till tänkbar väljarstöd. Det finns också organisationer som företräder pensionärer och visst har alla etablerade partierna ett partiprogram på denna väljargrupp. För även om lönekontot slutar fungera så gör ju - gudskelov - inte rösträtten det.

Det sägs ibland att 65 är det nya 50. Det kommer att göra att fler och fler aktiva invånare inte längre kommer att lönearbeta men väl ställa krav på sitt liv. Ett aktivt liv som de är beredda att betala för men också ställa krav på regering och riksdag att vidta åtgärder så att det är möjligt. Vi har förmodligen ännu inte sett början på en "pensionärsrevolution". Det säger jag inte bara för att jag själv snart är där.

ULF SIBNER
Utlämnande fakta

 

Till hösten är det val i Sverige. Vad har vi egentligen att förvänta oss när det gäller riggade nyheter och anpassad information? Hur säkra kan vi vara på att uppgiven avsändare ligger bakom budskapet och vilken motståndskraft har våra riksdagspartier?
Läs mer...
Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass
180316
Det är ju så när vi varit ute och rest, det är svårt att inte prata eller skriva om det. Så därför blir det en reseberättelse denna gången, närmare bestämt om en tripp till USA. Målet var Nashville Tennessee. Ni vet staden dit artisten Jill Johnson släpat svenska artister i den populära tv-serien Jills veranda de senaste åren.
Läs mer...
Gubbe och keps men INGEN mössa i handen
180309
Som ni ser av artikeln här bredvid har jag varit till och från på ett seniorevent på sistone. Det har, ärligt talat två förklaringar. Jag ville gärna göra en artikel om eventet, Artur Ringart och News55, men jag ska inte sticka under stol med att dessa frågor också närmat sig mig på ett väldigt påtagligt sätt.
Läs mer...
Är du möjligen en Mandelmann?
180302
Mandelmanns gård eller Farmen på tv? Ja valet är mer än självklart för mig, även om jag måste erkänna att jag hade lite svårt i början för inte minst Gustav Mandelmann. Presentation kanske är överflödig, men för er som missat säsongerna som just slutat, så går det att titta ikapp på TV4-play.
Läs mer...
> Öl i ett mikroperspektiv (180223)
> En nåd att stilla bedja om (180216)
> Åt skogen är det (180209)
> Med två tomma händer (180202)
> Paradis - med eller utan skatteproblem (180126)
> Titta det snöar (180119)
> Är storhet vansinne? (180112)
> Brott och straff (180104)
> God, gott, granar och grannar (171222)
> Delad tid - dubbel glädje (171215)

 
LEDAREN
Utlämnande fakta
Till hösten är det val i Sverige. Vad har vi egentligen att förvänta...
Läs mer...
FAMILJ
Studenter höjde den politiska temperaturen inför valet
I höst är det som bekant val och den politiska temperaturen börjar s...
Läs mer...
LEDAREN
Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass
Det är ju så när vi varit ute och rest, det är svårt att inte prata ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen