Tillbaka till startsidan
Måndag 19 mars 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 3 mars 2018
Med lok genom kommunen
Markus Reimer har arbetat som lokförare sedan 2014.
Markus Reimer har arbetat som lokförare sedan 2014.
Krösatågen är ett av de tågsystem som kör på spåren genom Alvesta kommun.
Lokföraren Markus Reimer stannar på sin sträcka genom kommunen vid stationerna Alvesta och Vislanda på linjen mellan Växjö-Hässleholm och omvänt.


Det är strax före halv åtta på morgonen då Markus Reimer möter upp VK på Växjö station och spår 3b. Perrongen är full av morgontrötta/pigga resenärer på väg mot jobb eller andra aktiviteter. Med vana handgrepp förvärvade genom fyra års erfarenhet som lokförare startar han upp Motorvagnen av modell X11 från 1982 med namnet "Joe Labero". Just X11-vagnarna har en tillåten topphastighet av 140 kilometer i timmen medan en moderniserad variant benämnd X14 får köra i 160 kilometer i timmen.

Just denna morgon ligger ett Öresundståg på väg från Kalmar via Växjö till Köpenhamn sent vilket i vanliga fall skulle ha inneburit att "vårt" tåg fått vänta in och köra efter Öresundståget. Dock får vi klartecken och på prick tiden 07.32 börjar det tunga tåget röra sig iväg från stationsområdet i Växjö.

– Jag hade egentligen tänkt mig att göra ett utrop i högtalarna inne i vagnen, men passagerarna tycker det skränar för högt på det här tåget, så vi skippar dessa idag.

På en skylt ovanför instrumentpanelen står det "Fordonet sth. 140 kilometer i timmen eller 1 kilometer på 26 sekunder", vilket ger en antydan om hur fort det egentligen går vid full fart.

När lokföraren börjar sin arbetsdag skrivs körplanen ut, man har också en digital körplan som överskådligt bland annat visar planerad tid vid de olika stationerna och vilket spår tåget kommer att komma in på.

– Den digitala körplanen bockar av allt allteftersom vi kör och tycker den att vi har gott om tid kan den föreslå att vi kör i en lägre hastighet för att hålla tidtabellen. Tanken är på sikt att vi ska överge pappret helt och ha all information på skärmen.

Layouten på reglagen för att få tåget att röra på sig förefaller enkel, ett gasreglage och ett bromsreglage. Dock måste lokföraren med foten trycke ned en stång under instrumentpanelen som ett slags "dödmansgrepp", Markus visar att om han släpper upp reglaget ljuder en alarmsignal.

– Det blev lite av en slump att jag började med här, jag såg något om någon som sökte in till lokförarutbildningen och jag tyckte det såg intressant ut så jag sökte jag med. Jag jobbade vid den tiden på IKEA och tyckte det var ett uppslag att göra något annat, sökte till utbildningen och kom in.

Efter olika tester, möte med psykolog och prov på bland annat simultan kapacitet genomfördes utbildningen under 14 månader i Mjölby och möte med kollegor från hela landet.
Längs färden märker vi att vi verkligen är mitt ute i naturen fjärran från bilvägar och detta innebär då och då möte med vilt, ibland med konsekvenser för viltet.

– Fyra krockar med älg har det hittills blivit och de kan ju bara komma springande ut och då är det mycket svårt att undvika att de körs på, ser man däremot ett djur på långt avstånd kan man sakta ned så att det förhoppningsvis beger sig av från banområdet, säger Markus Reimer.

CARL-MAGNUS WENNERHOLM
Storbesök till Alvesta Jazzclub från Norge

Ellen Andrea Wangs huvudinstrument är kontrabasen och sången.
Foto: Sigurd Fandango


I kväll blir det blandad kompott på Alvesta Jazzclub i Kulturkällaren när denna gästas av norska Ellen Andrea Wang. På meritlistan för den unga basisten hittills står bland annat att hon uppträtt med likaledes basisten och sångaren Sting, till Alvesta kommer hon med en trio som förutom henne själv består av trummisen Erland Dahlén och klaviaturspelaren Andreas Ulvo.
Läs mer...
Segelflygklubb på läger i Jämtland
180315
Sedan 1961 har segelflygare från hela landet varje år åkt till jämtländska Ottsjö för att uppleva årets första flygtillfälle.
Kronobergs segelflygklubb har denna vecka tre medlemmar som deltar tillsammans med ett tiotal klubbar.

Läs mer...
Säsongen närmar sig på Huseby bruk
180314
Den 24 mars öppnar Huseby bruk sina portar för allmänheten för säsongen med en påskmässa som även pågår den 25 mars. Dock pågår redan olika aktiviteter för bland annat skolelever.
Läs mer...
Med fokus på musik och spännande artister.
180312
Vislanda bibliotek har under senare år gjort sig känt för att arrangera gratiskonserter med mer eller mindre kända artister.
Det är inte heller så konstigt då man i Susanna Eriksson har en mycket kultur och musikintresserad filialchef
Läs mer...
> Alvesta SOK skickar många till Vasaloppet (180302)
> Sommarcup i juni i Moheda (180228)
> Ännu en byggnad riskerar rasa (180221)
> Vill rekrytera sommarföretagare (180220)
> Utställning i konsthallen (180217)
> Vasalopp för de yngre i Hanaslöv (180209)
> Hoppas kunna bygga upp igen (180208)
> Kultur för de lite mindre (180203)
> Bra start för sopsortering (180203)
> Ny bevakad parkering klar att tas i bruk (180201)

 
LEDAREN
Skillnad på eget flygplan och utrymmet i ekonomiklass
Det är ju så när vi varit ute och rest, det är svårt att inte prata ...
Läs mer...
KULTUR & NÖJE
Taggade elever bakom kulisserna på Bröderna Lejonhjärta
En storslagen och berörande föreställning med fantastiska scenpres...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - mars 2018
Serieseger för Rottne, snöpligt cuputtåg för Öster, seger för HF-dam...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen