Tillbaka till startsidan
Söndag 27 maj 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 8 februari 2018
Hoppas kunna bygga upp igen
När masugnen rasade spreds 250 kubikmeter sten ut över bruksområdet och även ner i Pukaström. Räddningstjänsten var dock snabbt framme och plockade upp materialet ur ån.
När masugnen rasade spreds 250 kubikmeter sten ut över bruksområdet och även ner i Pukaström. Räddningstjänsten var dock snabbt framme och plockade upp materialet ur ån.
Bedrövelsen är stor bland invånarna i Torpsbruk efter att delar av byns landmärke masugnen rasade ihop häromveckan.
Förhoppningarna ställs nu till att ugnen betraktas som kulturminne och därigenom få stöd till återuppbyggnad via länsstyrelsen i Kronobergs län.


TORPSBRUK. Samhället ligger stilla under den eftermiddag VK besöker Torpsbruk. Tystnaden bryts dock då och då abrupt av då något snabbtåg blåser förbi på södra Stambanan.

Jonas Svensson är född och uppvuxen i Torpsbruk och tar med oss på en guidad tur till området runt masugnen som uppfördes under ett års tid och invigdes 1862 och togs ur bruk 1890. Tackjärn och gjutgods var det som kom fram ur tillverkningen vilket blev till produkter som spottkoppar och klädhängare liksom enklare maskiner.

Hans far Bertil Svensson nämner vid vårt besök att han pratat med många oroliga ortsbor om vad som kommer att hända nu.

– Det var bruket som var hela motorn i samhället kan man säga, men för tio år sedan flyttade den mekaniska tillverkningen till Alvesta. Vi hade också en sängfabrik här men så gick ägaren till denna bort så just nu saknas den där motorn i samhället, säger Jonas Svensson.

Han visar först en vy över bruksområdet där ett foto togs år 1890 då samhället stod på sin topp, därefter går vi i en halvcirkel runt ån Pukaström. Efter en bit in på en väg befinner vi oss så på baksidan av bruksområdet där räddningstjänstens avspärrningar omgärdar området närmast masugnen. I den vinkeln bakom ugnen syns inte raset mer än via ett antal snötäckta stenar, i övrigt är två sidor av konstruktionen helt intakta. Det är först när man förflyttar sig runt ut mot vägen för den före detta sängfabriken som det förstörda landmärkets öde uppenbarar sig...
LÄS MER I VK 6, UTE 9/2


CARL-MAGNUS WENNERHOLM
Säsongavslutning i hembygdsparken

Många kom till terminsavslutningen av Qi-gong kursen som PRO Moheda höll i hembygdsparken.
Foto: Rune Liljenrud


I måndags var det terminsavslutning för PRO Mohedas Qi-gongkurs med 29 entusiastiska deltagare som övade i gröngräset i hembygdsparken i Moheda.
Läs mer...
Kämpainsats i segelflygtävling
180517
I helgen hölls årets första större sträck-segelflygtävling i regionen med deltagare från bland annat Kronobergs segelflygklubb på Feringe flygfält utanför Ljungby.
Det blev en utmaning för deltagarna då på grund av vädret i praktiken endast kunde flyga under den inledande torsdagen och under den avslutande söndagen.
Läs mer...
Satsar på golfdag för kvinnor
180514
Alvesta golfklubb består idag av 75 procent män och 25 procent kvinnor, detta vill man ändra på och kommer hålla en tjejdag den 20 maj, uppger klubbchef Lasse Prick.
Läs mer...
Odlar sitt trädgårdsintresse
180512
Trädgårdsintresset fortsätter att vara stort och kanske har den långa vintern gjort längtan till vår och växande extra stark. I varje fall fylldes Tyrolen snabbt när Hållbara Blädinge i helgen bjöd in till sin traditionella trädgårdsdag.
Läs mer...
> Laget börjar få upp ångan (180509)
> Nostalgiträffarna tillbaka i sommar (180509)
> Succé när PRO invigde konstutställning (180506)
> Röda korset i Vislanda i snart 100 år (180430)
> Minnie Marks till kulturkällaren (180425)
> Föreningsträff för andra året (180425)
> Tar nya tag mot jättebalsamin (180424)
> Har premiäråkt för säsongen (180416)
> Vernissage för utställning (180411)
> Manifestation för vårdcentral (180409)

 
FAMILJ
Växjö firade den biologiska mångfalden
22 maj firas Den internationella dagen för biologisk mångfald, något...
Läs mer...
LEDAREN
Stålbadet
Uppmärksamma läsare noterade att jag i förra krönikan kastade in en ...
Läs mer...
FAMILJ
Bland skogsmaskiner, drönare och 90-årsfirare
Skog & Traktor är södra Sveriges största skogsmässa och äger rum...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen

Ta del av våra nya användarvillkor.

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.