Tillbaka till startsidan
Lördag 20 januari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 3 januari 2018
Nu ska det läggas snö i spåren
Med start i helgen läggs det snö i skidspåret i Hanaslöv.
Med start i helgen läggs det snö i skidspåret i Hanaslöv.
Med en förväntad kyla i helgen satsar Alvesta skid- och orienteringsklubb, (SOK) ihop med Friluftsfrämjandet stort på att snölägga sina skidspår vid Hanaslövsbergets fot.  Om allt går som det ska kommer det inom kort att kunna erbjudas tre olika spårlängder för åksugna längdskidåkare.

LEKARYD. Per Gustavsson i Alvesta SOK samordnar det ideella arbetet under snöläggningen för betalskidspåren, en verksamhet man hållit igång under de senaste 15 åren.

– Vi har tre varianter på spår där det kortaste vi anlagt är på 600 meter och är en enklare rund slinga för i första hand barn och nybörjare, men också för att vi ska kunna lägga snö snabbt. Nästa steg är 1,3 och 1,8 kilometer och det är elbelyst på alla sträckor, säger Per Gustavsson.

Han uppger att åkarna nuförtiden är medvetna om kostnaderna med att göra snö och ser inga problem med att klubben tar betalt för servicen. I fjol investerades ett par hundra tusen kronor i verksamheten. Samtidigt har många av åkarna ambitionen att genomföra Vasaloppet där det tas ut en omfattande spåravgift för att få delta.

– Innan har vi och Friluftsfrämjandet jobbat lite på varsitt håll men från och med i år hjälps vi åt med varandras verksamheter i mycket större utsträckning. Det kan vara lite svårt att få tag i ideella krafter under vardagar då folk jobbar och på nätterna då man egentligen behöver sova, men det brukar ordna sig.

För att preparera spåret har man fyra snökanonsplatser där snön sprutas på hög. Därefter kommer ett skogsbolag med sina hjullastare och kör ut snön. Sist i processen är att Friluftsfrämjandet kommer med sin lilla pistmaskin och jämnar till underlaget, varefter man gör upp spåren.

– Vi siktar på att lägga åtminstone 60 centimeter, sedan fungerar det bra om det inte blir för mycket töväder då det både kan bli isigt och att det samlas skräp i spåret.

CARL-MAGNUS WENNERHOLM
Tredje året med cup i Grimslöv

Bild från fjolårets upplaga av Grimslövscupen i fotboll för niomannalag.
Foto: Charlotte Lindahl/IFK Grimslöv


Den 21 till 22 april spelas Grimslövscupen i fotboll för niomannalag för killar och tjejer på Furuskans i Grimslöv.
Turneringen som ordförande Roger Arvidsson sjösatte 2016 har sedan dess lockat 24 deltagande lag varje år från södra Sverige.
Läs mer...
Blanchard och Linderholm på fasta platser
180114
Inspirerad av fjolårets succéutställning för Maurice Blanchard och Emilia Linderholm permanentar nu Galleri Smålands ägare Staffan Nilsson.
Detta innebär att de två konstnärernas verk får husera exklusivt i egna rum i galleriet.
Läs mer...
Flygdag för åttonde året
180110
Växjö RC-klubb med sitt hemmafält i Alvesta startade 2011 upp sitt vinterevenemang i Tipshallen där entusiaster, flygintresserad allmänhet, utställare och RC-piloter samlas i januari för en stor inomhusflygdag.  Lördagen den 13 januari är det dags igen.

Läs mer...
Medvind för Moheda PRO
171228
Moheda PRO har medvind just nu med ett medlemsantal på över 300 personer. Nyligen höll man en välbesökt julfest i Moheda IF: s klubblokal och efter jul följer föreningen upp med en knutsfest. Föreningens egen kör Ton-åringarna har också fullt upp att underhålla folk i juletider.
Läs mer...
> Flytt av kyrka blev succé (171227)
> Cup som lockar lag från trakten (171226)
> Tomtetätt i scoutskogen (171224)
> En mötesplats för kultur och människor (171215)
> Rock och måleri avslutar intensiv höst (171213)
> Årets Värendsbygder klar (171212)
> Nyårskonsert för fjärde året (171211)
> Folk trivs på Torsgården (171202)
> Scoutkåren håller julmarknad i helgen (171130)
> Fler intresserade av segelflygsporten (171128)

 
LEDAREN
Titta det snöar
Det står allt mer klart att snö på våra breddgrader har blivit något ...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - januari 2018
Alvestatriumf i U16-SMkvalet, klättring och biljard i veckans sportgal...
Läs mer...
FAMILJ
Bakom kulisserna på Växjörevyn
Växjörevyn med Nils Åkesson i spetsen lockar sin vana troget fram ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen