Tillbaka till startsidan
Lördag 21 april 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 3 januari 2018
Nu ska det läggas snö i spåren
Med start i helgen läggs det snö i skidspåret i Hanaslöv.
Med start i helgen läggs det snö i skidspåret i Hanaslöv.
Med en förväntad kyla i helgen satsar Alvesta skid- och orienteringsklubb, (SOK) ihop med Friluftsfrämjandet stort på att snölägga sina skidspår vid Hanaslövsbergets fot.  Om allt går som det ska kommer det inom kort att kunna erbjudas tre olika spårlängder för åksugna längdskidåkare.

LEKARYD. Per Gustavsson i Alvesta SOK samordnar det ideella arbetet under snöläggningen för betalskidspåren, en verksamhet man hållit igång under de senaste 15 åren.

– Vi har tre varianter på spår där det kortaste vi anlagt är på 600 meter och är en enklare rund slinga för i första hand barn och nybörjare, men också för att vi ska kunna lägga snö snabbt. Nästa steg är 1,3 och 1,8 kilometer och det är elbelyst på alla sträckor, säger Per Gustavsson.

Han uppger att åkarna nuförtiden är medvetna om kostnaderna med att göra snö och ser inga problem med att klubben tar betalt för servicen. I fjol investerades ett par hundra tusen kronor i verksamheten. Samtidigt har många av åkarna ambitionen att genomföra Vasaloppet där det tas ut en omfattande spåravgift för att få delta.

– Innan har vi och Friluftsfrämjandet jobbat lite på varsitt håll men från och med i år hjälps vi åt med varandras verksamheter i mycket större utsträckning. Det kan vara lite svårt att få tag i ideella krafter under vardagar då folk jobbar och på nätterna då man egentligen behöver sova, men det brukar ordna sig.

För att preparera spåret har man fyra snökanonsplatser där snön sprutas på hög. Därefter kommer ett skogsbolag med sina hjullastare och kör ut snön. Sist i processen är att Friluftsfrämjandet kommer med sin lilla pistmaskin och jämnar till underlaget, varefter man gör upp spåren.

– Vi siktar på att lägga åtminstone 60 centimeter, sedan fungerar det bra om det inte blir för mycket töväder då det både kan bli isigt och att det samlas skräp i spåret.

CARL-MAGNUS WENNERHOLM
Har premiäråkt för säsongen

 

Varje måndag samlas ett antal av de 165 medlemmarna i föreningen Mopedveteranerna 30-plus i Alvesta, bland annat för att umgås och prata mopeder, intresset har dock ökat så även torsdagar gäller numera.
 Ordförande Kenneth Brynolf är glad över att vintern äntligen är borta och att säsongen nu kan starta på allvar.
Läs mer...
Vernissage för utställning
180411
Bland de många aktiviteter Vislanda bibliotek har på agendan för våren är det nu dags för en konstutställning med två konstnärer från Skåne län.
Det är keramikern Gunilla Blomqvist från Lund och oljemålaren Marianne Malla Månsson som från och med fredag kommer att pryda en stor del av bibliotekets väggar under en månads tid.
Läs mer...
Manifestation för vårdcentral
180409
På kvällen den 9 april gör Moheda PRO och SPF Moheda gemensam sak för att uppmärksamma politikerna på att hålla öppet i sommar.  Manifestationen i församlingshemmet kommer efter att  vårdcentralen på orten höll stängt under åtta veckor förra sommaren.
Läs mer...
Rekordsäsong för Hanaslöv
180407
I söndags stängdes skidbacken i Hanaslöv för säsongen efter ett rekord man inte tidigare sett maken till.  Efter en trög start en vecka senare än i fjol har de ideella krafterna haft fullt upp och 12 000 liftkort såldes.
Läs mer...
> Björkbacken snart redo för årets danskvällar (180402)
> Trippelutställning på galleriet (180328)
> Andra framtidsdagen på gång (180328)
> Stipendier klara (180327)
> Storbesök till Alvesta Jazzclub från Norge (180317)
> Segelflygklubb på läger i Jämtland (180315)
> Säsongen närmar sig på Huseby bruk (180314)
> Med fokus på musik och spännande artister. (180312)
> Med lok genom kommunen (180303)
> Alvesta SOK skickar många till Vasaloppet (180302)

 
LEDAREN
Växer ingen mossa på stenar som rullar
På senare tid har många saker hänt på det, sedan många år, omdiskutera...
Läs mer...
FAMILJ
Bejublad och välsignad cirkuskonst
Ute i Europa är cirkusgudstjänster ett vanligt fenomen men här i Sve...
Läs mer...
LEDAREN
Tjuv och polis
Varje år stjäls det för fyra miljarder kronor ur svenska butiker. Or...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen