Tillbaka till startsidan
Lördag 20 januari 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 27 december 2017
Flytt av kyrka blev succé
Ulla Sigfridsson, kanslist vid Svenska Kyrkan, kom på idén att flytta in verksamheten till centrum.
Ulla Sigfridsson, kanslist vid Svenska Kyrkan, kom på idén att flytta in verksamheten till centrum.
I början av november flyttade Svenska kyrkan i Alvesta in till centrum där man fick hyra en lokal som tidigare inhyst en guldsmedsaffär.  Försöket att förlägga verksamheten mitt bland Alvestaborna har blivit en succé med många spontanbesök varje vecka och nu kan det bli en förlängning av verksamheten där.

ALVESTA. Lokalen ligger mitt längs Storgatans affärsstråk och sedan man flyttade in där har många glada tillrop kommit från affärsidkare i grannfastigheterna. Det har inte skett någon renovering av lokalen utan man har flyttat in i befintlig miljö. Däremot används skyltfönstret flitigt. Det har bland annat smyckats ut med en kyrka och en digital skylt där man informerar om kommande aktiviteter.

Initiativet togs av kanslisten vid Alvesta församling, Ulla Sigfridsson.

– Jag funderade lite för vi håller ju till mycket uppe på östra sidan av Alvesta och det finns inga hyresrätter på den sidan. Sedan var jag på Öland i somras och körde då förbi ett ställe på den södra delen av ön där de hade en nedlagd bensinstation, säger Ulla Sigfridsson.

Där läste hon på en skylt ''Kyrka-kontor'' och tyckte det var en smart idé att man lagt ett kontor just där och kom då att tänka på hur många tomma lokaler det fanns i centrala Alvesta.

– Var ska kyrkan vara om inte mitt i byn, så jag presenterade idén för Elisabeth Carcamo Storm som är kyrkoherde och hon tände på alla cylindrar. Därefter lyfte vi det med personalen och kyrkorådet och alla tyckte det lät jättebra.

Det hela mynnade ut i ett projekt som inleddes i november och som i ett första skede pågår fram till den siste januari. Man har under denna tid pastorsexpeditionen på Storgatan och tanken är att man ska fungera som en mötesplats för folk som vill komma in.

– Jag sitter alltid här på vardagseftermiddagarna och sedan är det olika personer i personalen som sitter på mötesplatsen, vi har även ideella eldsjälar som lagt mycket tid här som tycker det är jätteroligt.

Ett exempel på den goda responsen är när man nyligen arrangerade en julklappsinsamling till barn som inte får några julklappar vilket resulterade i jättemycket folk som kom och skänkte. Till mötesplatsen kommer alltifrån folk som bara vill komma in och säga hej, till människor som ofta kommer hit, fikar och pratar under längre stunder.

– Tanterna i byn brukar komma med sina rullatorer och bestämmer träff här. Vi har även haft en gudstjänst här som vi höll under skyltlördagen och det kom obegripligt mycket folk.

Ofta brukar det vara lugnt i början av veckorna med ett fåtal besökare, men från mitten av veckan och framåt kan det ibland vara så mycket som 25 personer i lokalen samtidigt. Prästerna i församlingen är ofta på plats och berättar om ämnet inför nästa söndags predikning och passar samtidigt på att bolla idéer med besökarna vilket i sin tur ger nya infallsvinklar till predikningar.

– Då jag själv sitter här kan jag ju inte undgå att höra olika roliga berättelser om hur det var förr och samhället såg annorlunda ut, liksom nutids-historier som kan handla om vad som helst. Vad som är roligt är att sitter man själv på mötesplatsen, fyller vi på i soffan med folk allteftersom de kommer, så kommer man ensam får man ändå prata med folk man inte känner, säger Ulla Sigfridsson.

CARL-MAGNUS WENNERHOLM
Tredje året med cup i Grimslöv

Bild från fjolårets upplaga av Grimslövscupen i fotboll för niomannalag.
Foto: Charlotte Lindahl/IFK Grimslöv


Den 21 till 22 april spelas Grimslövscupen i fotboll för niomannalag för killar och tjejer på Furuskans i Grimslöv.
Turneringen som ordförande Roger Arvidsson sjösatte 2016 har sedan dess lockat 24 deltagande lag varje år från södra Sverige.
Läs mer...
Blanchard och Linderholm på fasta platser
180114
Inspirerad av fjolårets succéutställning för Maurice Blanchard och Emilia Linderholm permanentar nu Galleri Smålands ägare Staffan Nilsson.
Detta innebär att de två konstnärernas verk får husera exklusivt i egna rum i galleriet.
Läs mer...
Flygdag för åttonde året
180110
Växjö RC-klubb med sitt hemmafält i Alvesta startade 2011 upp sitt vinterevenemang i Tipshallen där entusiaster, flygintresserad allmänhet, utställare och RC-piloter samlas i januari för en stor inomhusflygdag.  Lördagen den 13 januari är det dags igen.

Läs mer...
Nu ska det läggas snö i spåren
180103
Med en förväntad kyla i helgen satsar Alvesta skid- och orienteringsklubb, (SOK) ihop med Friluftsfrämjandet stort på att snölägga sina skidspår vid Hanaslövsbergets fot.  Om allt går som det ska kommer det inom kort att kunna erbjudas tre olika spårlängder för åksugna längdskidåkare.
Läs mer...
> Medvind för Moheda PRO (171228)
> Cup som lockar lag från trakten (171226)
> Tomtetätt i scoutskogen (171224)
> En mötesplats för kultur och människor (171215)
> Rock och måleri avslutar intensiv höst (171213)
> Årets Värendsbygder klar (171212)
> Nyårskonsert för fjärde året (171211)
> Folk trivs på Torsgården (171202)
> Scoutkåren håller julmarknad i helgen (171130)
> Fler intresserade av segelflygsporten (171128)

 
LEDAREN
Titta det snöar
Det står allt mer klart att snö på våra breddgrader har blivit något ...
Läs mer...
SPORT
Månadens sportgallerier - januari 2018
Alvestatriumf i U16-SMkvalet, klättring och biljard i veckans sportgal...
Läs mer...
FAMILJ
Bakom kulisserna på Växjörevyn
Växjörevyn med Nils Åkesson i spetsen lockar sin vana troget fram ...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen