Tillbaka till startsidan
Tisdag 24 april 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 27 december 2017
Flytt av kyrka blev succé
Ulla Sigfridsson, kanslist vid Svenska Kyrkan, kom på idén att flytta in verksamheten till centrum.
Ulla Sigfridsson, kanslist vid Svenska Kyrkan, kom på idén att flytta in verksamheten till centrum.
I början av november flyttade Svenska kyrkan i Alvesta in till centrum där man fick hyra en lokal som tidigare inhyst en guldsmedsaffär.  Försöket att förlägga verksamheten mitt bland Alvestaborna har blivit en succé med många spontanbesök varje vecka och nu kan det bli en förlängning av verksamheten där.

ALVESTA. Lokalen ligger mitt längs Storgatans affärsstråk och sedan man flyttade in där har många glada tillrop kommit från affärsidkare i grannfastigheterna. Det har inte skett någon renovering av lokalen utan man har flyttat in i befintlig miljö. Däremot används skyltfönstret flitigt. Det har bland annat smyckats ut med en kyrka och en digital skylt där man informerar om kommande aktiviteter.

Initiativet togs av kanslisten vid Alvesta församling, Ulla Sigfridsson.

– Jag funderade lite för vi håller ju till mycket uppe på östra sidan av Alvesta och det finns inga hyresrätter på den sidan. Sedan var jag på Öland i somras och körde då förbi ett ställe på den södra delen av ön där de hade en nedlagd bensinstation, säger Ulla Sigfridsson.

Där läste hon på en skylt ''Kyrka-kontor'' och tyckte det var en smart idé att man lagt ett kontor just där och kom då att tänka på hur många tomma lokaler det fanns i centrala Alvesta.

– Var ska kyrkan vara om inte mitt i byn, så jag presenterade idén för Elisabeth Carcamo Storm som är kyrkoherde och hon tände på alla cylindrar. Därefter lyfte vi det med personalen och kyrkorådet och alla tyckte det lät jättebra.

Det hela mynnade ut i ett projekt som inleddes i november och som i ett första skede pågår fram till den siste januari. Man har under denna tid pastorsexpeditionen på Storgatan och tanken är att man ska fungera som en mötesplats för folk som vill komma in.

– Jag sitter alltid här på vardagseftermiddagarna och sedan är det olika personer i personalen som sitter på mötesplatsen, vi har även ideella eldsjälar som lagt mycket tid här som tycker det är jätteroligt.

Ett exempel på den goda responsen är när man nyligen arrangerade en julklappsinsamling till barn som inte får några julklappar vilket resulterade i jättemycket folk som kom och skänkte. Till mötesplatsen kommer alltifrån folk som bara vill komma in och säga hej, till människor som ofta kommer hit, fikar och pratar under längre stunder.

– Tanterna i byn brukar komma med sina rullatorer och bestämmer träff här. Vi har även haft en gudstjänst här som vi höll under skyltlördagen och det kom obegripligt mycket folk.

Ofta brukar det vara lugnt i början av veckorna med ett fåtal besökare, men från mitten av veckan och framåt kan det ibland vara så mycket som 25 personer i lokalen samtidigt. Prästerna i församlingen är ofta på plats och berättar om ämnet inför nästa söndags predikning och passar samtidigt på att bolla idéer med besökarna vilket i sin tur ger nya infallsvinklar till predikningar.

– Då jag själv sitter här kan jag ju inte undgå att höra olika roliga berättelser om hur det var förr och samhället såg annorlunda ut, liksom nutids-historier som kan handla om vad som helst. Vad som är roligt är att sitter man själv på mötesplatsen, fyller vi på i soffan med folk allteftersom de kommer, så kommer man ensam får man ändå prata med folk man inte känner, säger Ulla Sigfridsson.

CARL-MAGNUS WENNERHOLM
Tar nya tag mot jättebalsamin

Elisabeth Ebbesson under fjolårets bekämpningsrunda vid Sjölyckan.

I fjol inledde Naturskyddsföreningen i Alvesta en bekämpning av invasiva arter längs Sjölyckans promenadslinga i centrala Alvesta.
Fokus ligger på jättebalsamin och parkslide och i mitten av maj vill man ha med sig så många både medlemmar och ickemedlemmar om möjligt för att komma tillrätta med problemet.

Läs mer...
Har premiäråkt för säsongen
180416
Varje måndag samlas ett antal av de 165 medlemmarna i föreningen Mopedveteranerna 30-plus i Alvesta, bland annat för att umgås och prata mopeder, intresset har dock ökat så även torsdagar gäller numera.
 Ordförande Kenneth Brynolf är glad över att vintern äntligen är borta och att säsongen nu kan starta på allvar.
Läs mer...
Vernissage för utställning
180411
Bland de många aktiviteter Vislanda bibliotek har på agendan för våren är det nu dags för en konstutställning med två konstnärer från Skåne län.
Det är keramikern Gunilla Blomqvist från Lund och oljemålaren Marianne Malla Månsson som från och med fredag kommer att pryda en stor del av bibliotekets väggar under en månads tid.
Läs mer...
Manifestation för vårdcentral
180409
På kvällen den 9 april gör Moheda PRO och SPF Moheda gemensam sak för att uppmärksamma politikerna på att hålla öppet i sommar.  Manifestationen i församlingshemmet kommer efter att  vårdcentralen på orten höll stängt under åtta veckor förra sommaren.
Läs mer...
> Rekordsäsong för Hanaslöv (180407)
> Björkbacken snart redo för årets danskvällar (180402)
> Trippelutställning på galleriet (180328)
> Andra framtidsdagen på gång (180328)
> Stipendier klara (180327)
> Storbesök till Alvesta Jazzclub från Norge (180317)
> Segelflygklubb på läger i Jämtland (180315)
> Säsongen närmar sig på Huseby bruk (180314)
> Med fokus på musik och spännande artister. (180312)
> Med lok genom kommunen (180303)

 
LEDAREN
Växer ingen mossa på stenar som rullar
På senare tid har många saker hänt på det, sedan många år, omdiskutera...
Läs mer...
FAMILJ
Bejublad och välsignad cirkuskonst
Ute i Europa är cirkusgudstjänster ett vanligt fenomen men här i Sve...
Läs mer...
LEDAREN
Tjuv och polis
Varje år stjäls det för fyra miljarder kronor ur svenska butiker. Or...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen