Redan har arbetet pågått under lång tid och kanske kan det tyckas länge till premiären i februari. Men arbetet med föreställningen Älskade Araby pågår med stor intensitet. Under processen berättar man några gånger vid Regionteaterns Scen torsdag.
VÄXJÖ. Stadsdelen Araby är omtalad. Mest för sina problem och för att den är ett av de områden i Sverige som polisen valt att kalla särskilt utsatt. Många av oss är bara bekanta med området via media och det är lätt att uppfatta området som om det bara består av problem. Men i media är det sällan de boende i området som kommer till tals. Med föreställningen Älskade Araby vill Regionteatern och regissören Andreas Dahl vända på perspektiven och låta de som bor i Araby ta tillbaka berättandet. Samtidigt får vi som kommer utifrån möjlighet att tala med, och inte om, några av de som delar med sig av sina erfarenheter.
Under höstens andra inblick i processen fick besökarna på Regionteatern bland annat möta läraren Sara Lennqvist från Centrumskolan och atleten och sociala entreprenören Tarek Arnaout som berättar om sina erfarenheter från området.
Sara Lennqvist tilldelades Växjö kommuns mångfaldspris för 2019 med motiveringen ”Med ett stort engagemang bidrar Centrumskolans lärare Sara Lennqvist till att integrera både barn och ungdomar och deras kompisar och familjer i det svenska samhället. Sara bidrar till samverkan och sprider sitt engagemang genom föreläsningar om integration och mångfald. Tack vare hårt och gediget arbete bidrog Sara bland annat till att elever som endast varit i Sverige ett par år vann retorikmatchen.”
Under kvällen på Regionteatern ger hon oss glimtar av det arbetet och det engagemanget. Som utgångspunkt tar hon en text skriven av en tolvårig fotbollsspelare som berättar om hur det känns att inte ha tillgång till språket. Och hur man kan mötas kring fotbollen.
– Där jag växte upp gick vi till grusplanen där alla var välkomna. Alla var välkomna.
Fotbollen fortsätter att vara viktig även på Centrumskolan.
– Fotbollen är ett väldigt bra verktyg för att lära känna varandra, säger Sara Lennqvist.
Det viktigaste verktyget är ändå tilltron. Tilltron till barnen och att man kan nå sina mål. Hon berättar om hur man på Centrumskolan arbetat med retorik och vann utbildningsradions rikstäckande Retorikmatchen 2017. Men också om hur hennes klass tog sig an utmaningen att delta i Ungdomsvasan trots att nästan ingen av eleverna tidigare stått på ett par skidor.
– Vi uppfostrar världsmedborgare som känner att allt är möjligt med hårt arbete och mod, säger Sara Lennqvist...
LÄS MER I VK 46, UTE 15/11
TORE SJÖQVIST