Tillbaka till startsidan
Söndag 15 december 2019 Tipsa oss!
SöK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VäXJöBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 6 oktober 2019
Tommy uppmanar konsumenterna att hålla koll på E-numren
Håll koll på livsmedlens innehållsförteckningar och undvik så många E-nummer som möjligt, uppmanade författaren och föreläsaren Tommy Svensson, som gästade PRO och SKPF:s hälsomässa i Växjö konserthus.
Håll koll på livsmedlens innehållsförteckningar och undvik så många E-nummer som möjligt, uppmanade författaren och föreläsaren Tommy Svensson, som gästade PRO och SKPF:s hälsomässa i Växjö konserthus.
Håll koll på E-numren i livsmedlens innehållsförteckningar! Den uppmaningen kommer från Tommy Svensson, författare och föreläsare som i tisdags gästade PRO och SKPF:s hälsomässa i Växjö konserthus. Han menar att tillsatser i livsmedel slår ut bakteriefloran och kan ligga bakom sjukdomar.     
– Det gäller allt från gikt till ADHD.

VÄXJÖ. En felaktig diagnos på yngsta dottern väckte Norrköpingsbon Tommy Svenssons intresse för vad som egentligen döljer sig i våra livsmedel. Dottern, som blott 18 dagar gammal fått diagnosen astma, visade sig nämligen inte alls ha astma, istället var hon allergisk mot vissa smakförstärkare i maten.

– Det handlade om tillsatser som fanns i pulversås, buljongtärningar, kryddor, chips och i viss färdigmat. Vi lade om kosten hemma och efter några veckor var vår dotter frisk och kunde kasta inhalationssprayerna.

En människa stoppar i genomsnitt i sig 70 ton mat och dryck under sitt liv, och vad maten och drycken innehåller har följaktligen stor betydelse för vår hälsa och vårt välbefinnande. Efter dotterns feldiagnos så har Tommy Svensson undersökt vilka tillsatser som döljer sig i våra livsmedel. Totalt har det hittills blivit 14 böcker i ämnet och över 2000 föreläsningar runt om i Sverige. Hans budskap är glasklart:

– Läs igenom vad som står i innehållsförteckningarna. Är det något ni inte känner igen, välj något annat!

Alla tillsatser är inte skadliga, men de allra flesta E-nummer i maten är både onödiga och hälsovådliga. Tommy menar bland annat att vissa av tillsatserna slår ut bakteriefloran i magen och tarmarna.

– Något som till exempel kan vara en bidragande orsak till ökningen av laktos-intolerans...
LÄS MER I VK 40, UTE 4/10


DAVID FÄRDIGH
Två gånger Samuel belönades med stipendium

Samuel Rörström, musikelev på Katedralskolan, tilldelades Värendsbrödernas musikstipendium.

I samband med S:t Andreasföreningen Värendsbrödernas adventsfirande i söndags delades det traditionsenligt ut kultur- och musikstipendium. I år blev det dubbelt Samuel. Stipendiemottagarna är nämligen byggnadsantikvarien Samuel Palmblad och sångbegåvningen Samuel Rörström.
Läs mer...
De vill se Växjö växa på höjden
191210
Växjöbostäder ska bli mer offensiva och utreda möjligheterna att göra påbyggnad på befintliga bostäder. Det är budskapet från det blågröna styret.        
– Växjö växer liksom behovet av bostäder samtidigt som ledig mark är en bristvara. Genom att bygga på höjden kan vi spara på de gröna rekreationsytorna, menar René Jaramillo (M) och Magnus P Wåhlin (MP), ordförande respektive vice ordförande i Växjöbostäder.
Läs mer...
Maria driver skola med 1200 barn i Colombia
191208
Colombianskan Maria Isabel övergavs av sin mamma som 13-åring, blev vittne till sexuella övergrepp och hamnade på ett barnhem där hon misshandlades och förnedrades. Tack vare Ankarstiftelsen tog hon sig ur misären och driver nu en skola med 1200 barn samt matbespisning bland fattiga i staden Medellins slumkvarter. Nu är hon i Sverige och Växjö för att samla in pengar till verksamheten.         
– Det mest akuta behovet är en ny lagerlokal till matförvaring och en fyrhjulsdriven bil för transporterna, berättar Maria.
Läs mer...
Kalenderbitaren Per Johan Weidolf om året då februari bara hade 17 dagar
191203
Att mäta och dokumentera tid är något som människan sysslat med i drygt 13 000 år. Just tid och särskilt kalendrar är något som fascinerar Växjöbon och samlaren Per Johan Weidolf. Extra intressanta är svenska kalendrar från året 1753.    
– Det var då Sverige övergick från den julianska till gregorianska tideräkningen genom att helt enkelt stryka elva dagar. Så det året hade februari bara 17 dagar.
Läs mer...
> Lena sätter krydda på julen (191130)
> Björn och Josée berättar om Rwandas pånyttfödelse (191130)
> Kvinnor med smak på livets vatten (191129)
> Haris skildrar den svenska extrem- högerns framväxt (191128)
> Olle Larsson om frimureriets intåg i Sverige (191125)
> En dag om hållbart skogsbruk (191123)
> Högtidsstund för skivsamlare (191121)
> Många frågetecken kring flytten av Växjö konsthall (191120)
> Väderskydd för bussresenärer – Välkommen nyhet på Kronobergsgatan (191120)
> Paul levandegör historiska skeenden (191117)

 
KULTUR & NÖJE
Formar med öga och hand
Ett par veckor innan jul förvandlade träkonstnären Kasplina Berggren s...
Läs mer...
KULTUR & NÖJE
En skola för framtidens glasarbetare
Den som upplever glasblåsning på ett glasbruk kan få uppfattningen att...
Läs mer...
SPORT
Bredd och spets samsas på Tomtecupen
I lördags avrundade Växjö Skate året traditionsenligt med sin Tomt...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Linnégatan 2,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen

Ta del av våra nya användarvillkor.

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig & och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.