Håll koll på E-numren i livsmedlens innehållsförteckningar! Den uppmaningen kommer från Tommy Svensson, författare och föreläsare som i tisdags gästade PRO och SKPF:s hälsomässa i Växjö konserthus. Han menar att tillsatser i livsmedel slår ut bakteriefloran och kan ligga bakom sjukdomar.
– Det gäller allt från gikt till ADHD.
VÄXJÖ. En felaktig diagnos på yngsta dottern väckte Norrköpingsbon Tommy Svenssons intresse för vad som egentligen döljer sig i våra livsmedel. Dottern, som blott 18 dagar gammal fått diagnosen astma, visade sig nämligen inte alls ha astma, istället var hon allergisk mot vissa smakförstärkare i maten.
– Det handlade om tillsatser som fanns i pulversås, buljongtärningar, kryddor, chips och i viss färdigmat. Vi lade om kosten hemma och efter några veckor var vår dotter frisk och kunde kasta inhalationssprayerna.
En människa stoppar i genomsnitt i sig 70 ton mat och dryck under sitt liv, och vad maten och drycken innehåller har följaktligen stor betydelse för vår hälsa och vårt välbefinnande. Efter dotterns feldiagnos så har Tommy Svensson undersökt vilka tillsatser som döljer sig i våra livsmedel. Totalt har det hittills blivit 14 böcker i ämnet och över 2000 föreläsningar runt om i Sverige. Hans budskap är glasklart:
– Läs igenom vad som står i innehållsförteckningarna. Är det något ni inte känner igen, välj något annat!
Alla tillsatser är inte skadliga, men de allra flesta E-nummer i maten är både onödiga och hälsovådliga. Tommy menar bland annat att vissa av tillsatserna slår ut bakteriefloran i magen och tarmarna.
– Något som till exempel kan vara en bidragande orsak till ökningen av laktos-intolerans...
LÄS MER I VK 40, UTE 4/10
DAVID FÄRDIGH