Tillbaka till startsidan
Lördag 21 april 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 14 april 2018
Fiske i strömmande vatten
Jerry Olsson är, med 11 år, yngst av deltagarna i premiärfisket.
Jerry Olsson är, med 11 år, yngst av deltagarna i premiärfisket.
Alsterån rinner drygt tolv mil från sjön Alstern i Uppvidinge mot utloppet vid Pataholm i Kalmarsund. Längs ungefär femton kilometer drivs Strömfiske Alsterån och helgens fiskepremiär är ett vårtecken så gott som något.

Som så många andra har Johan och Eva-Lena Philip, som driver Strömfiske Alsterån, väntat på våren och när vintern höll emot fick de skjuta fram fiskepremiären. Men en vecka in i april är det äntligen dags även om det fortfarande ligger lite snö här och där i skogarna söder om Älghult.

Ett tiotal entusiaster har samlats vid dammen vid Höneström. Här brinner en brasa i den så kallade Järnladan där man anmäler sig, tar en kopp kaffe och kanske planerar inför dagens fiske. Fiskeguiden John Holm är på plats men fiskar utom tävlan. Alsterån kan med sin vildmarkskänsla påminna om en liten norrlandsälv men det är tätt mellan kraftverken och hur fisken klarar sig beror både på nederbörd och hur vattnet regleras. Nu hoppas John Holm på en sommar med bra förhållanden.

– Vissa perioder finns det inget vatten i ån och då får öringen det svårt. Förra året gick det inte att fiska här mellan juli och september.

I fiskevattnen kring Höneström finns både utsatt och infödd öring. Däremot hindrar kraftverken fisken från att vandra upp från Kalmarsund. Och för de fiskeintresserade är det ingen självklarhet att det alltid är kraftverken som bör komma i första hand.

– Man har börjat inse att fisketurismen är jättestor och kan ge stora inkomster. I Alsterån har vattnet påverkats sedan 1700-talet men det är inte omöjligt att få både lax och havsöring i ån om man tar bort vattenhindren, säger John Holm.

Så går skottet som markerar att tävlingen börjat. Någon provar lyckan i den vackra dammen men de flesta ger sig iväg mot favoritplatser längs ån. Något enkelt fiske kan de knappast se fram emot.

– Jag tror att det är väldigt kallt i vattnet och att fisket är ganska trögt, säger Johan Philip...
LÄS MER I VK 15, UTE 13/4


TORE SJÖQVIST
Resecentrum i tillfälliga lokaler

Rolf Andersson , chef för länstrafikens kundcenter, kollar så att allt fungerar för Marie Tschannen i de nya lokalerna.

Igår invigdes den nya men också tillfälliga Växjö station. Under cirka tre år kommer Länstrafiken, Pressbyrån och Jernhusens väntsal att husera i den tillfälliga byggnaden vid muren mot Tegnérkyrkogården. Allt i väntan på att det nya, kombinerade kommunhuset och resecentrum färdigställs.
Läs mer...
Konserthuset blev experimenthuset för en dag
180419
Växjö konserthus förvandlades till ett experimenthus i lördags när Science City arrangerades av GoTech, Växjö kommun, Teknikcollage Kronoberg och Växjö Citysamverkan. Aktiviteter kopplade till naturvetenskap och teknik lockade många besökare. Love Forslund 2,5 år fascinerades särskilt av den 19 ton tunga skogsmaskinen.
– Han älskar traktorer och maskiner, berättar mamma Janina Forslund.
Läs mer...
Efterlyser mer biologisk mångfald
180415
Klövviltstammen och i synnerhet älgstammen har minskat de senaste åren, men ändå ökar betesskadorna i skogen. Elias Turesson, jaktvårdskonsulent i Kronobergs län, menar att en viktig förklaring är den stora dominansen av granskog.
– När någon väl planterar tall så blir det som foderplats dit allt klövvilt dras. Som både jägare och skogsägare menar jag att det behövs mer av biologisk mångfald för att få en bättre balans.
Läs mer...
Att leva med tvångssyndrom
180414
I veckan har Funka för livet-mässan arrangerats i Växjö Tipshall. En av de medverkande var 34-åriga Malin Ovesson från Ronneby som föreläser om hur det är att leva med tvångssyndrom.
– Det tog fart när jag som 6-åring började tänka mycket på döden. Jag ville hela tiden känna på mitt hjärta för att försäkra mig om att det slog och att jag inte skulle dö.
Läs mer...
> Viktigt se över hudens fläckar (180411)
> Mats Birgersson aktuell med ny bok (180409)
> Marino brinner för blues- och soulmusik (180408)
> När våren kryper fram (180407)
> Växjösjön ska bottenbehandlas (180405)
> Pär Holmgren understryker allvaret i klimatutmaningen (180401)
> Jens ser fram påskhögtidens många känslostämningar (180330)
> Nominerad djurklinik (180329)
> Magnus planerar att bygga Sveriges smartaste stall i Ingelstad (180325)
> Teleborg växer så att det knakar (180325)

 
LEDAREN
Växer ingen mossa på stenar som rullar
På senare tid har många saker hänt på det, sedan många år, omdiskutera...
Läs mer...
FAMILJ
Bejublad och välsignad cirkuskonst
Ute i Europa är cirkusgudstjänster ett vanligt fenomen men här i Sve...
Läs mer...
LEDAREN
Tjuv och polis
Varje år stjäls det för fyra miljarder kronor ur svenska butiker. Or...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen