Tillbaka till startsidan
Lördag 21 april 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 15 april 2018
Efterlyser mer biologisk mångfald
Bort från ensidigt granskogsbruk och mer av biologisk mångfald, tycker jaktvårdskonsulenten Elias Turesson som oroas över det polariserade läget mellan markägare och jägare.
Bort från ensidigt granskogsbruk och mer av biologisk mångfald, tycker jaktvårdskonsulenten Elias Turesson som oroas över det polariserade läget mellan markägare och jägare.
Klövviltstammen och i synnerhet älgstammen har minskat de senaste åren, men ändå ökar betesskadorna i skogen. Elias Turesson, jaktvårdskonsulent i Kronobergs län, menar att en viktig förklaring är den stora dominansen av granskog.
– När någon väl planterar tall så blir det som foderplats dit allt klövvilt dras. Som både jägare och skogsägare menar jag att det behövs mer av biologisk mångfald för att få en bättre balans.


MÖTE MED. Jakt är ett passionerat intresse för Elias Turesson, både i yrkesrollen som jaktvårdskonsulent i Kronobergs län och på fritiden. Utfordringsstationerna och de fyra jakthundarna hemma på släktgården mellan Torne och Hulevik vittnar om ett hängivet engagemang.

– Som jaktvårdskonsulent är jag anställd av Svenska Jägareförbundet, där jag dels har rena medlemsuppdrag och dels ska bistå med information och faktaunderlag åt myndigheter och allmänhet i jaktrelaterade frågor.

Jakt är en stor genuin folkrörelse och anses av de flesta som självklar del av vilt- och naturvård.

– I en SIFO-undersökning i höstas hade 89 procent av svenskarna en positiv bild av jakt. Endast åtta procent var negativa, fast de är å andra sidan en ganska högljudd grupp.

Hur går det med föryngringen av den svenska jägarkåren?

– Vi har ett bra inflöde av nya jägare i alla åldrar. Antalet kvinnliga jägare ökar dessutom och utgör idag cirka tio procent. Men vi har en stor grupp 30- och 40-talister som nu slutar med jakt och det tappet kommer bli ett bekymmer att täcka upp...
LÄS MER I VK 15, UTE 13/4


DAVID FÄRDIGH
Resecentrum i tillfälliga lokaler

Rolf Andersson , chef för länstrafikens kundcenter, kollar så att allt fungerar för Marie Tschannen i de nya lokalerna.

Igår invigdes den nya men också tillfälliga Växjö station. Under cirka tre år kommer Länstrafiken, Pressbyrån och Jernhusens väntsal att husera i den tillfälliga byggnaden vid muren mot Tegnérkyrkogården. Allt i väntan på att det nya, kombinerade kommunhuset och resecentrum färdigställs.
Läs mer...
Konserthuset blev experimenthuset för en dag
180419
Växjö konserthus förvandlades till ett experimenthus i lördags när Science City arrangerades av GoTech, Växjö kommun, Teknikcollage Kronoberg och Växjö Citysamverkan. Aktiviteter kopplade till naturvetenskap och teknik lockade många besökare. Love Forslund 2,5 år fascinerades särskilt av den 19 ton tunga skogsmaskinen.
– Han älskar traktorer och maskiner, berättar mamma Janina Forslund.
Läs mer...
Fiske i strömmande vatten
180414
Alsterån rinner drygt tolv mil från sjön Alstern i Uppvidinge mot utloppet vid Pataholm i Kalmarsund. Längs ungefär femton kilometer drivs Strömfiske Alsterån och helgens fiskepremiär är ett vårtecken så gott som något.
Läs mer...
Att leva med tvångssyndrom
180414
I veckan har Funka för livet-mässan arrangerats i Växjö Tipshall. En av de medverkande var 34-åriga Malin Ovesson från Ronneby som föreläser om hur det är att leva med tvångssyndrom.
– Det tog fart när jag som 6-åring började tänka mycket på döden. Jag ville hela tiden känna på mitt hjärta för att försäkra mig om att det slog och att jag inte skulle dö.
Läs mer...
> Viktigt se över hudens fläckar (180411)
> Mats Birgersson aktuell med ny bok (180409)
> Marino brinner för blues- och soulmusik (180408)
> När våren kryper fram (180407)
> Växjösjön ska bottenbehandlas (180405)
> Pär Holmgren understryker allvaret i klimatutmaningen (180401)
> Jens ser fram påskhögtidens många känslostämningar (180330)
> Nominerad djurklinik (180329)
> Magnus planerar att bygga Sveriges smartaste stall i Ingelstad (180325)
> Teleborg växer så att det knakar (180325)

 
LEDAREN
Växer ingen mossa på stenar som rullar
På senare tid har många saker hänt på det, sedan många år, omdiskutera...
Läs mer...
FAMILJ
Bejublad och välsignad cirkuskonst
Ute i Europa är cirkusgudstjänster ett vanligt fenomen men här i Sve...
Läs mer...
LEDAREN
Tjuv och polis
Varje år stjäls det för fyra miljarder kronor ur svenska butiker. Or...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen