Klövviltstammen och i synnerhet älgstammen har minskat de senaste åren, men ändå ökar betesskadorna i skogen. Elias Turesson, jaktvårdskonsulent i Kronobergs län, menar att en viktig förklaring är den stora dominansen av granskog.
– När någon väl planterar tall så blir det som foderplats dit allt klövvilt dras. Som både jägare och skogsägare menar jag att det behövs mer av biologisk mångfald för att få en bättre balans.
MÖTE MED. Jakt är ett passionerat intresse för Elias Turesson, både i yrkesrollen som jaktvårdskonsulent i Kronobergs län och på fritiden. Utfordringsstationerna och de fyra jakthundarna hemma på släktgården mellan Torne och Hulevik vittnar om ett hängivet engagemang.
– Som jaktvårdskonsulent är jag anställd av Svenska Jägareförbundet, där jag dels har rena medlemsuppdrag och dels ska bistå med information och faktaunderlag åt myndigheter och allmänhet i jaktrelaterade frågor.
Jakt är en stor genuin folkrörelse och anses av de flesta som självklar del av vilt- och naturvård.
– I en SIFO-undersökning i höstas hade 89 procent av svenskarna en positiv bild av jakt. Endast åtta procent var negativa, fast de är å andra sidan en ganska högljudd grupp.
Hur går det med föryngringen av den svenska jägarkåren?
– Vi har ett bra inflöde av nya jägare i alla åldrar. Antalet kvinnliga jägare ökar dessutom och utgör idag cirka tio procent. Men vi har en stor grupp 30- och 40-talister som nu slutar med jakt och det tappet kommer bli ett bekymmer att täcka upp...
LÄS MER I VK 15, UTE 13/4
DAVID FÄRDIGH