Tillbaka till startsidan
Lördag 21 april 2018 Tipsa oss!
SÖK: i Växjöbladet   
> STARTSIDAN
> NYHETER
> ALVESTA
> LESSEBO
> TINGSRYD
> UPPVIDINGE
> SPORT
> KULTUR
> TIPSA OSS!
VÄXJÖBLADET:
> Redaktionen
> Annonsera
> Kontakt
> Prenumerera
Publiceringssystem CMS Updater - En produkt från Internetavdelningen
Publicerad: 14 april 2018
Att leva med tvångssyndrom
Malin Ovesson berättar om hur det är att leva med tvångssyndrom. I veckan föreläste hon på Växjö stadsbibliotek och medverkade på Funka för livet-mässan.
Malin Ovesson berättar om hur det är att leva med tvångssyndrom. I veckan föreläste hon på Växjö stadsbibliotek och medverkade på Funka för livet-mässan. 
I veckan har Funka för livet-mässan arrangerats i Växjö Tipshall. En av de medverkande var 34-åriga Malin Ovesson från Ronneby som föreläser om hur det är att leva med tvångssyndrom.
– Det tog fart när jag som 6-åring började tänka mycket på döden. Jag ville hela tiden känna på mitt hjärta för att försäkra mig om att det slog och att jag inte skulle dö.


FUNKA FÖR LIVET. Sedan 2011 har Malin gjort cirka 150 föreläsningar om sin funktionsnedsättning, som omfattar tvångssyndrom i kombination med Aspbergers och cyklotymi. I veckan har Malin föreläst både på Växjö stadsbibliotek och Funka för livet-mässan. Med såväl humor som allvar förmedlar hon hur det är att leva med tvångssyndrom och hur det påverkar hela ens tillvaro.

– När jag jobbade som tidningsbud fick jag ständigt köra tillbaka och kolla på vägbanan så att jag inte kört ihjäl någon människa. Ofta tittade jag under bilen för att se så att det inte fanns blodspår.

Tvångssyndrom kan bestå av både tvångstankar och tvångshandlingar. Ett klassiskt exempel på det sistnämnda är att jämnt och ständigt behöva kontrollera att spisen är avstängd.

– Trots att du kan se och känna att spisen faktiskt är avstängd så är det som att hjärnan inte kopplar, berättar Malin.

Hemma är Malin bland annat livrädd för att elektriska prylar ska fatta eld.

–Jag vill hålla elementet på en låg temperatur så att inte gardinerna ska börja brinna. Och att ha några datorer eller tv-apparater i stand by-läge är otänkbart!

Exakt vad som orsakar tvångssyndrom är inte helt klarlagt. Forskarna brukar tala om att det är en kombination av arv och miljö. För Malin kom tvångstankarna och tvångshandlingarna när hon som 6-åring började tänka mycket på döden...
LÄS MER I VK 15, UTE 13/4


DAVID FÄRDIGH
Resecentrum i tillfälliga lokaler

Rolf Andersson , chef för länstrafikens kundcenter, kollar så att allt fungerar för Marie Tschannen i de nya lokalerna.

Igår invigdes den nya men också tillfälliga Växjö station. Under cirka tre år kommer Länstrafiken, Pressbyrån och Jernhusens väntsal att husera i den tillfälliga byggnaden vid muren mot Tegnérkyrkogården. Allt i väntan på att det nya, kombinerade kommunhuset och resecentrum färdigställs.
Läs mer...
Konserthuset blev experimenthuset för en dag
180419
Växjö konserthus förvandlades till ett experimenthus i lördags när Science City arrangerades av GoTech, Växjö kommun, Teknikcollage Kronoberg och Växjö Citysamverkan. Aktiviteter kopplade till naturvetenskap och teknik lockade många besökare. Love Forslund 2,5 år fascinerades särskilt av den 19 ton tunga skogsmaskinen.
– Han älskar traktorer och maskiner, berättar mamma Janina Forslund.
Läs mer...
Efterlyser mer biologisk mångfald
180415
Klövviltstammen och i synnerhet älgstammen har minskat de senaste åren, men ändå ökar betesskadorna i skogen. Elias Turesson, jaktvårdskonsulent i Kronobergs län, menar att en viktig förklaring är den stora dominansen av granskog.
– När någon väl planterar tall så blir det som foderplats dit allt klövvilt dras. Som både jägare och skogsägare menar jag att det behövs mer av biologisk mångfald för att få en bättre balans.
Läs mer...
Fiske i strömmande vatten
180414
Alsterån rinner drygt tolv mil från sjön Alstern i Uppvidinge mot utloppet vid Pataholm i Kalmarsund. Längs ungefär femton kilometer drivs Strömfiske Alsterån och helgens fiskepremiär är ett vårtecken så gott som något.
Läs mer...
> Viktigt se över hudens fläckar (180411)
> Mats Birgersson aktuell med ny bok (180409)
> Marino brinner för blues- och soulmusik (180408)
> När våren kryper fram (180407)
> Växjösjön ska bottenbehandlas (180405)
> Pär Holmgren understryker allvaret i klimatutmaningen (180401)
> Jens ser fram påskhögtidens många känslostämningar (180330)
> Nominerad djurklinik (180329)
> Magnus planerar att bygga Sveriges smartaste stall i Ingelstad (180325)
> Teleborg växer så att det knakar (180325)

 
LEDAREN
Växer ingen mossa på stenar som rullar
På senare tid har många saker hänt på det, sedan många år, omdiskutera...
Läs mer...
FAMILJ
Bejublad och välsignad cirkuskonst
Ute i Europa är cirkusgudstjänster ett vanligt fenomen men här i Sve...
Läs mer...
LEDAREN
Tjuv och polis
Varje år stjäls det för fyra miljarder kronor ur svenska butiker. Or...
Läs mer...
 
   © Växjöbladet  ::   Storgatan 1,  352 33  Växjö  ::  Telefon:  0470 - 71 99 50  ::  Fax:  0470 - 209 30   ::  Form & Produktion: Internetavdelningen